512
|

Η Ελλάδα θέτει ζήτημα αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/10/2020, 14:22

Η Ελλάδα θέτει ζήτημα αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/10/2020, 14:22

Για χρόνια η Ελλάδα επαναλάμβανε ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτό μοιάζει μακρινό παρελθόν.

Υστερα από ένα μπαράζ διπλωματικών ενεργειών της Αθήνας σε απάντηση των ενεργειών του καθεστώτος Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο (εδώ), την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε επιστολή προς τον ούγγρο επίτροπο Διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρελι αλλά και προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε αυτή σημείωσε ότι η Αγυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

«Επιβεβαιώνουμε ότι λάβαμε την επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια, προς τον επίτροπο Βαρέλι. Αντίγραφο της επιστολής έχει σταλεί στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, τον κ. Ντομπρόβσκις. Από την πλευρά της Κομισιόν, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι λαμβάνουμε υπόψη την επιστολή, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για νομική δράση αναφορικά με την τελωνειακή ένωση» ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Διεύρυνσης Αννα Πισονέρο και συμπλήρωσε ότι «θα το αναλύσουμε και θα απαντήσουμε αφού κάνουμε αυτή την ανάλυση».

Παράλληλα, αναφορικά με την επιστολή που εστάλη προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, σημείωσε ότι «θα δώσουμε προσοχή στην επιστολή και εν συνεχεία θα δράσουμε και θα απαντήσουμε αναλόγως».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για «παιχνίδι εντυπώσεων αντί ουσιαστικής εξωτερικής πολιτικής» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου ανέφερε ότι «με το αίτημα για εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στο εσωτερικό αντί να παράγει ουσιαστική εξωτερική πολιτική απέναντι στις τουρκική επιθετικότητα». Σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση πως η κυβέρνηση «αντί να επιμείνει σε στοχευμένες κυρώσεις που έστω ατύπως αναφέρθηκαν από τον κ. Μπορέλ, ανοίγει συζήτηση για μια πρωτοβουλία που θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ αποδομεί την όποια θετική ευρωτουρκική ατζέντα έχει απομείνει για να διατηρείται θεσμικά και οικονομικά η Τουρκία κοντά στην ΕΕ». Επιπλέον της καταλογίζει ότι «αντί να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης- που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του Τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνει μπαταριές στον αέρα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολίασε, μιλώντας στον Real FM:

«Χθες ακούσαμε για επιστολές που μιλούν για αναστολή της τελωνειακής σχέσης και έτσι όπως το άκουσα, γιατί επιφυλάσσομαι να διαβάσω την επιστολή, μου δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης. Αυτό που λέμε εδώ και καιρό, είναι να παγώσει η συζήτηση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Τι ακριβώς ζητά η Ελλάδα και γιατί τώρα, μετά απ’ όλα αυτά; Την ώρα που το “Oruc Reis” έχει περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...