330
Στίγκλιτς εναντίον Τραμπ, με θέμα τον κορονοϊό | Reuters/CreativeProtagon

Στίγκλιτς για Τραμπ: Εχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 11:55
Στίγκλιτς εναντίον Τραμπ, με θέμα τον κορονοϊό
|Reuters/CreativeProtagon

Στίγκλιτς για Τραμπ: Εχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 11:55

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς δεν είναι απαραίτητα ιδεολογικά αμερόληπτος. Αλλά ποιος μπορεί να μείνει ουδέτερος όταν η αμερικανική κοινωνία μετράει χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό κάθε 24ωρο που περνάει; Και άλλωστε δεν υπάρχει κάτι πιο αντικειμενικό από την αλήθεια των αριθμών και των ημερομηνιών: ο Ντόναλντ Τραμπ αγνοούσε για κρίσιμες εβδομάδες τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την Covid-19 και όταν αυτή έκανε την «απόβασή» της στις ΗΠΑ, τα μέτρα που έλαβε ήταν απελπιστικά καθυστερημένα.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος και σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον δεν είχε πρόβλημα να ασκήσει δριμεία κριτική για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Εφτασε δε στο σημείο να κατηγορήσει δημοσίως τον Τραμπ ότι «έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα».

Μιλώντας στην εκπομπή του CNBC «Closing Bell», ο Στίγκλιτς είπε ότι ο Τραμπ φέρει την ευθύνη για την περικοπή των κονδυλίων για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις πανδημίες. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι απέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες να χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες για να εξασφαλίσει αναπνευστήρες για τα νοσοκομεία και ζωτικής σημασίας προστατευτικό εξοπλισμό στο υγειονομικό προσωπικό.

«Αν έδινε απλώς σημασία σε αυτά που έλεγε η επιστήμη θα είχε ενεργήσει πολύ νωρίτερα. Και γι’ αυτό τον λόγο μείναμε απροστάτευτοι επειδή δεν κατανοεί την επιστήμη, δεν την κατανόησε εξαρχής. Εν συντομία, λοιπόν τα χέρια του είναι βαμμένα με αίμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Στίγκλιτς κατηγόρησε επίσης τον Τραμπ για το γεγονός ότι ο κορονοϊος χτυπάει περισσότερο την κοινότητα των Αφροαμερικανών, ενώ αναδεικνύει τις κοινωνικές ανισότητες της χώρας.

Προειδοποίησε δε ότι οι περίφημες επιταγές (εδώ) που αποστέλλει η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα φθάσουν στα χέρια εκείνων που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

«Η στήριξη θα πρέπει να επικεντρωθεί σε εκείνους που θα αντιμετωπίσουν τεράστια πίεση, ενισχύοντας την το σύστημα υγείας και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μην αλληλεπιδρούν, να δοκιμαστούν και να μην εμφανιστούν στην εργασία εάν είναι άρρωστοι», είπε ο Στίγκλιτς και πρόσθεσε: «Γι’ αυτόν τον λόγο θα χρειαστεί να δώσουμε μεγάλα χρηματικά ποσά –ίσως να το αποκαλείτε “χρήματα από ελικόπτερο”– σε εκείνους τους ανθρώπους που θα υποστούν τεράστια πίεση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...