853
Ο Τραμπ και το σόι του στη σκηνή | REUTERS

Τι μας έδειξε το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 18:22
Ο Τραμπ και το σόι του στη σκηνή
|REUTERS

Τι μας έδειξε το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 18:22

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχει κάνει πολλές φορές έως σήμερα στη διάρκεια της θητείας του, αγνόησε το πρωτόκολλο και τις παραδόσεις και έγινε ο πρώτος πρόεδρος που μετέφερε το συνέδριο κόμματος στον Λευκό Οίκο, σύμβολο που θεωρείται πάνω από κάθε κόμμα στις ΗΠΑ και δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για προεκλογική εκστρατεία.

Την Πέμπτη όμως, έκλεισε εκεί το συνέδριο με την ομιλία του, ενώ πριν από αυτόν, μίλησαν διάφορα μέλη της οικογένειάς του. Δύο ημέρες νωρίτερα και η Μελάνια Τραμπ είχε απευθυνθεί στο συνέδριο από άλλο σημείο του Λευκού Οίκου.

Η βρετανική Telegraph ξεχώρισε τα πέντε βασικότερα σημεία του συνεδρίου, όπως έκανε και με το αντίστοιχο των Δημοκρατικών.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μπορεί πλέον να μετονομαστεί σε Κόμμα του Τραμπ

Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των ομιλητών ήταν ή από το σόι του Τραμπ ή στενοί του συνεργάτες, κάτι που δείχνει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του προέδρου στο κόμμα.

Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά, το κόμμα δεν υιοθέτησε τη δική του πολιτική πλατφόρμα στο συνέδριο, αλλά αρκέστηκε να εκφράσει την ενθουσιώδη στήριξή του στην γενικόλογη ατζέντα του Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά από τον Λευκό Οίκο

Επίσης, δεν έδωσε το παρόν ο Τζορτζ Μπους, ο μοναδικός εν ζωή πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος ούτε καν εκλήθη στο συνέδριο, καθώς είναι γνωστό ότι δεν στήριξε τον Τραμπ το 2016, ούτε τώρα.

Δεν μίλησαν ούτε παλιοί υποψήφιοι για την προεδρία, όπως είθισται, δηλαδή ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Πολ Ράιαν, οι οποίοι έχουν επίσης κριτικάρει τον Τραμπ. Τη θέση τους πήραν λιγότερο γνωστά στελέχη, πιστά στον πρόεδρο.

Ο Τραμπ θέλει να γίνει ο πρόεδρος του «Νόμου και της Τάξης»

Μία φράση ακούστηκε περισσότερο από όλες στο συνέδριο: Νόμος και τάξη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι  χρησιμοποίησαν τις λέξεις αυτές για να σημάνουν συναγερμό για τις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα τους τελευταίους μήνες, προειδοποιώντας ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να βάλει τέλος στη βία και στην ανομία.

Ο στόχος του κόμματος είναι προφανής: Να μετατοπίσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα τρομακτικά νούμερα της πανδημίας στη χώρα στα επεισόδια.

Ετσι στοχεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι να κερδίσουν ξανά τους λευκούς ψηφοφόρους στα προάστια, τη μεσαία τάξη δηλαδή, οι οποίοι φαίνεται να τους εγκαταλείπουν.

Η Μελάνια είναι από μόνη της πολιτική δύναμη

Η Πρώτη Κυρία ξεκαθάρισε τη δική της ατζέντα στην ομιλία της από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου και ήταν η μοναδική στο συνέδριο που μίλησε για φυλετικές ανισότητες και πέρασε μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας, κάτι διαφορετικό από άλλους ομιλητές.

Η Μελάνια Τραμπ ζήτησε από τους Αμερικανούς να σκεφτούν τα λάθη που έχουν κάνει η χώρα και οι πολίτες της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «δεν είμαστε περήφανοι για κομμάτια της ιστορίας μας».

Παρούσα στο πλάι του συζύγου της ήταν σε όλες τις στιγμές η Μελάνια

Μίλησε επίσης για τις τεράστιες συνέπειες του κορονοϊού στον λαό και έδωσε τα θερμά της συλλυπητήρια σε όσους έχουν χάσει αγαπημένους τους στην πανδημία.

Η ομιλία της Μελάνια ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη σε ύφος και τόνο από του συζύγου της και οι αναλυτές θεωρούν ότι το έκανε ακριβώς για να τονίσει τις διαφορές τους.

Η κούρσα για την ηγεσία του κόμματος το 2024 ξεκίνησε ήδη

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως έδωσαν τις ομιλίες τους με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο Μάικ Πενς ήταν ένας από αυτούς, καθώς ήταν φανερό ότι επανασυστήθηκε στους ψηφοφόρους, ενώ κατάφερε να προσφέρει μεν στήριξη στον Τραμπ αλλά να κρατήσει και κάποιες αποστάσεις από την ρητορική του προέδρου.

Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, ήταν αυτή που ξεχώρισε με την «μετρημένη» ομιλία της ως πολιτικός, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς της αντιπάλους. Μίλησε πολύ για τον εαυτό της, θέλοντας να την μάθουν οι ψηφοφόροι και επίσης απομακρύνθηκε από τον Τραμπ. Ενας άλλος που ξεχώρισαν οι αναλυτές ήταν ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ.

Η Νίκι Χέιλι στο βήμα

Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ξεχώρισε για διάδοχος του… μπαμπά του, χρησιμοποιώντας την ίδια επιθετική γλώσσα, κάτι που φαίνεται να αρέσει ιδιαίτερα στη συντηρητική βάση του κόμματος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι περιέγραψαν μία σκοτεινιασμένη Αμερική

Παρά την υπόσχεση του κόμματος ότι το συνέδριο θα ξεχειλίζει από αισιοδοξία για την Αμερική του Τραμπ, αυτές οι τέσσερις ημέρες ήταν γεμάτες δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί και την απειλή που συνιστά αυτό για τη χώρα.

Η πλειοψηφία των ομιλητών χρησιμοποίησε ρητορική που εστίασε στον φόβο για να προειδοποιήσουν ότι αν βγει ο Τζο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος θα γίνει το επίκεντρο του σοσιαλισμού και εγκληματίες θα δρουν ανενόχλητοι.

Ο βουλευτής Ματ Γκετζ, ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου, είπε στο συνέδριο ότι οι Δημοκρατικοί «θα σας αφοπλίσουν, θα αδειάσουν τις φυλακές, θα σας κλειδώσουν στα σπίτια σας και θα εγκατασταθούν δίπλα σας εγκληματικές συμμορίες».

Ο δε Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ φοβέρισε τους τηλεθεατές ότι η επιλογή σας είναι ανάμεσα σε: «εκκλησία, δουλειά και σχολείο εναντίον ταραχών, πλιάτσικου και βανδαλισμών – ή κατά τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, “ειρηνικών διαδηλωτών”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...