344
Από το προηγούμενο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάρτιο | |ΥΕΘΑ

«Δεν μπορούμε να πάμε έτσι»: Σύντομο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 13:49
Από το προηγούμενο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάρτιο
||ΥΕΘΑ

«Δεν μπορούμε να πάμε έτσι»: Σύντομο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 13:49

Λίγο μετά την καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ είχαν τελικά ένα σύντομο τετ α τετ (σε συνέχεια της εκπεφρασμένης πρόθεσης του τούρκου υπουργού Αμυνας «να τα πουν» με τον έλληνα ομόλογό του).

Παριστάμενοι στον σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο υπουργοί, μίλησαν για καλό κλίμα, ενώ προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν θα υπάρξει και κατ΄ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου.

«Δεν μπορούμε να πάμε έτσι», φέρεται να είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον τούρκο ομόλογό του, ζητώντας να σταματήσουν τόσο οι προκλήσεις με τις υπερπτήσεις και τιις παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά, όσο και οι ρητορικές επιθέσεις.

Νωρίτερα, σε μία εντυπωσιακή μεταστροφή σε σχέση με τον πρόσφατή επιθετική ρητορική του, ο Ακάρ έστελνε «χαιρετίσματα στηνΕλλάδα», μέσω του  ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, λέγοντας: «Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα και τα δικαιώματα των γειτόνων μας, και κυρίως της Ελλάδας. Όμως περιμένουμε και από τους γείτονες να σεβαστούν τα δικά μας δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με τις συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά».

Αναλυτές αποδίδουν την αλλαγή αυτή κλίματος στα αποτελέσματα της πρόσφατης πενταμερούς συνάντησης του Βερολίνου, παρυσία του εκπρόσωπου του τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, του διπλωματικού συμβούλου του γερμανού καγκελάριου,  Γενς Πλέτνερ, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Λόβγκροουβ, και του πολιτικού διευθυντή του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Ερερά, όπου πέραν της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και του τουρκικού βέτο στην  ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας  στο ΝΑΤΟ, θεωρείται βέβαιο ότι επί τάπητος τέθηκε και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ικανοποίηση την πλήρη κατανόηση των συμμάχων σε αυτά που συνιστούν το αυτονόητο. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί της Τουρκίας δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κληθείς να τοποθετηθεί για τα αποτελέσματα της πενταμερούς στο Βερολίνο. Είμαστε ανοιχτοί στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία, και έχουμε θέσει και τα θέματα του διαλόγου επανέλαβε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...