439
Ο Αμερικανικός Εμφύλιος ενδέχεται να επαναληφθεί, υπαινίσσεται ο αρθρογράφος Ιαν Μπρέμερ, αν οι οπαδοί των δύο κομμάτων βγουν στους δρόμους μετά τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου | Wikipedia

Τι κινδύνους διατρέχει η αμερικανική δημοκρατία αυτήν την εποχή;

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2020, 00:01
Ο Αμερικανικός Εμφύλιος ενδέχεται να επαναληφθεί, υπαινίσσεται ο αρθρογράφος Ιαν Μπρέμερ, αν οι οπαδοί των δύο κομμάτων βγουν στους δρόμους μετά τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου
|Wikipedia

Τι κινδύνους διατρέχει η αμερικανική δημοκρατία αυτήν την εποχή;

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2020, 00:01

Ο Ιαν Μπρέμερ, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και μεταξύ άλλων πρόεδρος του Eurasia Group, λέει ότι η αμερικανική δημοκρατία στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αντιμετωπίζει κινδύνους. Επειδή της συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι ιδιάζουσα περίπτωση ο Τραμπ, λέει ο Μπρέμερ. Δεν διστάζει να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά, ευκαιρίας δοθείσης. Για τον Τραμπ, το επιχείρημα ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να χειραγωγηθούν είναι η πραγματική στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ποτέ στο παρελθόν δεν προσπάθησε ένας εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος να απονομιμοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, με σκοπό να εξυπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες. Ετσι, η πιο σκανδαλώδης επίθεση του Τραμπ είναι εκείνη εναντίον της ταχυδρομικής ψήφου, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Και τα πράγματα θα παροξύνονται όσο πλησιάζουμε στις 3 Νοεμβρίου, διότι έχει εξανεμιστεί το μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα που έδιναν τα γκάλοπ στον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν. Γιατί συνέβη αυτό;

Διότι, πρώτον, βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Αμερική, ιδίως όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων, δεύτερον, βελτιώθηκε και η κατάσταση στην οικονομία, όπως αναμενόταν να συμβεί έπειτα από τον εκμηδενισμό της την περασμένη άνοιξη, τρίτον, οι ακραίοι διαδηλωτές με τα έκτροπά τους συνεχίζουν να «υποδαυλίζουν» τα δεξιά ανακλαστικά.

Παρ’ όλα αυτά, λέει ο Μπρέμερ, ο Μπάιντεν προπορεύεται ακόμη στα γκάλοπ. Ωστόσο οι εκλογές αυτές γίνονται υπό το «καθεστώς» του κορονοϊού, κάτι που σημαίνει ότι θα διαταραχθεί η κανονικότητα της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης των ψήφων.

Θα έχουμε αμφισβητήσεις την παραμονή και την επομένη των εκλογών, με γνωστό και από άλλες αναμετρήσεις περιεχόμενο, λόγου χάρη λάθη της διοίκησης, ξένες παρεμβάσεις, κ.λπ., όμως εφέτος τη διαφορά θα την κάνει ο αδίστακτος Τραμπ. Η επιστολική ψήφος θα βρεθεί στο στόχαστρό του.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θεωρεί τη διαδικασία αναξιόπιστη και έχει παραδεχθεί ότι δεν θα διαθέσει κεφάλαια στην Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ, αν και ένας στους τρεις ψηφοφόρους σκοπεύει να ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου εξαιτίας της ίωσης.

Αν ο Τραμπ, γράφει ο Μπρέμερ, υπονοεί ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί ένα αποτέλεσμα αρνητικό για αυτόν, και ότι θα το χαρακτηρίσει ύποπτο και προϊόν νοθείας, τότε έχουμε υπερβεί τα όρια.

Αν τύχει και το εκλογικό αποτέλεσμα παιχτεί για λίγες χούφτες ψήφους, η ηττημένη πλευρά θα θεωρήσει το αποτέλεσμα απάτη. Ετσι αυτή τη στιγμή, η αμερικανική δημοκρατία κινδυνεύει σοβαρά.

Τους τελευταίους μήνες όλοι οι Αμερικανοί, και των δύο πλευρών, έχουν δείξει ότι είναι αποφασισμένοι να πάρουν τους δρόμους για να υποστηρίξουν τις πεποιθήσεις τους. Και όταν πρόκειται για κάτι ουσιαστικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας, όπως είναι οι εκλογικές διαδικασίες, τότε η απειλή της βίαιης αντιπαράθεσης γίνεται πραγματική.

Ο Τραμπ, καταλήγει ο Μπρέμερ, προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι έχει λίγα να χάσει σε αυτές τις εκλογές. Ομως οι ΗΠΑ, αντιθέτως, έχουν πολλά να χάσουν, πρωτίστως την πίστη τους στη δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...