291
Η Ελισάβετ είναι ο μακροβιότερος μονάρχης στην ιστορία της χώρας της | Jane Barlow/Pool via REUTERS/File Photo

Τετραήμερη γιορτή για τα 70 χρόνια της Ελισάβετ Β’ στον θρόνο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2022, 20:02
Η Ελισάβετ είναι ο μακροβιότερος μονάρχης στην ιστορία της χώρας της
|Jane Barlow/Pool via REUTERS/File Photo

Τετραήμερη γιορτή για τα 70 χρόνια της Ελισάβετ Β’ στον θρόνο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2022, 20:02

Η πλειονότητα των Βρετανών δεν έχει γνωρίσει άλλο μονάρχη στη ζωή της. Εβδομήντα ολόκληρα χρόνια βασιλείας συμπληρώνει φέτος η Ελισάβετ Β’ και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ετοιμάζονται να εορτάσουν την άνευ προηγουμένου στην ιστορία της αγγλικής μοναρχίας επέτειο του πλατινένιου ιωβηλαίου.

Τη Δευτέρα δημοσιοποίησαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου.
Η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου 1952, σε ηλικία 25 ετών, έπειτα από τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ’. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους στο αβαείο του Γουέστμινστερ. Στα 95 της φέτος, θα γίνει ο πρώτος βρετανός μονάρχης που θα φτάσει τα 70 χρόνια βασιλείας, επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και 14 χωρών της Κοινοπολιτείας και 14 υπερπόντιων εδαφών.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει προγραμματίσει τέσσερις ημέρες «δημόσιων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων» συμπεριλαμβανομένων δύο επίσημων αργιών για την περίσταση.

Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 2 Ιουνίου με στρατιωτική παρέλαση. Στη συνέχεια 1.500 πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και οι πρωτεύουσες των χωρών της Κοινοπολιτείας. θα ανάψουν ένα πυρσό «για να σηματοδοτήσουν το ιωβηλαίο». Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

Μια τεράστια συναυλία με «τα μεγαλύτερα αστέρια στον κόσμο» θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα, το Σάββατο, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Τέλος, για την Κυριακή 5 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί περισότερα από 1.400 «μεγάλα γεύματα ιωβηλαίου» που διοργανώνουν εθελοντές σε όλη τη χώρα.

Για το κλείσιμο των εορτασμών, μια μεγάλη παρέλαση που θα συνδυάζει «θέατρο, τσίρκο, μουσική και τέχνες του δρόμου» θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Πέρα από αυτά, το Μπάκιγχαμ σχεδιάζει με πρωτοβουλίες εορτασμού που θα αφήσουν ένα μόνιμο αποτύπωμα, από τη φύτευση 60.000 δέντρων στη χώρα, ως ένα διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής «για μια ολοκαίνουργια πουτίγκα αφιερωμένη στη βασίλισσα». Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους τους μάγειρες από την ηλικία των… 8 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...