314
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ | EPA/OLIVIER HOSLET

Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έθεσε ο Ακάρ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2019, 10:25
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ
|EPA/OLIVIER HOSLET

Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έθεσε ο Ακάρ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2019, 10:25

Στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου επανήλθε η Τουρκία με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μάλιστα προσπάθησε να πείσει για τις προσπάθειες της Τουρκίας για την «ειρήνευση» στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ακάρ επισήμανε ότι η παρουσία στρατού σε νησιά που πρέπει να παραμένουν αποστρατικοποιημένα είναι ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων. «Δεν συνάδει με τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και πρέπει να σταματήσει», συμπλήρωσε.

Κάλεσε δε τον έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη «στα πλαίσια των ειλικρινών σχέσεών μας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και για αυτό το ζήτημα».

«Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο Ακάρ υποστηρίζοντας ότι η χώρα του είναι «υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Περιμένουμε ανάλογη συμπεριφορά και από όλους τους γείτονές μας».

Ο τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Τουρκία προσπαθεί να λύσει με ειρηνικά μέσα και διάλογο τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Για την αγορά του αντιαεροπρικού συστήματος S-400 είπε ότι «είναι ένα μέτρο για την προστασία της χώρας μας από αεροπορικές και πυραυλικές απειλές. Οπως είναι γνωστό η Ελλάδα και κάποιοι άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ διαθέτουν συστήματα αεράμυνας S-300. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των χωρών αυτών σ’ αυτό το ζήτημα. Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Τουρκία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στην περιοχή και συνεχίζει να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, που γνώρισαν ευρείας κάλυψης, έρχονται δύο ημέρες έπειτα από τη συνέντευξη του έλληνα υπουργού.

Ο κ. Αποστολάκης είχε πει μεταξύ άλλων ότι «οι διεκδικήσεις της Τουρκίας παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση». Εκανε ακόμη εκτενείς αναφορές στην αγορά του S-400 από την Τουρκία, αλλά και την πιθανότητα αγοράς του μαχητικού F-35 από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...