647
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ισραηλινό καθηγητή στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αν. υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Στο Μαξίμου με Μητσοτάκη – Τσιόδρα ο ισραηλινός καθηγητής Αρμπέρ για το εισπνεόμενο κατά της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2021, 13:31
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ισραηλινό καθηγητή στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αν. υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Στο Μαξίμου με Μητσοτάκη – Τσιόδρα ο ισραηλινός καθηγητής Αρμπέρ για το εισπνεόμενο κατά της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2021, 13:31

Τον ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ -επικεφαλής των δοκιμών στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ- υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόντων του αν. υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με αφορμή την έναρξη της κλινικής μελέτης για το εισπνεόμενο φάρμακο EXO-CD24 κατά της Covid-19, αρχής γενομένης από τα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία» (χορηγός της είναι η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών).

Η ανακοίνωση της συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ για την κλινική δοκιμή του φαρμάκου είχε γίνει κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε βγάλει μάλιστα από την τσέπη του ένα φιαλίδιο με το «θαυματουργό» -όπως το χαρακτήρισε-  φάρμακο.

Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του καθηγητή Αρμπέρ.

Η κλινική μελέτη στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα, δύο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο «Αττικόν».

 

Στη συνάντηση του Μαξίμου συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρύτερης συνεργασίας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ κατά την έναρξη της ο κ. Αρμπέρ μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη τους θερμούς χαιρετισμούς του ισραηλινού ομολόγου του.

Ακολουθεί σε ανεπίσημη μετάφραση, ο διάλογος κατά την έναρξη της συνάντησης:

Κ. Μητσοτάκης: Πείτε μου, πώς εξελίσσεται η μελέτη;

Σ. Τσιόδρας: Πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης Φάσης 2, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα.

Κ. Μητσοτάκης: Πόσα είναι τα νοσοκομεία που συμμετέχουν;

Σ. Τσιόδρας: Προς το παρόν μιλάμε για τρία Ιατρικά Τμήματα σε δύο νοσοκομεία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» και το νοσοκομείο «Σωτηρία». Έχουμε δύο τμήματα στο «Σωτηρία» και ένα στο «Αττικόν». Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 ελπίζουμε να ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του καθηγητή Arber, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση.

Κ. Μητσοτάκης: Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που είστε εδώ. Θυμάμαι πως η σχετική συζήτηση προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Και θυμάμαι ότι τον ρώτησα, καθώς είχα διαβάσει σε εφημερίδες αρθρογραφία σχετικά με τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα της Φάσης 1 της κλινικής μεθόδου. Τότε, ο κ. Νετανιάχου μου είπε: «Θα καλέσω αμέσως τον κ. καθηγητή». Σας τηλεφώνησε και να ΄μαστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε ότι θα αποδείξουμε στη Φάση 2 της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα.

Ν. Αρμπέρ: Ναι, το συζητήσαμε ήδη. Όπως συμφωνήσαμε και με τον καθηγητή (Τσιόδρα) θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες – αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα, θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που μου ενέπνευσαν εμπιστοσύνη. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Νωρίτερα, ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Κοντοζαμάνης υποδέχθηκαν τον καθηγητή Αρμπέρ στο νοσοκομείο «Αττικόν», με τον αν. υπουργό να εκφράζει την αισιοδοξία ότι το καινοτόμο φάρμακο θα συμβάλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, «εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά».

Από την υποδοχή του καθηγητή Αρμπέρ (δεύτερος από αριστερά) στο νοσοκομείο «Αττικόν» την Μεγάλη Πέμπτη. Μαζί του ο αν. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης (κέντρο) και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών το EXO-CD24  δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν χωρίς επιπλοκές τη λοίμωξη.

Με βάση το πρωτόκολλο της ελληνικής κλινικής μελέτης, το εισπνεόμενο φάρμακο θα λάβουν νοσηλευόμενοι ασθενείς με ενδιάμεσης βαρύτητας λοίμωξη Covid-19.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...