204
Στιγμιότυπο από την τελετή ανάληψης καθηκόντων από το ελληνικό ΠΝ | ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στην Ελλάδα η διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 10:32
Στιγμιότυπο από την τελετή ανάληψης καθηκόντων από το ελληνικό ΠΝ
|ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στην Ελλάδα η διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 10:32

Στην Ελλάδα πέρασε η διοίκηση της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ στα ανοικτά της Λιβύης, «Ειρήνη» (Ιrini), όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Η ανάληψη καθηκόντων διοικητή εν πλω για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 της επιχείρησης «Irini» από τον αρχιπλοίαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στη ναυτική βάση Ταράντα της Ιταλίας.

Το πλοίο έδρας διοικητού είναι η φρεγάτα «Αδρίας», ενώ το εν πλω επιτελείο της επιχείρησης στελεχώνεται, μεταξύ άλλων, από 14 έλληνες επιτελείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση με μία φρεγάτα, με πτήσεις αεροσκαφών αερομεταφερόμενου συστήματος εγκαίρου προειδοποίησης και ελέγχου, καθώς και με επιτελείς στο εν πλω και στο επιχειρησιακό επιτελείο.

Η κύρια αποστολή της επιχείρησης «Irini» είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στο πλαίσιο σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 21 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα έχει αυξημένη συμμετοχή με μέσα και προσωπικό, από την πρώτη στιγμή που δόθηκε εντολή ενεργοποίησής της.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει και στα δύο επόμενα εξάμηνα έως τις 31 Μαρτίου του 2022, επιβεβαιώνοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή και τη δυνατότητά της να συνεισφέρει έμπρακτα στις επιχειρήσεις και τις αποστολές της ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.