1412
| Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική αισιοδοξία από τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2017, 12:42

Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική αισιοδοξία από τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2017, 12:42

Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της περιόδου 2013-2016 που παρουσίασε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ από τα οποία προκύπτει ότι πέρυσι, το 2016, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 3,9%, ένα ποσοστό που επιβεβαιώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έμειναν ασχολίαστα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία με ανακοινώσεις τους εξαπέλυσαν ομοβροντία «πυρών» κατά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2016 το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης εμφάνισε πλεόνασμα που ανήλθε στο 3,9% του ΑΕΠ ή στα 6,937 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,3% (4,105 δισ.) το 2015. Μάλιστα οι υπολογισμοί της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μεγαλύτερο πλεόνασμα και από αυτό που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών και κυμαίνεται στο 3,7%.

Το βασικό ερώτημα είναι πλέον, γιατί αποθησαυρίζονται αυτά τα ποσά, τα οποία προέρχονται από τη μία από την υπερφορολόγηση και από την άλλη από τη μη αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Είναι δηλαδή ξεκάθαρο ότι αυτά τα επτά δισ. ευρώ έχουν φύγει από την αγορά, έχουν βγει με απλά λόγια από την οικονομία.

Τι σκοπεύει να κάνει με αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση; Να αποπληρώσει τα οφειλόμενα προς τους δανειστές χωρίς να χρειάζεται τις νέες δόσεις και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης; Να προχωρήσει σε παροχές; Αυτό θα φανεί.

Κατά τα άλλα, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ήταν πλεονασματικό και διαμορφώθηκε στα 1,288 δισ. ευρώ ή 0,7% για το 2016. Συγκριτικά, το 2015 παρουσίασε έλλειμμα 5,9% (10,427 δισ.).

Το ΑΕΠ το 2016 ήταν 175,888 δισ. ευρώ, οριακά αυξημένο κατά 190 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015 (175,697 δισ.).

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το 2016 αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε στα 314,8978 δισ. ευρώ  ή ποσοστό 179% του ΑΕΠ, έναντι 311,668 δις. το 2015 (117,4%).

Επιπλέον, τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν το 2016 και διαμορφώθηκαν στα 87,473 δισ. ευρώ ή 2,653 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2015. Αντίστοιχα, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα και περιορίστηκαν στα 86,185 δις. ευρώ το 2016.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί αλλά «δεν πανηγυρίζει»

Κλίμα αισιοδοξίας φέρεται να δημιούργησε στην κυβέρνηση η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά είναι ορατή, και επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα, η έξοδος από την επιτροπεία».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα για το 2019 καθώς εκτίμησε ότι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος το πρωτογενές πλεόνασμα κλείνει στο 4,19%.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να πανηγυρίσει γιατί γνωρίζει καλά τις θυσίες του λαού. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, τους πανηγυρισμούς «τους αφήνουμε σε άλλους που εν μέσω κρίσης μίλησαν για επιτυχία».

Επιτέθηκε κατά της ΝΔ και των ΜΜΕ «που μιλούν ακόμα και σήμερα για ενεργοποίηση του κόφτη διαψεύδονται με πάταγο» και κάλεσε ξανά τη ΝΔ να πάρει θέση αν θα ψηφίσει τα αντίμετρα ή «θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική» που επέλεξε και πριν από λίγους μήνες με το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΝΔ: «Καταστροφή της πραγματικής οικονομίας»

Από την πλευρά της η ΝΔ απάντησε μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου Τύπου, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εάν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν καλά, κανείς δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια.  Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα:

-Στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δισ. μόνο για το 2016.

-Στην εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

-Σε μια γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σε λίγες μέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα φέρει στη Βουλή τις περικοπές των συντάξεων για πάνω από 1.000.000 Έλληνες και τη μείωση του αφορολόγητου, που πλήττει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη. 

Με αυτήν την κυβέρνηση, η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη: 

Πραγματική οικονομία σε ασφυξία, Ελλάδα σε ύφεση, κοινωνία σε απόγνωση. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης με γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων». 

Φώφη Γεννηματά: «Εξοντωτική υπερφορολόγηση»

Παρέμβαση έκανε και η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συνεδρίαση του Ενιαίου πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Δυστυχώς για τη χώρα το υψηλό πράγματι πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 δεν είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς προσπάθειας στην οικονομία, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

»Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξοντωτική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δεν συνδέεται με την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όταν οι έλεγχοι το 2016 σημείωσαν ιστορικό χαμηλό.

»Δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών πλησιάζουν τα 100 δις ευρώ, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία τα 18 δις ευρώ και τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύονται στα 110 δις ευρώ.

»Με τέτοια προέλευση, δυστυχώς αυτές οι επιδόσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν. Σε κάθε περίπτωση το κεντρικό ζητούμενο της χώρας είναι η ανάπτυξη που μεταξύ των άλλων καθιστά ρεαλιστικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

»Θέμα όπου οι επιδόσεις της κυβέρνησης του κ Τσιπρα είναι πραγματικά θλιβερές. Αυτές οι επιδόσεις έφεραν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων 9 δις ευρώ και αυτές κυρίως είναι ο λόγος που μπαίνουν οι συντάξεις κ το αφορολόγητο στην προκρούστεια κλίνη των πρωτογενών πλεονασμάτων».

