456
| George Vitsaras / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ για την Εύβοια: Εμπαιγμός της κυβέρνησης – «Χυδαία ψέματα» του Χαρδαλιά

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 15:25
|George Vitsaras / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ για την Εύβοια: Εμπαιγμός της κυβέρνησης – «Χυδαία ψέματα» του Χαρδαλιά

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 15:25

Πολιτικές διαστάσεις στη φυσική καταστροφή της Εύβοιας, με τους οκτώ νεκρούς και τις ανυπολόγιστες ζημιές, έσπευσε να δώσει η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ολιγωρία. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να επιτεθεί προσωπικά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για «χυδαία ψέματα», επειδή ο τελευταίος εγκάλεσε την ΕΜΥ για την ελλιπή πρόγνωση σχετικά με τον προβλεπόμενο όγκο του νερού (εδώ).

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ολιγωρία», αλλά και για «εμπαιγμό».

«Ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση πάτησε επί πτωμάτων για να εκλεγεί, ανάγοντας την τυμβωρυχία σε κεντρική πολιτική γραμμή. Σήμερα, ως πρωθυπουργός, επιβεβαιώνει ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η εξουσία και όχι η ανθρώπινη ζωή» ανέφερε η Κουμουνδούρου, για να συνεχίσει: «Πριν από λίγους μήνες στην κυβέρνηση έλεγαν ότι με το 112 θα σώζονται ζωές. Σήμερα, αφού δεν προχώρησαν στη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτό έγινε γιατί δήθεν θα προκαλούσε εκατόμβη νεκρών… Πριν από λίγους μήνες για όλα έφταιγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ανακάλυψαν την κλιματική κρίση και τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα. Πριν από λίγους μήνες θα έκαναν αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και τελικά το μόνο που έκαναν ήταν να τη χρησιμοποιήσουν για να βολέψουν μετακλητούς».

«Οσο για τα χυδαία ψέματα του κ. Χαρδαλιά, για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, [αυτά] κατέρρευσαν από τις έγκαιρες μετεωρολογικές προειδοποιήσεις που είχαν λάβει από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ τέσσερις μέρες πριν» τόνισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η ολιγωρία και οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού για την τραγωδία στην Εύβοια είναι δεδομένες».

«Οπως δυστυχώς δεδομένος είναι και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Θα περιμέναμε τουλάχιστον να έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη και να πει μια συγγνώμη στους πληγέντες και στις οικογένειες των θυμάτων, παρά να προσπαθεί να εξηγήσει πώς ακριβώς τους έσωσε με τη μη λειτουργία του 112», κατέληξε η Κουμουνδούρου.

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και ολιγωρία. «Θρηνούμε ήδη θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες. Συμμεριζόμαστε την οδύνη των ανθρώπων τους και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αρμόδιοι της πολιτικής προστασίας φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες της πλημμύρας… Ενώ γνώριζαν, ήδη από την Παρασκευή, ότι υπήρχε πρόβλεψη για ισχυρή καταιγίδα στην περιοχή, δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα, πολύ περισσότερο μάλιστα κανείς δεν φρόντισε να προειδοποιήσει ή και να απομακρύνει τους κατοίκους. Το 112 ως αριθμός άμεσης ανάγκης δεν λειτούργησε ακόμη μια φορά. Και οι αρμόδιοι προκαλούν με γελοίες δικαιολογίες. «Ο σημερινός μηχανισμός πολιτικής προστασίας απέτυχε. Δυστυχώς, οι αναλυτικές προτάσεις μας για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρόληψης, που διατυπώθηκαν εντός και εκτός Βουλής, δεν εισακούστηκαν. Είναι ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την καταστροφή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...