376
Η Τερέζα Μέι κατά την ομιλία της την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο. Το αίτημά της για προσφυγή στις κάλπες στις 8 Ιουνίου εγκρίθηκε και από την αντιπολίτευση | Parbul TV/Handout via Reuters TV

Με 522 «ναι» εγκρίθηκε το αίτημα Μέι για πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 13:32
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/04/17 17:00
Η Τερέζα Μέι κατά την ομιλία της την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο. Το αίτημά της για προσφυγή στις κάλπες στις 8 Ιουνίου εγκρίθηκε και από την αντιπολίτευση
|Parbul TV/Handout via Reuters TV

Με 522 «ναι» εγκρίθηκε το αίτημα Μέι για πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 13:32
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/04/17 17:00

Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου η Βουλή των Κοινοτήτων. Η πρόταση εγκρίθηκε με 522 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 13 κατά σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Για να περάσει η πρόταση της πρωθυπουργού χρειαζόταν τη στήριξη των δύο τρίτων των συνολικά 650 μελών του κοινοβούλιου.

Νωρίτερα, η κυρία Μέι είχε υπερασπιστεί την απόφασή της προσπαθώντας να πείσει ότι αυτή δεν πρόκειται για δείγμα οπορτουνισμού. Τόνισε ότι έφτασε σε αυτήν την αιφνιδιαστική επιλογή «αναγκαστικά και διστακτικά» έπειτα από πολλή σκέψη.

«Κανένας πολιτικός δεν θέλει εκλογές μόνο και μόνο για να κάνει εκλογές. Θέλω να λαμβάνω τις σωστές αποφάσεις για το απώτερο μέλλον της χώρας», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός σε συνέντευξή της στο BBC.

Η ίδια, η οποία το περασμένο καλοκαίρι τόνιζε επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν εκλογές στις 8 Ιουνίου. Κάποιες εφημερίδες, όπως η «λαϊκή» Daily Mail, περιέγραψαν μία επιθετική απόφαση για τη «συντριβή των σαμποτέρ» του Brexit.

Απαντώντας στην επίμονη ερώτηση για το κατά πόσο η απόφασή της αποτελεί κίνηση πολιτικού οπορτουνισμού που υπαγορεύεται από κομματικό και όχι εθνικό συμφέρον, η κυρία Μέι τόνισε ότι άλλαξε γνώμη με διστακτικότητα, αφού έπειτα από πολλή σκέψη έκρινε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι προς το συμφέρον της χώρας αυτή τη στιγμή.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η μεγάλη διαφορά του κόμματός της από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις δεν αποκλείει το ρίσκο που συνοδεύει κάθε εκλογική διαδικασία, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι ζητώντας τη λαϊκή εντολή δεν ζητεί «λευκή επιταγή» από το λαό, αλλά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εκλογές θα ενισχύσουν τη θέση της ενόψει των διαπραγματεύσεων για το «διαζύγιο» της Βρετανία με την ΕΕ, αλλά απέφυγε να διασαφηνίσει κατά πόσο θέλει τη λαϊκή εντολή για να έχει μεγαλύτερο περιθώριο συμβιβασμών με τους Ευρωπαίους. Πάντως τόνισε ότι οι εκλογές θα αφαιρέσουν την πίεση της ολοκλήρωσης των συμφωνιών για το Brexit πριν από τις επόμενες εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για το 2020. Επί του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θέλει τη μείωση της μετανάστευσης σε «βιώσιμα επίπεδα».

Εν τω μεταξύ, η κυρία Μέι ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι «να βγαίνεις στον δρόμο, να χτυπάς πόρτες και να συνομιλείς με τους ψηφοφόρους». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...