155
Το αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι», πορτρέτο της μούσας του, Ντόρα Μάαρ, φιλοτεχνημένο το 1939 | Protagon

Οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν επέστρεψαν στην Εθνική Πινακοθήκη

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 14:53
Το αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι», πορτρέτο της μούσας του, Ντόρα Μάαρ, φιλοτεχνημένο το 1939
|Protagon

Οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν επέστρεψαν στην Εθνική Πινακοθήκη

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 14:53

Στην Εθνική Πινακοθήκη εκτίθεται ξανά ο πίνακας «Γυναικείο κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσo, ο οποίος εκλάπη μαζί με έναν πίνακα του Μοντριάν τον Ιανουάριο του 2012.

Οι πίνακες που βρέθηκαν σε μία ρεματιά τον Ιούνιο του 2021, επέστρεψαν εκεί όπου ανήκουν και οι επισκέπτες της Εθνικής Πινακοθήκης θα μπορούν και πάλι να τους θαυμάσουν, καθώς από τη Δευτέρα εκτίθενται στη νέα πτέρυγα της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης στο επίπεδο -2 που άνοιξε τις πύλες της.

Το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο, σε λάδι και μουσαμά διαστάσεων 56×40, φιλοτεχνήθηκε το 1939 και απεικονίζει τη μορφή της αγαπημένης του Ντόρα Μάαρ. Πρόκειται για έργο-δωρεά του καλλιτέχνη προς τον ελληνικό λαό, το 1949, ως αναγνώριση της γενναίας αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Ο πίνακας του Πιέτ Μοντριάν, σε λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35×44, φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. Το έργο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...