484
Η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αρχιεπίσκοπο καθυστέρησε λόγω της πανδημίας | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σακελλαροπούλου σε Ιερώνυμο: «Συμβάλατε και εσείς να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 13:53
Η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αρχιεπίσκοπο καθυστέρησε λόγω της πανδημίας
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σακελλαροπούλου σε Ιερώνυμο: «Συμβάλατε και εσείς να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 13:53

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έγινε δεκτός την Τετάρτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ηταν η πρώτη συνάντηση που είχαν από την εκλογή της Προέδρου και έγινε με πρωτοβουλία της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Στη συζήτηση που είχαν κυριάρχησε το ζήτημα της πανδημίας, στην αντιμετώπιση της οποίας είχε ρόλο και η Εκκλησία, αλλά και το Μεταναστευτικό.

Η Πρόεδρος έκανε λόγο για την σημαντική συμβολή της Εκκλησίας, «η οποία στέκεται πάντοτε αρωγός της πολιτείας». Επισήμανε ακόμη τη συνεισφορά της Εκκλησίας στο Μεταναστευτικό και στην οικονομική κρίση.

«Περάσαμε μια πρωτοφανή κρίση που δημιούργησε προβλήματα, μας ανάγκασε να αλλάξουμε δραματικά τις συνήθειές μας, την καθημερινότητά μας και απείλησε να διαταράξει και τις σχέσεις της Εκκλησίας με το ποίμνιό της ως ένα σημείο. Χάρις όμως στο κύρος και την υπευθυνότητα που σας διακρίνει αντιμετωπίστηκαν αυτές οι δυσκολίες και συμβάλατε και εσείς στο μέτρο των δυνάμεών σας να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας με τον καλύτερο για τον τόπο μας τρόπο» υπογράμμισε η Πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Άλλωστε η Εκκλησία πάντα έρχεται αρωγός της Πολιτείας, έχει γίνει και στο παρελθόν και γίνεται και τώρα, οσάκις η χώρα και οι πολίτες της το χρειάστηκαν. Και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και στην οικονομική κρίση, προσπαθείτε πάντα να συμπαρασταθείτε στους κατατρεγμένους και σε όσους έχουν ανάγκη. Και εύχομαι ειλικρινά και εσείς προσωπικά, αλλά και η Εκκλησία στο σύνολό της να συνεχίσετε να μεταφέρετε αυτά τα μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας γιατί νομίζω ότι και στην περίοδο που θα διανύσουμε αμέσως μετά τα έχουμε απόλυτη ανάγκη».

Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι η Εκκλησία στάθηκε πλάι στις αποφάσεις της Πολιτείας και σεβάστηκε τις υποδείξεις των ειδικών, ενώ μίλησε για την δυσκολία να λειτουργούν οι εκκλησίες χώρος πιστούς. Σχολίασε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Εκκλησία φάνηκε πιο πειθαρχημένη από όλους.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι καταδικασμένη να συνεργάζεται πάντοτε με τις τοπικές Αρχές και δήμους.

«Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η περίοδος δημιούργησε ένα τραύμα και ένα τραύμα χρειάζεται να περάσει καιρός να το συνειδητοποιήσουμε, αλλά και να λάβουμε τα μέτρα τα οποία απαιτούνται. Η Εκκλησία πραγματικά έκανε ένα πάρα πολύ μεγάλο αγώνα και στο σύνολό της στάθηκε πλάι στις αποφάσεις που πήρε η Πολιτεία και κυρίως σεβάστηκε τις υποδείξεις των ειδικών ανθρώπων και βλέποντας όλες αυτές τις προσπάθειες που έγιναν από πολλές πλευρές δεν θα μπορούσε παρά να πειθαρχήσει, μολονότι ήταν και δύσκολοι οι καιροί από πλευράς θρησκευτικής, λειτουργιών κλπ. Πονέσαμε πολύ και υποφέραμε.

Και ξέρετε για εμάς, τους λειτουργούς, το να λειτουργεί κανείς με τις πόρτες κλειστές ή να αναγκάζεται να πει δυο λόγια προς τον λαό σε άδειες καρέκλες, είναι σκληρό πράγμα. Όμως και για τους κανόνες της Εκκλησίας και για τους νόμους του κράτους, υπέρτατος νόμος είναι ο άνθρωπος. Και τον άνθρωπο πρέπει να τον σεβαστούμε, πρέπει να τον υπηρετούμε. Και για την Εκκλησία ο άνθρωπος είναι ο σκοπός», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.