252
Ο πρόεδρος της Βενεζούλας σε στιγμιότυπο από το πρόγραμμά του | Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Ο Μαδούρο κάλεσε σε διάλογο την αντιπολίτευση – πού αποσκοπεί;

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 10:42
Ο πρόεδρος της Βενεζούλας σε στιγμιότυπο από το πρόγραμμά του
|Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Ο Μαδούρο κάλεσε σε διάλογο την αντιπολίτευση – πού αποσκοπεί;

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 10:42

Ενώ η χώρα που βράζει από διαδηλώσεις και μετρά πάνω από 20 νεκρούς μέσα σε λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε την αντιπολίτευση σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Επισήμανε ακόμη ότι δέχεται και τη διεξαγωγή εκλογών για δημάρχους και για κυβερνήτες. «Εκλογές, ναι, θέλω τώρα εκλογές, αυτό λέω σαν αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης», είπε στο τηλεοπτικό πρόγραμμά του «Κυριακές με τον Μαδούρο».

Οι εκλογές για κυβερνήτες θα έπρεπε να είχαν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο και οι εκλογές για δημάρχους πρέπει να γίνουν μέσα στο 2017.

Οπως σημειώνει το BBC πρόκειται για παρέμβαση που γίνεται μία ημέρα πριν από άλλη μία διαδήλωση της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα. Μόνιμο αίτημα, η παραίτηση του προέδρου για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τώρα αντί για το 2018, όπως είναι προγραμματισμένες.

Ο Μαδούρο δεν μίλησε καθόλου για προεδρικές εκλογές στην τηλεοπτική εκπομπή του.

Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί πέρυσι, όταν η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι χρησιμοποίησε τις συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο και ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις  του.

Η αντιπολίτευση επιμένει, σε κάθε περίπτωση, στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Το Σάββατο είχε κατέβει στους δρόμους σε σιωπηλές πορείες για τα πάνω από 20 θύματα των διαδηλώσεων. Πιστεύεται ότι πάνω από 1.000 άτομα έχουν συλληφθεί και από αυτά τα 700 εξακολουθούν να είναι υπό κράτηση.

Αφορμή του τελευταίου κύματος διαδηλώσεων η πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει εξουσίες από το Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχεί η αντιπολίτευση, και να τις δώσει στο Ανώτατο Δικαστήριο που ελέγχει η ίδια. Αν και η κυβερνητική πλευρά ανακάλεσε γρήγορα, η κίνηση εξόργισε την αντιπολίτευση που μίλησε για πραξικόπημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...