ΚΚΕ: «Ματωμένα πλεονάσματα»

Το ΚΚΕ επίσης, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζει ως επιτυχία τα ματωμένα πλεονάσματα των περικοπών και της φοροληστείας, κρύβοντας ότι η πολιτική αυτή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί με το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στη βουλή.

»Στην ουσία κάνει αυτό που έκανε παλιότερα η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους σήμερα αλλάζει ρόλους, ώστε από κοινού να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στην πολιτική χρεοκοπίας του λαού».

Το Ποτάμι: «Προϊόν αφαίμαξης»

Για πλεόνασμα «προϊόν αφαίμαξης της κοινωνίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» κάνει λόγο σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του Το Ποτάμι το οποίο σημειώνει χαρακτηριστικά:

« -Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% σημαίνει: Υπερφορολόγηση της Ελλάδας που (ακόμη) εργάζεται και παράγει

-Αύξηση των προκαταβολών φόρου στις επιχειρήσεις, στους αγρότες και στους ελεύθερους επιχειρηματίες

-Μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου (τον Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 4,554 δισ. – τον Φεβρουάριο έφτασαν τα 5,048 δισ.).

-Καθυστέρηση επιστροφών ΦΠΑ (ανάμεσα σε αυτές και επιστροφές 1 δισ. που δεν έχουν επεξεργαστεί από τις ΔΟΥ – ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ ξεπερνά τις 350 ημέρες ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ 4,5 χρόνια).

Το πλεόνασμα, λοιπόν, δεν είναι καρπός ανάπτυξης αλλά προϊόν αφαίμαξης της κοινωνίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αφαίμαξη που συνεχίστηκε και το 2017. Αφαίμαξη που τρέφει ένα κομματικό κράτος (με ρεκόρ πενταετίας στις προσλήψεις εκτάκτων και συνεχή διόγκωση των κυβερνητικών γραφείων). Αφαίμαξη που δεν θα σταματήσει όσο κυβερνούν ιδεοληπτικοί λαϊκιστές που αδιαφορούν για την παραγωγή και την πραγματική οικονομία».

Αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Twitter καυτηρίασε την κυβερνητική θέση για το πλεόνασμα:

«Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πλεόνασμα 3,9%. Έχει πολύ δάκρυ μέσα. Πολλούς φόρους και πολλές στερήσεις».

«Ωρα Αποφάσεων»: «Οπλο εναντίον του λαού»

Σε ανακοίνωσή της η «Ώρα Αποφάσεων» (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης), σημειώνει ότι «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγυρίζει επειδή “πέτυχε” δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,9%, υπερβαίνοντας τον στόχο που ήταν 0,5%. Σκοπεύει δε, λέει, να χρησιμοποιήσει αυτήν την “επιτυχία” ως όπλο εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο κατά τις επικοινωνιακές ανάγκες του κ. Τσίπρα άλλοτε μετατρέπεται σε “φίλο” και άλλοτε σε “εχθρό”».

Σύμφωνα με την «Ώρα Αποφάσεων», στην πραγματικότητα «πρόκειται για όπλο το οποίο ο κ. Τσίπρας έστρεψε εναντίον του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των πιο παραγωγικών Ελλήνων, τους οποίους υπερφορολόγησε, αδυνατίζοντας ακόμη περισσότερο την όποια παραγωγική ικανότητα της χώρας».

«Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε όλα τα επίπεδα μαζί με την αύξηση στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, η αύξηση των προκαταβολών φόρου στις επιχειρήσεις, η μείωση του αφορολόγητου στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και η αφαίρεση ποσών από τις, ουσιαστικά, δεσμευμένες μικροκαταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, ήταν τα βασικά όπλα με τα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου “πέτυχε” το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το οποίο θριαμβολογεί, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διατηρηθεί αφού διαλύει την οικονομία και την οδηγεί στην παράταση της στασιμότητας».

»Aποδείχθηκε ότι όλα τα μέτρα που επέλεξε να πάρει ο κ. Τσίπρας σε εφαρμογή του σκληρού τρίτου Mνημονίου που υπέγραψε ήταν υφεσιακά και αντιαναπτυξιακά, για να διαψευστεί για πολλοστή φορά σε σχέση με τις συνειδητά ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε στον κόσμο. Το πλεόνασμα του κ. Τσίπρα δεν προήλθε από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, αλλά από την αφαίμαξή της και τη χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητάς της.

»Το πολιτικό ερώτημα είναι γιατί επιδίωξαν με τέτοιο πάθος αυτό το πλεόνασμα σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας; Για ποιους ανομολόγητους σκοπούς θέλουν να το χρησιμοποιήσουν;», καταλήγει η «Ώρα Αποφάσεων».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...