381
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας | George Vitsaras / SOOC

Σταϊκούρας: Η αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης του 2021 θα αφορά και εισοδήματα του 2020

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 14:57
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
|George Vitsaras / SOOC

Σταϊκούρας: Η αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης του 2021 θα αφορά και εισοδήματα του 2020

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 14:57

Η δημοσιονομική ευελιξία που θα ισχύει στην Ευρώπη και το 2021, λόγω της πανδημίας, δεν σημαίνει και δημοσιονομική χαλαρότητα. Αυτό προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ωστόσο, τρία 24ωρα μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη (εδώ), εξειδίκευσε τις φοροελαφρύνσεις και τα άλλα μέτρα.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα ισχύει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους για το 2021, θα αφορά και τα εισοδήματα του 2020 από μερίσματα αλλά και ενοίκια.

Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εισπράττει εκτός από τον μισθό του και εισοδήματα από ενοίκια, θα συνεχίσει να πληρώνει το 2021 εισφορά αλληλεγγύης για τον μισθό του, αλλά όχι για τα ενοίκια που εισπράττει.

Ο υπουργός σημείωσε ότι για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που απαλλάσσονται το 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης, η κατάργηση θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του επομένου έτους, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων, μεταξύ των οποίων κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου, η κατάργηση θα ισχύσει επί των εισοδημάτων του 2020 η οποία θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 και το όφελος θα εμφανισθεί με τα εκκαθαριστικά του 2021.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει μετά το 2021, δηλαδή εάν οι μειώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης θα λάβουν μόνιμα χαρακτηριστικά, απάντησε ότι και το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, διαχωρίζοντας όμως τη δημοσιονομική ευελιξία από τη δημοσιονομική χαλαρότητα.

Επανέλαβε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων και εισφορών να πραγματοποιηθούν όταν κλείσει η παρένθεση της πανδημίας, σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ακόμα, προανήγγειλε ότι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο οι επιχειρήσεις.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην οποία είχε αναφερθεί στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, θα αφορά 26 μικρά ακριτικά νησιά, διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι είμαστε σε θέση να μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι τα κονδύλια θα καταβληθούν τα επόμενα 5-7 έτη.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 38,7 δισ. ευρώ, ενώ πριν από την κρίση του κορονοϊού  ήταν 37,5 δισ. Αυτό συμβαίνει επειδή από τον Ιούλιο του ’19 έχουμε βγει έξι φορές στις αγορές και έχουμε αντλήσει 14 δισ. ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο υπουργός είπε ότι θα δοθούν τελικά 4 δισ. ευρώ και όχι 3 δισ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...