315
O πύραυλος SLS χρειάζεται επισκευές με άγνωστο χρόνο αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε αυτόν. Credit: NASA | REUTERS/Steve Nesius

Στο «ψυγείο» προσωρινά η αποστολή Artemis 1

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2022, 11:15
O πύραυλος SLS χρειάζεται επισκευές με άγνωστο χρόνο αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε αυτόν. Credit: NASA
|REUTERS/Steve Nesius

Στο «ψυγείο» προσωρινά η αποστολή Artemis 1

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2022, 11:15

Την περασμένη Δευτέρα όλα ήταν έτοιμα για την εκτόξευση του «πιο ισχυρού πυραύλου στον κόσμο» σύμφωνα με την NASA. O πύραυλος SLS θα μετέφερε στο Διάστημα το σκάφος Orion για μια μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis, διαδόχου του θρυλικού προγράμματος Apollo στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη από το 1969 ως το 1972. Το πρόγραμμα Artemis αφορά τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και τη δημιουργία βάσεων στην επιφάνεια της με πολλαπλούς στόχους. Ανάμεσα στα άλλα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το φεγγάρι να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο σταθμό για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Oμως μια σειρά από τεχνικά προβλήματα τόσο στους κινητήρες όσο και στο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμων του SLS υποχρέωσαν την NASA να αναβάλει τόσο την εκτόξευση της Δευτέρας 29 Αυγούστου όσο και αυτή του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά την δεύτερη αναβολή της εκτόξευσης ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα απόπειρα τις επόμενες ημέρες αφού επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία εκτόξευσης σε περίπτωση αναβολών των δύο προηγούμενων ήταν η Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.

Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στον πύραυλο είναι αρκετά και σύνθετα για να προλάβουν οι μηχανικοί της NASA να τα επιλύσουν μέσα σε 48 ώρες και έτσι αποφασίστηκε να κλείσει το «παράθυρο» αυτής της περιόδου εκτοξεύσεων.

Το επόμενο παράθυρο για πιθανή εκτόξευση είναι από τις 16 Σεπτεμβρίου- 4 Οκτωβρίου το οποίο δεδομένης της κατάστασης και αυτό μοιάζει πολύ κοντινό χρονικά για να έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα και να γίνει νέα απόπειρα εκτόξευσης. Επόμενο παράθυρο εκτοξεύσεων είναι από τις 17 Οκτωβρίου ως τις 31 Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει ακόμη κάποια πληροφορία για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση σε κανένα από τα δύο επόμενα παράθυρα και ποια θα είναι η τύχη τόσο της συγκεκριμένης αποστολής όσο και συνολικά του προγράμματος Artemis.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...