700
Ημέρες ψήφισης του Προϋπολογισμού θέλει να ξαναζήσει ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνοντας γύρω του 151 βουλευτές | INTIMEnews

Τι θα συμβεί όταν παραιτηθεί ο Καμμένος: Το σενάριο των επόμενων ημερών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 15:36
Ημέρες ψήφισης του Προϋπολογισμού θέλει να ξαναζήσει ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνοντας γύρω του 151 βουλευτές
|INTIMEnews

Τι θα συμβεί όταν παραιτηθεί ο Καμμένος: Το σενάριο των επόμενων ημερών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 15:36

Στη… συγχορδία των έξι «προθύμων» ποντάρει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μπορέσει να παρατείνει τον βίο της παραπαίουσας, λόγω της διαφαινόμενης αποχώρησης των ΑΝΕΛ, κυβέρνησής του.

Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα αποτελεί ειλημμένη απόφαση και δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί, αν και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ μάς έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακές κυβιστήσεις.

«Είναι η τελευταία φορά που σας ομιλώ ως ΥΕΘΑ»

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται πάντως αποφασισμένος.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο, φέρεται να δήλωσε ενώπιον υψηλόβαθμων στρατιωτικών, πως «είναι η τελευταία φορά που είμαι εδώ ως υπουργός», για να συμπληρώσει σε φορτισμένο συγκινησιακά τόνο:

«Θα πράξω αυτό που πρέπει».

Ολα δείχνουν ότι ο κυβερνητικός του συνοδοιπόρος, Αλέξης Τσίπρας, θα υποχρεωθεί τελικά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, με τη σχετική διαδικασία να τοποθετείται χρονικά ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν για να δουν αν τους βγαίνει ο μαγικός αριθμός 151, που θα τους διασφαλίσει τόσο την παράταση του κυβερνητικού βίου, όσο και την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία εξαρτάται ουσιαστικά από τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων που πάντως ήδη πνέει τα λοίσθια αφού την Τετάρτη δεν κατέστη δυνατή (λόγω έλλειψης απαρτίας) ούτε καν η προγραμματισμένη εδώ και ημέρες από τον Πάνο Καμμένο συνεδρίαση της.

Ασκήσεις αριθμητικής

Ποια είναι όμως τα δεδομένα αν τελικά φύγει ο Καμμένος και άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, όπως επιμένει να επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο τελευταίος του πιστός βουλευτής, Κώστας Κατσίκης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές και για να βγουν οι 151 θα πρέπει να πλαισιωθούν αφενός από τους «ΑΝΕΛίτες» υπουργούς, Ελενα Κουντουρά (που όλο λείπει στο εξωτερικό και ξεγλιστράει από το να αποσαφηνίσει τι θα πράξει) και Βασίλη Κόκκαλη (που επίσης τελευταία δηλώνει απών λόγω υποχρεώσεων στην επαρχία και… μηχανικού προβλήματος στο βουλευτικό του αυτοκίνητο) και αφετέρου την ανεξάρτητη βουλευτή και υπουργοποιηθείσα στον τελευταίο ανασχηματισμό, Κατερίνα Παπακώστα, που ενώ στην αρχή έλεγε ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα φέρεται να έχει δεύτερες σκέψεις.

Αν στους ανωτέρω προστεθούν ο δηλωμένος υπέρμαχος της κυβερνητικής σταθερότητας και θαυμαστής του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση (με μοναδικό ερώτημα τι θα κάνει την έδρα του) και ο Κώστας Ζουράρις που επίσης έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης (αν και σιωπηλός τον τελευταίο καιρό), φθάνουμε στους 150.

Και με τον «πάντα πρόθυμο» Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος με νεότερη δήλωσή του την Πέμπτη παρότρυνε τους συντρόφους του στο Ποτάμι να πουν «ναι» στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης,  στον κοινοβουλευτικό πίνακα σχηματίζεται το μαγικό 151.

Για περισσότερες ενισχύσεις από το Ποτάμι, τα δεδομένα είναι εξόχως αρνητικά, καθώς ο Σπύρος Λυκούδης μπήκε επισήμως στο μπλοκ του «Οχι», την ώρα που ο Γιώργος Αμυράς στρίμωχνε στα σχοινιά τον Σταύρο Θεοδωράκη σχολιάζοντας με νόημα ότι όποιος δηλώνει ότι ψηφίζει τις Πρέσπες, ουσιαστικά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στις απώλειες της τελευταίας στιγμής συγκαταλέγεται ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων που ναι μεν ψήφισε τον Προϋπολογισμό, αλλά όπως διευκρίνισε, σε περίπτωση που το αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης έρθει πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν πρόκειται να τη στηρίξει.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η στάση των κ.κ. Ζουράρι και Κόκκαλη (και ενδεχομένως και της κυρίας Κουντουρά) προβάλλουν ως εξαιρετικά κρίσιμες για την επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Τι θα γίνει αν φύγει ο Καμμένος

Συμφωνα με επικρατέστερο σενάριο για την αλληλουχία των γεγονότων τα επόμενα 24ωρα, στην πολυαναμενόμενη συνάντηση της Παρασκευής με τον Πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος θα υποβάλει την παραίτησή του και θα ακολουθήσουν η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατόπιν σχετικού αιτήματος που θα υποβάλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τότε εκτιμάται ότι θα ηχήσει ευχάριστα στα αφτιά του Πρωθυπουργού η προαναφερθείσα συγχορδία των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των έξι «προθύμων» (οι τέσσερις των ΑΝΕΛ, η κυρία Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης), ώστε να βγει αλώβητος αυτός και η κυβέρνησή του μέχρι να έρθει στα τέλη του μήνα προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών και να μπούμε αμέσως μετά στην τελική ευθεία των εκλογών.

Εκτός και αν υπάρξουν απρόοπτα και αστάθμητοι (για τους επιτελείς του Μαξίμου) παράγοντες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...