217
Εμβολιασμός για τον κορονοϊό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (φωτογραφία αρχείου) | Konstantinos Tsakalidis /SOOC

Θεοδωρίδου: Η ενισχυτική δόση μειώνει τη μετάδοση και τα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 18:19
Εμβολιασμός για τον κορονοϊό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (φωτογραφία αρχείου)
|Konstantinos Tsakalidis /SOOC

Θεοδωρίδου: Η ενισχυτική δόση μειώνει τη μετάδοση και τα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 18:19

Στα οφέλη της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό αναφέρθηκε κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Οπως είπε, στη χώρα μας η χορήγηση της τρίτης δόσης άρχισε από την 1η Σεπτεμβρίου. «Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο στόχος των εμβολίων στις κλινικές μελέτες ήταν η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Στόχος που έχει πραγματοποιηθεί, παρά την κυκλοφορία των μεταλλάξεων. Δεν αποτελούσε στόχο των εμβολίων η μείωση της μετάδοσης. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές μελέτες και γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν, όμως για μικρότερο χρονικό διάστημα και λιγότερο», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Το επίπεδο της χυμικής ανοσίας (αντισώματα) επιδρά στην τοπική ανοσία, δηλαδή σε μύτη, στόμα και λαιμό, και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου να καθιστά πιο εύκολη τη μόλυνση των εμβολιασμένων.

Ωστόσο, η ενίσχυση της ανοσίας, και της γενικής και της τοπικής, με την τρίτη δόση φαίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και στη μείωση της διασποράς του ιού στο περιβάλλον, με αντίκτυπο και στη μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει δείξει και μελέτη στο Ισραήλ.

Η ίδια εξήγησε ότι η αύξηση των αντισωμάτων με την τρίτη δόση γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες και όχι μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες που απαιτούν η πρώτη και η δεύτερη δόση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...