699
Δραγασάκης και Τσακαλώτος μοιάζει να διαφωνούν με τον αφορισμό του Τσίπρα | Nikos Libertas / SOOC

Θετικοί σε «κυβέρνηση ηττημένων» Δραγασάκης και Τσακαλώτος

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 09:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/04/2023, 19:22
Δραγασάκης και Τσακαλώτος μοιάζει να διαφωνούν με τον αφορισμό του Τσίπρα
|Nikos Libertas / SOOC

Θετικοί σε «κυβέρνηση ηττημένων» Δραγασάκης και Τσακαλώτος

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 09:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/04/2023, 19:22

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σε ομιλία του στη Δράμα «πρωτιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαΐου ώστε να ηττηθεί η «Μητσοτάκης ΑΕ» –«ο κ. Μητσοτάκης και το καθεστώς του για να χάσει, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει, είναι απλά τα πράγματα. Δεν τα λέει μόνο η πολιτική λογική, τα λένε και τα Μαθηματικά», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηταν ο τρόπος του κ. Τσίπρα να περιγράψει αναλυτικά τον γνωστό, πρωτοδιατυπωμένο από το βήμα της τελευταίας ΔΕΘ, αφορισμό του κατά μιας «κυβέρνησης των ηττημένων», μιας κυβέρνησης, δηλαδή, συνεργασίας με το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο ή πέμπτο, κόμμα των εκλογών.

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ώρες από την ομιλία του προέδρου στη Δράμα. Και δύο κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών, και ο Γιάννης Δραγασάκης, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε α) άδειασαν τον αρχηγό μεγαλοπρεπώς είτε β) απλώς είπαν και τα αντίθετα, εξυπηρετώντας μια επαμφοτερίζουσα εκλογική στρατηγική που επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να εμφανιστεί… νικητής ακόμα και αν έχει χάσει. Αλλωστε τα σενάρια που θέλουν τον κ. Τσίπρα να σκέφτεται και εκείνος μια κυβέρνηση «ηττημένων» αλλά απλώς αρνείται να το παραδεχτεί δημοσίως, έχουν επαρκώς αναλυθεί.

Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Επίλογος» του Απόστολου Μαγγηριάδη, είπε ότι μια «κυβέρνηση ηττημένων» δεν θα είναι απαραίτητα «ηττημένων», αν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25 αθροιστικά ξεπερνούν το 47%.

«Νομίζω ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε. Θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά είμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, όταν ρωτήθηκε για τη θέση του κ. Τσίπρα ότι δεν θέλει την «κυβέρνηση ηττημένων». «Αμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48% τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά… Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38%», εξήγησε.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο κανάλι Αttica, ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε και αυτός ανοιχτός σε αναζήτηση κυβερνητικού σχήματος ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές από τη ΝΔ.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα.

«Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης. Απαντώντας ακόμη σχετικά με το εάν θα μπορούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να υπάρξει άλλος Πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Δραγασάκης είπε: «Εάν μιλάμε για κανονική κυβέρνηση και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος Πρωθυπουργός από τον επικεφαλής το κόμματος».

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου και του κ. Δραγασάκη ήρθαν λίγες εβδομάδες μετά τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο Star, στην οποία είχε πει ξεκάθαρα: «Λέω “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων. Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές».

Όπως μάλιστα αναμενόταν, μετά από μια διαρροή της Κουμουνδούρου περί αποκλειστικού στόχου για πρωτιά στις εκλογές, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Δραγασάκης έσπευσαν να ανασκευάσουν και να καταγγείλουν τον… προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ ότι διαστρέβλωσε τα λεγόμενά τους.

«Εγώ απάντησα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα. Για αυτό όλοι παλεύουμε για αυτόν τον εντελώς εφικτό στόχο.

Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί μόνο με τον πρώτο. 

Έτσι αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ η ίδια η πολιτική πραγματικότητα καθιστά μη πιθανή μια προοδευτική κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης κατήγγειλε «γραμμή» περί δήθεν «διαφωνιών» εντός του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως για «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής» είναι απαραίτητο να νικήσει στις εκλογές το κόμμα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...