433
Οσο γίνεται πιο μακριά από το Russiagate: o Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ πήγαν στη συννεφιασμένη Φλόριντα για τις πασχαλινές διακοπές | REUTERS/Al Drago

Οι Δημοκρατικοί θα «δικάσουν» τον Τραμπ στο Κογκρέσο;

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 20:43
Οσο γίνεται πιο μακριά από το Russiagate: o Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ πήγαν στη συννεφιασμένη Φλόριντα για τις πασχαλινές διακοπές
|REUTERS/Al Drago

Οι Δημοκρατικοί θα «δικάσουν» τον Τραμπ στο Κογκρέσο;

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 20:43

Τώρα οι Δημοκρατικοί μπορούν «να κάνουν παιχνίδι, αφού αυτοί έχουν την μπάλα» – η φράση είναι της La Repubblica και δηλώνει την άποψη της εφημερίδας για τη μετά το Πόρισμα Μόλερ εποχή της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Η λογική της ιταλικής εφημερίδας είναι η εξής: αφού η έκθεση δεν απεφάνθη ρητώς και κατηγορηματικώς αν ο Ντόναλντ Τραμπ παρακώλυσε ή όχι το έργο της Δικαιοσύνης και, ως εκ τούτου, δεν τον αθώωσε αλλά ούτε και τον καταδίκασε (ένεκα της «έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων»), πλέον η όποια αξιολόγηση της προεδρικής στάσης είναι υπόθεση του Κογκρέσου και μόνον – ε, εκεί «παίζουν» οι Δημοκρατικοί και θα αποφασίσουν αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Russiagate, υπό την προϋπόθεση ότι θα συγκλίνουν οι απόψεις τους επί του θέματος και δεν θα διχογνωμούν (η «αριστερή» πτέρυγα εναντίον της «δεξιάς»).

Η ίδια η εφημερίδα πάντως κάθε άλλο παρά αμφισβητεί την ύπαρξη σκανδάλου: μάλιστα θέλει τον Τραμπ να αναριγεί στην ιδέα ενός κατηγορητηρίου. Επειδή θεωρεί ότι το κύριο στοιχείο του Πορίσματος Μόλερ είναι ακριβώς αυτό: το Κογκρέσο είναι ελεύθερο να ανοίξει εκ νέου την έρευνα για τις σχέσεις του αμερικανού προέδρου με τους Ρώσους.

Τι θα γίνει στο Κογκρέσο; Το πρώτο πράγμα που θα κάνει η Δημοκρατική πλειοψηφία είναι να καλέσει τον Μόλερ αυτοπροσώπως ώστε να ακούσει την εκδοχή του για τα γεγονότα και για το ίδιο το Πόρισμα. Το Σώμα έχει ήδη ξεκινήσει άλλες, παράλληλες έρευνες γράφει η Repubblica, μνημονεύοντας εκείνη που αφορά τους φόρους του Τραμπ. Ωστόσο αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση των Ρώσων και με την παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης.

Μήπως την πατήσουμε;

Η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών επιθυμεί να κατηγορηθεί ο Τραμπ, όμως οι μετριοπαθείς του κόμματος πιστεύουν ότι η μετατροπή του Κογκρέσου σε μόνιμο δικαστήριο ίσως καταλήξει να είναι ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος. Και αυτό διότι ο Τραμπ θα εκμεταλλευθεί την εις βάρος του κατηγορία και θα παρουσιάσει τον εαυτό του σαν διωκόμενο και θύμα, ενώ επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος η όλη διαδικασία να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους οι οποίοι ήδη είναι μπερδεμένοι με την υπόθεση Russiagate. Στον εσωκομματικό προβληματισμό οι μετριοπαθείς προσθέτουν και τον παράγοντα «συσχετισμός στη Γερουσία», όπου τα κουκιά δεν βγαίνουν (απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων).

Τσιμεντένια βάση

Ο πρόεδρος Τραμπ από πλευράς του πανηγύρισε για την «ωραία ημέρα» που ξημέρωσε και πλέον «τελείωσε το παιχνίδι των αριστερών του Δημοκρατικού Κόμματος». Μάλλον είναι πεπεισμένος ότι η Russiagate θα τον βοηθήσει στην προεκλογική εκστρατεία του, κρίνει ο ανταποκριτής του ιταλικού φύλλου στις ΗΠΑ. Και στις συγκεντρώσεις του θα επιδοθεί στη γνωστή ρητορική για το «ανελέητο κυνηγητό που υφίσταται από τα ανέντιμα media». Γεγονός πάντως είναι ότι στις δημοσκοπήσεις η βάση των Ρεπουμπλικανών δείχνει συμπαγής – το Russiagate δεν την έχει αγγίξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...