627
Τραμπ και Ερντογάν, μια δύσκολη αλλά γερή θέση | Reuters/CreativeProtagon

Το τηλεφώνημα για το ραντεβού Τραμπ – Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 09:34
Τραμπ και Ερντογάν, μια δύσκολη αλλά γερή θέση
|Reuters/CreativeProtagon

Το τηλεφώνημα για το ραντεβού Τραμπ – Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 09:34

Την προηγούμενη εβδομάδα τα μηνύματα για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν ήταν καλά. Πολλοί μιλούσαν για «το τέλος του μήνα του μέλιτος» εξαιτίας του αμφιλεγόμενου προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά χώρες, ένα μέτρο που ερμηνεύτηκε ως γενική απαγόρευση προς τους μουσουλμάνους – και ο Ταγίπ Ερντογάν αρέσκεται να παρουσιάζει τον εαυτό του ως «πατερούλη του Ισλάμ». Φαίνεται όμως ότι αυτή η δύσκολη περίοδος τερματίζεται, ή αυτό δείχνει να επιθυμεί ο Λευκός Οίκος.

Οπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ τηλεφωνήθηκε με τον Ερντογάν την Τρίτη και του επανέλαβε «την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Τουρκία ως στρατηγικό συνεργάτη και σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Το τηλεφώνημα, πέρα από τα τυπικά για την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρος των ΗΠΑ, προχώρησε και σε ουσιαστικά ζητήματα· κράτησε εξάλλου 45 λεπτά, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα. Από ό,τι φαίνεται όμως δρομολόγησε και τη συνάντηση των δύο ηγετών στο προσεχές μέλλον (δεν υπάρχουν ακόμη ημερομηνίες).

Oπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε επίσης για την «κοινή δέσμευση των δύο χωρών να καταπολεμήσουν τη τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές». Παράλληλα, χαιρέτησε τη συνεισφορά της Τουρκίας στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά της η τουρκική ηγεσία έδωσε έμφαση στην συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στους στενούς φιλικούς και συμμαχικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το CNN Turk, ζήτησε από τον Τραμπ να σταματήσει την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ προς τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG) στη Συρία. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την εγκαθίδρυση ζώνης ασφάλειας στη Συρία, την από κοινού ανάληψη δράσης για την ανακατάληψη της πόλεων Ράκα και αλ Μπάμπ στη Συρία, την προσφυγική κρίση, αλλά και την τρομοκρατία, σύμφωνα με το NTV.

Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε ακόμη την υποστήριξη του Τραμπ στη μάχη κατά του δικτύου του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Εξέφρασε την έντονη ενόχληση της Αγκυρας για την ικανοποίηση του αιτήματος για έκδοση του κληρικού. Η Τουρκία έχει ζητήσει και επίσημα από την Ουάσιγκτον την έκδοση του Γκιουλέν, χωρίς ακόμη η αμερικανική πλευρά να έχει απαντήσει.

Από τις πληροφορίες της τουρκικής πλευράς για το τηλεφώνημα, αλλά και από την ανακοίνωση (readout) του Λευκού Οίκου, δεν προκύπτει να έγινε κάποια αναφορά στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.

Εκκρεμότητες που πολλαπλασιάζονται

Οι δύο χώρες έχουν εξάλλου σειρά ανοιχτών ζητημάτων, με αρκετές εκκρεμότητες που άφησε πίσω του το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Το τελευταίο διάστημα της διακυβέρνησης Ομπάμα, πριν ακόμη από το πραξικόπημα, οι σχέσεις των δυο χωρών περνούσαν μια περίοδο ψυχρότητας, με αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αντιδημοκρατικές τακτικές του πρωθυπουργού και αργότερα προέδρου Ερντογάν.

Μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία στράφηκε στην καταδίωξη κάθε ίχνους της παρουσίας και της επιρροής του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού τον οποίο η τουρκική ηγεσία κατηγορεί ευθέως για την οργάνωση του πραξικοπήματος.

Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει ένα οξύτατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός της, ενώ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Συρία, με τις ΗΠΑ και την Αγκυρα να μην βρίσκονται ακριβώς στην ίδια πλευρά της διαμάχης, καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας.

Ενδεχομένως όλα αυτά να αποτελούν περισσότερες κρίσεις και ανοιχτά μέτωπα από όσα μπορεί να δικαιολογήσει η -πράγματι- στενή φιλία των δύο πλευρών. Αυτή η πρώτη επικοινωνία ήταν περισσότερο διερευνητική και τυπική, οπότε οι επόμενοι μήνες θα δείξουν τις προθέσεις και της μίας και της άλλης πλευράς.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως αύριο, Πέμπτη, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, θα επισκεφτεί την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει με τοπικούς αξιωματούχους θέματα ασφαλείας.

Οπως ανέφεραν πηγές από την τουρκική προεδρία ο Πομπέο θα μεταβεί εκεί με στόχο να τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως το δίκτυο του Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα του Ιουλίου. Επίσης, ένα θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο επικεφαλής της CIA είναι και αυτό του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...