371
Το μπλεγμένο ερωτικό τρίγωνο μεταξύ του Νίκολας, της Κίκα και του Ραμόν, όπως εμφανίζονται στην ταινία «Κίκα» του Αλμοδόβαρ, ίσως να ήταν πιο αποδεκτό στη σημερινή Ισπανία | YouTube/ Adrian Martin & Cristina Álvarez López

«Ναι» στην πολυγαμία λένε οι μισοί, σχεδόν, Ισπανοί

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 14:33
Το μπλεγμένο ερωτικό τρίγωνο μεταξύ του Νίκολας, της Κίκα και του Ραμόν, όπως εμφανίζονται στην ταινία «Κίκα» του Αλμοδόβαρ, ίσως να ήταν πιο αποδεκτό στη σημερινή Ισπανία
|YouTube/ Adrian Martin & Cristina Álvarez López

«Ναι» στην πολυγαμία λένε οι μισοί, σχεδόν, Ισπανοί

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 14:33

Ο μύθος του Δον Ζουάν, όπως και προσωπικότητες σαν τον Χούλιο Ιγκλέσιας και τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος, έχουν αποκρυσταλλώσει τους Ισπανούς στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση ως… ερωτύλους.

Μια πρόσφατη έρευνα του κρατικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) έρχεται δειλά-δειλά να το επιβεβαιώσει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times, το 47% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης «συμφωνούν» ή «συμφωνούν έντονα» ότι «ένα άτομο μπορεί να έχει δύο ή περισσότερες συναισθηματικές σεξουαλικές σχέσεις ταυτόχρονα». Σε προηγούμενη σχετική έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021, το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο από 40%.

Ισως βάσει των αποτελεσμάτων να συμπεραίνει κανείς πως τα ήθη των Ισπανών συμβαδίζουν με τις υποτιθέμενες προτιμήσεις του Χουάν Κάρλος ο οποίος, 85 ετών σήμερα, φημολογείται πως είχε 5.000 ερωμένες, μια φήμη που προκύπτει από τη βιογραφία ενός απόστρατου στρατηγού.

Αν, πάλι, οι Ισπανοί δεν καταφέρνουν να αγγίξουν αυτά τα ποσοτικά κριτήρια, τότε ίσως να συντονίζονται με την περιβόητη ερωτύλη κοσμοθεωρία της Σελεστίνα, της πρωταγωνίστριας του ομώνυμου λογοτεχνικού έργου του Φερνάντο ντε Ρόχας, η οποία θεωρεί την ντροπή εμπόδιο στην απόλαυση και αντιτίθεται στη συζυγική πίστη και την αγνότητα.

Αυτό δείχνει και ένα μεγάλο αφιέρωμα που έκανε το περιοδικό Hola! για την πολυγαμία, η οποία κερδίζει έδαφος παγκοσμίως στις νεότερες γενιές των μεγάλων αστικών κέντρων. «Αυτό που είναι προφανές είναι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή αλλαγής των μοντέλων των ζευγαριών και των σχέσεων» σημειώνει το άρθρο.

Πάντως, το τι αποδέχονται οι Ισπανοί για τους άλλους δεν συμβαδίζει με το τι κάνουν ή τι λένε ότι κάνουν στα κρεβάτια τους. Η έρευνα που έκανε πέρυσι η εταιρεία δημοσκοπήσεων 40dB για την ισπανική εφημερίδα El País επιβεβαίωσε ότι η Ισπανία, συνολικά, είναι μια μονογαμική χώρα.

Το 94,6% των ζευγαριών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι βρίσκονται σε μονογαμική σχέση και είναι σεξουαλικά πιστοί. Το 4,8% δήλωσε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή σχέση με περιστασιακές σεξουαλικές επαφές, ενώ μόνο το 0,5% δήλωσε ότι βρίσκεται σε πολυγαμική σχέση με τρία ή περισσότερα άτομα

Πάντως, όσοι σύντροφοι κι αν εμπλέκονται στις σχέσεις των Ισπανών, εκείνοι φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι από αυτές, σύμφωνα με την έρευνα του CIS. Οι ερωτηθέντες φαίνεται να έχουν υψηλής ποιότητας σχέσεις, σύμφωνα με το πώς τις βαθμολογούν με άριστα το 10: 8,6 για την οικογενειακή τους ζωή, 8,55 για την ερωτική τους σχέση και 8,3 για τις φιλίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...