197
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς στο δικαστήριο της Χάγης, το 2018 | EPA/YVES HERMAN / POOL

Στη Βρετανία θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 12:55
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς στο δικαστήριο της Χάγης, το 2018
|EPA/YVES HERMAN / POOL

Στη Βρετανία θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 12:55

Σε βρετανική φυλακή θα μεταφερθεί από τη Χάγη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, όπου θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του άναψε το Λονδίνο, όπως αναφέρει το Euronews.

Ο πρώην σερβοβόσνιος ηγέτης ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες των καταστροφών του πολέμου της Βοσνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και της εθνοκάθαρσης των μουσουλμάνων. Καταδικάστηκε, αρχικά σε 40 χρόνια φυλάκιση και αργότερα σε ισόβια κάθειρξη, για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία για τη σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, στην οποία σκοτώθηκαν 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια.

«Από τη στιγμή της σύλληψής του, η οποία υποστηρίχθηκε από τη Βρετανία το 2008, μέχρι τη δίκη του, υπήρχε βρετανός δικαστής στην αίθουσα της δίκης. Υποστηρίξαμε τα θύματα στην μακρά 25ετή πορεία τους στην αναζήτηση δικαιοσύνης και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων θεωρείται ένας από τους βασικούς υπεύθυνους, και αυτός που έδωσε την πολιτική κάλυψη μαζί με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Μετά την καταδίκη του, υπέβαλε έφεση υποστηρίζοντας ότι βασίστηκε σε φήμες. Ο Κάρατζιτς έχει καταδικαστεί και για την τετραετή πολιορκία του Σαράγεβο, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...