725
Από την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Ολους» | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας παρουσίασε τα επτά βήματα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 23:00
Από την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Ολους»
|ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας παρουσίασε τα επτά βήματα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 23:00

Το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΑ για την ελληνική οικονομία υπό το σύνθημα «δίκαιη κοινωνία-ευημερία για όλους» (αντί του «Δικαιοσύνη για όλους»;), παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ένα σχέδιο επτά απαραίτητων βημάτων» το οποίο θα εγγυάται «την κοινωνική ευημερία για όλους, όχι μόνο για τους ισχυρούς και τους προνομιούχους, αλλά για την κοινωνική πλειοψηφία».

Αφότου υπογράμμισε με έμφαση πως στις προσεχείς εκλογές «κρίνεται κάτι πολύ σημαντικότερο, κάτι πολύ μεγαλύτερο από την αυριανή κυβέρνηση και τον αυριανό Πρωθυπουργό», δηλαδή «το ίδιο το μέλλον της χώρας και των πολιτών της» –κάτι που βέβαια ισχύει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, θα λέγαμε εμείς– ο κ. Τσίπρας παρέθεσε τους βασικούς άξονες του εν λόγω σχεδίου.

Συνοψίζεται στα ακόλουθα επτά βήματα:

  • «Βήμα πρώτο: Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
  • Βήμα δεύτερο: Ενισχύουμε το εισόδημα και θωρακίζουμε την αγοραστική δύναμη
  • Βήμα τρίτο: Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία.
  • Βήμα τέταρτο: Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ
  • Βήμα πέμπτο: Ενισχύουμε τη δημόσια Παιδεία
  • Βήμα έκτο: Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία
  • Βήμα έβδομο: Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία».

Ο κ. Τσίπρας πρόλαβε τις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων λέγοντας: «Ξέρω ποιες θα είναι πάλι οι αντιδράσεις: Θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμα μας ακριβό, ουτοπικό, ανεφάρμοστο. Θα κινητοποιήσουν όλο τον επικοινωνιακό μηχανισμό τους για να μη συζητηθούν οι προτάσεις μας, αλλά για να πείσουν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Θα ακούσουμε και πάλι για Γενικά Λογιστήρια, για κοστολόγηση, για δαπάνες και έσοδα».

Ακολούθως ο ίδιος έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα με αφορμή την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών: «Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη; Πόσο κοστίζει η ισότητα; Πόσο η ασφάλεια; Πόσο η αξιοπρέπεια; Ολα αυτά, οι αξίες μας, δεν είναι δωρεάν. Είναι χωρίς αντίτιμο».

Συνέδεσε δε τα ερωτήματα αυτά με το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου: «Αυτές οι αξίες κρίνονται στις επερχόμενες εκλογές. Δύο σχέδια συγκρούονται. Δύο κόσμοι, δύο διαφορετικά σύμπαντα. Από τη μια πλευρά ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης. Οι αξίες του λαϊκού κόσμου, των εργαζόμενων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της περιφρόνησης. Ο κόσμος της ελίτ και της ολιγαρχίας».

Η εκδήλωση έγινε στο ανοικτό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και τον κ. Τσίπρα πλαισίωσαν οι Αλέξης Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ιδέες του και όχι η επικοινωνία τους», σχολίασε η ΝΔ

Αμεση υπήρξε η ανδρίταση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Ακη Σκέρτσου, ο οποίος παρατήρησε ότι «στη σημερινή παρουσίαση του “νέου” παλιού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η στροφή του κ. Τσίπρα σε έναν πιο θετικό και λιγότερο τοξικό λόγο κράτησε μετά βίας 5 έως 7 λεπτά». Κι αυτό διότι «αμέσως μετά επέστρεψε στον παλιό γνώριμο εαυτό του, που βλέπει μονίμως όπου κι αν γυρίσει το βλέμμα του μια μαύρη Ελλάδα σε όλο και μεγαλύτερη “απόκλιση από την Ευρώπη”», όπως ισχυρίστηκε.

«Το ότι διαφωνεί μαζί του το 53% των ψηφοφόρων που είτε ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία είτε εγκατέλειψαν το κόμμα του δεν μοιάζει να τον απασχολεί καθόλου», προσέθεσε, για να τονίσει στη συνέχεια:

«Επαναλανσάροντας, σήμερα, το παλιό τους πρόγραμμα με τις ίδιες παλιές ιδέες που καταδικάστηκαν στην κάλπη με τη μορφή ενός συνοπτικού επικοινωνιακού φυλλαδίου, απέδειξαν ότι κάνουν μόνο αλλαγές “βιτρίνας” και όχι ουσίας.

Μάλιστα, στη βιασύνη τους ξέχασαν να συμπεριλάβουν δύο από τα τρία βασικά και μόνιμα ζητούμενα κάθε διακυβέρνησης: τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας με προσέλκυση περισσότερων και καλύτερων ιδιωτικών επενδύσεων και την ασφάλεια στα σύνορα και τις πόλεις μας με δίκαιη αλλά αυστηρή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Προφανώς, δεν τους απασχολούν ως θέματα και έτσι ίσως εξηγείται γιατί δεν λένε τίποτα για αυτά στις 9 ενότητες του “νέου” παλιού τους προγράμματος».

«Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ιδέες του και όχι η επικοινωνία τους. Διότι, τελικά, αναπαράγουν το αναχρονιστικό οικονομικό μοντέλο που χρεοκόπησε την περασμένη δεκαετία χωρίς να λένε τίποτα για την Ελλάδα του 2030 που οραματιζόμαστε και αξίζουμε. Μια περήφανη, ευρωπαϊκή χώρα, πιο παραγωγική, με υψηλότερα εισοδήματα, πιο πράσινη, ψηφιακή, κοινωνική και ισχυρή», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...