442
Ισραήλ, 12 Μαΐου. Το «Iron Dome» εκτοξεύει πύραυλο προς εξουδετέρωση άλλου πυραύλου που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα | REUTERS / Amir Cohen

«Iron Dome»: Αυτή είναι η ασπίδα του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 12:06
Ισραήλ, 12 Μαΐου. Το «Iron Dome» εκτοξεύει πύραυλο προς εξουδετέρωση άλλου πυραύλου που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα
|REUTERS / Amir Cohen

«Iron Dome»: Αυτή είναι η ασπίδα του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 12:06

Από το πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή και ανεξάρτητα από το εθνικό και πολιτικό πλαίσιο της σύγκρουσης των Ισραηλινών με τους Παλαιστινίους, τα διεθνή Μέσα στάθηκαν στο περιβόητο αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome», που σημαίνει «Σιδερένιος Θόλος» και εξασφαλίζει στο Ισραήλ ικανοποιητική αεράμυνα. Εκατοντάδες φωτογραφίες πλημμύρισαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

10 Μαΐου. Περίεργο «φυτό» υψώθηκε στον ουρανό του Ασκελον, πόλης του Ισραήλ: ο κορμός του είναι η τροχιά του βλήματος που έφυγε από το «Iron Dome» και το «άνθος» του είναι η έκρηξη από τη σύγκρουση του βλήματος με τον παλαιστινιακό πύραυλο (REUTERS/Amir Cohen)
10 Μαΐου. Αυτές οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα. Στην ισραηλινή πλευρά τις ανέμενε το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» (EPA/MOHAMMED SABER)

Πρόκειται για τη μοντέρνα εκδοχή της μονομαχίας μεταξύ του φέροντος δόρυ και εκείνου που κρατά ασπίδα, έγραψαν για τον πόλεμο που σοβεί στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας.

12 Μαΐου, Γάζα. Ετσι φαίνονται από την πλευρά των Παλαιστινίων οι αναχαιτίσεις των ρουκετών τους από το «Iron Dome» των Ισραηλινών (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Τα δραματικής έντασης καρέ αποτυπώνουν τις λάμψεις στον ουρανό, τις τροχιές των βλημάτων. Μέσα στο νυχτερινό σκότος θα μπορούσε να θαυμάσει τις φωτοχυσίες κάθε ψυχρός φακός, ίσως και κάθε επιπόλαιο μάτι που θα κοίταζε το δέντρο και όχι το δάσος.

11 Μαΐου. Στο Ασκελον συνεχίστηκαν οι νυχτερινές αναχαιτίσεις (REUTERS/Nir Elias)

Σε επίπεδο πραγματικότητας, οι Ισραηλινοί ανέφεραν την εκτόξευση 1.050 πυραύλων από τους Παλαιστινίους και υπογράμμισαν την αποτελεσματικότητα του «Σιδερένιου Θόλου» τους, που αναχαίτισε το 85% των βλημάτων.

11 Μαΐου. Εντυπωσιακή η καμπύλη της τροχιάς που διέγραψε το βλήμα του «Iron Dome» προτού βρει στόχο (REUTERS/Amir Cohen TPX IMAGES OF THE DAY)

Το κινητό αντιπυραυλικό σύστημα «Ιron Dome», που χρησιμοποιείται εδώ και μία δεκαετία από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ και κατασκευάστηκε από δύο ισραηλινές εταιρείες πολεμικής τεχνολογίας, την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries.

11 Μαΐου, Ασκελον. Αναχαιτίσεις έγιναν και κατά τη διάρκεια της ημέρας (REUTERS/Nir Elias)

Είναι εφοδιασμένο με ραντάρ, αισθητήρες και εργαλεία ανάλυσης, επιτρέποντας καλή άμυνα σε επιθέσεις από μεσαία και μεγάλη απόσταση, ενώ είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε επιθέσεις που γίνονται από κοντινή απόσταση δύο ή τριών χιλιομέτρων. Τα διεθνή Μέσα στάθηκαν στο υψηλό κόστος του, αλλά και στη δυνητική ζημία που μπορεί να προκαλέσει η εντός του φιλικού πεδίου αναχαίτιση των βλημάτων, εξαιτίας της διασποράς των θραυσμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...