651
O Τζόρνταν Χέντερσον στην τελευταία προπόνηση στο θρυλικό «Μέλγουντ» | Facebook/LiverpoolFC

Τέλος εποχής για τη Λίβερπουλ

Sportscaster Sportscaster 9 Νοεμβρίου 2020, 13:22
O Τζόρνταν Χέντερσον στην τελευταία προπόνηση στο θρυλικό «Μέλγουντ»
|Facebook/LiverpoolFC

Τέλος εποχής για τη Λίβερπουλ

Sportscaster Sportscaster 9 Νοεμβρίου 2020, 13:22

Η σαββατιάτικη προπόνηση της Λίβερπουλ εν όψει του κυριακάτικου ντέρμπι με τη Σίτι στο Μάντσεστερ (1-1) ήταν αλλιώτικη από τις άλλες. Συναισθηματικά φορτισμένη. Πλημμυρισμένη από αναμνήσεις, μελαγχολία ανάμικτη με χαρά, αλλά και επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών. Ηταν η τελευταία στο «Μέλγουντ», το αθλητικό κέντρο που στέγασε τα όνειρα, τους θριάμβους και τις πίκρες της οικογένειας των «Reds» επί 70 ολόκληρα χρόνια. Στη διάρκεια της διακοπής της αγωνιστικής δράσης (λόγω των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων) ο σύλλογος θα μετακομίσει στο νέο του «σπίτι», στο Κέρκμπαϊ.

Ολοι περιμένουν με ανυπομονησία τη μετεγκατάσταση στο καινούργιο, υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, που δεν συγκρίνεται -σε ανέσεις- με το παλιό, όμως δεν τους ήταν καθόλου εύκολο να ξεκόψουν από τον τόπο στον οποίο βίωσαν τόσο έντονα συναισθήματα: πρώτα την αγωνία για την επιστροφή της ομάδας στην κορυφή, κι έπειτα τους άθλους της στο Τσάμπιονς Λιγκ και την Πρέμιερ Λιγκ. Ο Τζόρνταν Χέντερσον, ο αρχηγός, και ο Αλισον Μπέκερ, ο γκολκίπερ, ανέβασαν στα social media φωτογραφίες από την τελευταία τους μέρα στο «Μέλγουντ», προκαλώντας συγκίνηση στους οπαδούς της Λίβερπουλ – ιδίως στους παλαιότερους.

Το Κέρκμπαϊ, μια μικρή κωμόπολη που απέχει 20-25 λεπτά από το Δυτικό Ντέρμπι (όπου βρίσκεται το παλιό προπονητήριο), επιλέχθηκε επειδή εκεί εδρεύουν οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες του συλλόγου. Για να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο όλοι οι παίκτες που ανήκουν στο club, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο. Η συνολική έκταση έχει εμβαδόν 9.200 τετραγωνικών μέτρων, και οι νέες εγκαταστάσεις κόστισαν 60 εκατομμύρια ευρώ.

Περιλαμβάνουν, εκτός από τρία γήπεδα κανονικών διαστάσεων, μίνι γηπεδάκια που προορίζονται για την εκγύμναση των τερματοφυλάκων, δυο γυμναστήρια, πισίνα, αίθουσα υδροθεραπείας, ιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο, χώρους αποκατάστασης, υπερσύγχρονη αίθουσα προβολών (για τις τεχνικές αναλύσεις των προπονητών), αίθουσα Τύπου, γραφεία, σουΐτες, πάρκινγκ 100 θέσεων, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Ο σκελετός των κτιρίων είναι από χάλυβα, ενώ υπεύθυνη για το έργο ήταν η κατασκευαστική εταιρία «McLaughlin & Harvey».

Η Λίβερπουλ είχε ανακοινώσει την έναρξη των εργασιών τον Ιούλιο του 2018, και το αρχικό πλάνο προέβλεπε την ολοκλήρωσή τους πριν από την έναρξη της τρέχουσας σεζόν, όμως η πανδημία καθυστέρησε την παράδοση του προπονητικού κέντρου – και για τον ίδιο λόγο πήγε ένα χρόνο πίσω η επέκταση του «Ανφιλντ». Στις 27 Οκτωβρίου ο σύλλογος είχε παρουσιάσει τις νέες του εγκαταστάσεις στο Κέρκμπαϊ (που ήταν σχεδόν έτοιμες) μέσω ενός βίντεο δυο τριών λεπτών στα social media, και τώρα -επ’ ευκαιρία της διακοπής των αγωνιστικών του υποχρεώσεων- ήρθε η ώρα της μετακόμισης.

Ο Γίργκεν Κλοπ ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει στη διοίκηση (το 2016) να αποκτήσει η ομάδα ένα νέο αθλητικό κέντρο, μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες ενός ποδοσφαιρικού κολοσσού όπως η Λίβερπουλ. Οι αμερικανοί ιδιοκτήτες δεν είχαν προβάλει αντιρρήσεις, όμως ο γερμανός προπονητής φρόντισε να συμπεριλάβει το έργο στους όρους του νέου του συμβολαίου, που τον δεσμεύει έως το καλοκαίρι του 2022. Το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος του ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν απαιτούσε ακριβές μεταγραφές, παρά μόνο τις απολύτως απαραίτητες.

Το «Μέλγουντ» έχει, ήδη, πουληθεί από τον Αύγουστο του 2019 στην Torus Housing Trust: έναν οργανισμό φιλανθρωπικού χαρακτήρα που διαθέτει 1.600 κατοικίες στο Δυτικό Ντέρμπι, κι άλλες 40.000 σε άλλες περιοχές του Μερσεϊσάιντ. Στη θέση του θα χτιστεί ένας οικισμός 160 σπιτιών. Το αντάλλαγμα που συμφωνήθηκε, ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Η έκταση ανήκε στο τοπικό σχολείο του St Francis, και είχε παραχωρηθεί στη Λίβερπουλ στις αρχές της δεκαετίας των ’50s, έναντι συμβολικού τιμήματος. Εως το 1959 οι προπονητικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούσε, ήταν πρωτόγονες. Η αναβάθμισή τους σε ένα προπονητικό κέντρο της προκοπής υπήρξε έργο του Μπιλ Σάνκλι. Εκτοτε, εκσυγχρονίστηκαν αρκετές φορές και το 2001 έγινε η τελευταία -και πιο εκτεταμένη- παρέμβαση για τη βελτίωσή τους.

Πολύ σύντομα το «Μέλγουντ» θα περάσει στην ιστορία του συλλόγου. Το μόνο που θα το θυμίζει, στο νέο «σπίτι» της Λίβερπουλ, θα είναι ο «Τοίχος των Πρωταθλητών» («The Champions Wall»). Μια ξύλινη επιφάνεια, στην οποία αναγράφονται τα τρόπαια των «Κόκκινων»: 19 Πρωταθλήματα, 6 Τσάμπιονς Λιγκ, 7 Κύπελλα Αγγλίας, 3 Κύπελλα UEFA, 8 Λιγκ Καπ, 4 Σούπερ Καπ Ευρώπης και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...