526
Τα κύματα σχεδόν πνίγουν τις κατοικίες στο Γουιμερό της βόρειας Γαλλίας | REUTERS/Pascal Rossignol

Θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τη Βόρεια Ευρώπη – Τουλάχιστον 10 νεκροί

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2022, 11:13
Τα κύματα σχεδόν πνίγουν τις κατοικίες στο Γουιμερό της βόρειας Γαλλίας
|REUTERS/Pascal Rossignol

Θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τη Βόρεια Ευρώπη – Τουλάχιστον 10 νεκροί

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2022, 11:13

Η Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία είναι από την Παρασκευή στο επίκεντρο κακοκαιρίας που έχει φέρει θυελλώδεις ανέμους, θανάτους κυρίως από την πτώση δέντρων και μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές ριπές ανέμων, που παρασύρουν στέγες και δέντρα και τα τεράστια κύματα στις ακτές, η καταιγίδα «Γιούνις», η οποία σφυροκόπησε την Παρασκευή τη Βρετανία, προτού φθάσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Στην Ολλανδία, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από δέντρα που έπεσαν, δύο στο Άμστερνταμ και ένας τρίτος στην πόλη Ντίμεν. «Μην βγαίνετε έξω στον δρόμο. Είναι πραγματικά επικίνδυνα», έγραψε σε τουίτ η αστυνομία της πόλης.

Στην Ιρλανδία, την πρώτη χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων, ένας 60χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο Λονδίνο, μια γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών, έχασε τη ζωή της, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κι ένας 50χρονος σκοτώθηκε κοντά στο Λίβερπουλ, όταν συντρίμμια έπεσαν πάνω στο παρμπρίζ του οχήματός του, ανέφερε η βρετανική αστυνομία. Άλλος ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με ένα πεσμένο δέντρο στο Χαμσάιρ, στη νότια Αγγλία.

Στο Βέλγιο, ένας 79χρονος Καναδός που διέμενε σε ένα σκάφος στη μαρίνα του Ύπρ έχασε τη ζωή του, όταν έπεσε στο νερό προσπαθώντας να πιάσει αντικείμενα που είχε παρασύρει ο αέρας, είπε η τοπική αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανεμογεννήτριες στο έλεος των κυμάτων στις γαλλικές ακτές | REUTERS/Pascal Rossignol
Οι άνεμοι ξήλωσαν την οροφή της αρένας O2 στο Λονδίνο | REUTERS/May James

Στη Γερμανία, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ήδη μέσα στις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας «Ζεϋνέπ» (όπως έχει ονομαστεί στη χώρα), η οποία πλήττει από αργά το απόγευμα της Παρασκευής τη δυτική και βόρεια Γερμανία.

Η ταχύτητα των ανέμων έφτασε μέχρι και τα 170 χιλιόμετρα ανά ώρα. Σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους και στο Βερολίνο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κηρύξει κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», ενώ εκτεταμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες.

Το βράδυ της Παρασκευής, ένα αυτοκίνητο ανατράπηκε λόγω της κακοκαιρίας κοντά στο Ζέρμπεκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και ο οδηγός έχασε τη ζωή του ακαριαία. Άλλος ένας άνδρας σκοτώθηκε στην περιοχή Αλτενμπέργκε, στο ίδιο κρατίδιο, όταν εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του, το οποίο χτυπήθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι διέκοψαν τα περιφερειακά δρομολόγια σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Γερμανίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Νωρότερα, αμαξοστοιχία στο Αμβούργο προσέκρουσε σε δέντρο που είχε πέσει στις σιδηροτροχιές. Κανένας από τους 40 επιβάτες δεν τραυματίστηκε, ωστόσο το δρομολόγιο ακυρώθηκε καθώς λίγα μέτρα πιο κάτω υπήρχαν και άλλοι κορμοί δέντρων πεσμένοι στις ράγες.

Στο Γκελζενκίρχε της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι οπαδοί της Σάλκε, οι οποίοι παρακολουθούσαν τον αγώνα με την Πάντερμπορν, αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο στάδιο για ώρες μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, λόγω της σφοδρής καταιγίδας που έπληττε την περιοχή.

Τεράστια κύματα χτύπησαν τις ακτές και στη βόρεια Γερμανία | REUTERS/Fabian Bimmer
Αυτοκίνητα που χτυπήθηκαν από πτώση αντικειμένων στο Βερολίνο | REUTERS/Christian Mang

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...