305
Ο Τζον Χίνκλεϊ, όταν συνελήφθη, το 1981 και σήμερα | EPA/FBI / HANDOUT/Twitter

ΗΠΑ: Ελεύθερος μετά από 41 χρόνια ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Ρόναλντ Ρέιγκαν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 12:45
Ο Τζον Χίνκλεϊ, όταν συνελήφθη, το 1981 και σήμερα
|EPA/FBI / HANDOUT/Twitter

ΗΠΑ: Ελεύθερος μετά από 41 χρόνια ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Ρόναλντ Ρέιγκαν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 12:45

Ο Τζον Χίνκλεϊ, ο οποίος επιχείρησε το 1981 να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη, έξι χρόνια μετά το εξιτήριό του από το ψυχιατρείο.

Το αμερικανικό δικαστήριο είχε πρόσφατα αποφανθεί ότι μετά από δεκαετίες περίθαλψης και ψυχολογικής παρακολούθησης, ο Χίνκλεϊ δεν αποτελούσε πλέον απειλή για την κοινωνία και ότι θα μπορούσε να απελευθερωθεί από κάθε δικαστικό έλεγχο στις 15 Ιουνίου.

«Μετά από 41 χρόνια, 2 μήνες και 15 ημέρες, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», έγραψε στο Twitter ο Χίνκλεϊ, ο οποίος είναι σήμερα 67 ετών, ασχολείται πλέον με τη μουσική και ετοιμάζεται για περιοδεία.

Στις 30 Μαρτίου 1981, ο Χίνκλεϊ πυροβόλησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, καθώς ο τελευταίος έφευγε από ξενοδοχείο στην Ουάσινγκτον. Μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε από την θωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα και χτύπησε τον Ρέιγκαν στο στήθος. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Τζέιμς Μπρέιντι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Ο Μπρέιντι πυροβολήθηκε στο κεφάλι και έμεινε παράλυτος.

Ο νεαρός τότε Χίνκλεϊ, είχε εμμονή με την Τζόντι Φόστερ, που είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Ο ταξιτζής», και είχε δηλώσει ότι πυροβόλησε τον αμερικανό πρόεδρο για να «εντυπωσιάσει» την ηθοποιό.

Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια εγκλεισμού σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, του δόθηκε άδεια το 2016 να πάει να ζήσει με τη μητέρα του, στο Γουίλιαμσμπεργκ, 240 χιλιόμετρα νότια της Ουάσινγκτον.

Οι κανόνες του δικαστικού του ελέγχου ήταν αυστηροί: έπρεπε να αναφέρει οποιαδήποτε κίνηση (με διαδρομές, χρονοδιαγράμματα…), να υποβάλλεται τακτικά σε ιατρική περίθαλψη και να κρατά ημερολόγιο με τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Του απαγορευόταν επίσης να έρθει σε οποιαδήποτε επαφή με την Τζόντι Φόστερ και τους συγγενείς της, τους απογόνους του Ρόναλντ Ρέιγκαν ή άλλων θυμάτων της επίθεσής του.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η ψυχική του κατάσταση είναι πλέον «σταθερή». «Αν δεν είχε προσπαθήσει να σκοτώσει έναν πρόεδρο, θα του είχε παραχωρηθεί πλήρης ελευθερία εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο δικαστής Πολ Φρίντμαν τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...