1208
Στο γραφείο της ανακρίτριας ξανά το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δημήτρης Λιγνάδης | ΙΝΤΙΜΕnews

Στα χέρια του εισαγγελέα οι φάκελοι του ΣΕΗ – Στην ανακρίτρια ο Λιγνάδης – Ανοίγει κι άλλο η έρευνα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 10:32
Στο γραφείο της ανακρίτριας ξανά το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δημήτρης Λιγνάδης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Στα χέρια του εισαγγελέα οι φάκελοι του ΣΕΗ – Στην ανακρίτρια ο Λιγνάδης – Ανοίγει κι άλλο η έρευνα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 10:32

Eνώπιον της ανακρίτριας θα βρεθεί και πάλι το μεσημέρι ο Δημήτρης Λιγνάδης, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψή του για βιασμό κατά συρροή, προκειμένου να ζητήσει να του δοθεί προθεσμία για την απολογία του.

Αναφορικά με την υπερασπιστική τακτική που εφεξής θα ακολουθήσει, διαφαίνεται ήδη από τις δηλώσεις του νέου συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια, ότι αυτή θα είναι η κατά μέτωπο επίθεση με διπλή στόχευση, προκειμένου να στηρίξει την εξαρχής τοποθέτησή του υπέρ της αθωότητάς του.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει τόσο τη νομική διαδικασία που κατέληξε στη σύλληψή του, όσο και την ουσία της υπόθεσης, επιχειρώντας να αποδομήσει καταγγέλλοντες και μάρτυρες.

Εξ ου και οι αναφορές Κούγια σε «χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστα πρόσωπα», αλλά και σε ακραία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. «Παραβιάστηκε τόσο ακραία το τεκμήριο αθωότητας εις βάρος του δυστυχούς σήμερα εντολέως μου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του, χωρίς να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον κύριο Εισαγγελέα και εξεδόθη ένταλμα συλλήψεως χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και με μία εντελώς παράνομη διαδικασία», υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση ο ποινικολόγος.

Οι χαρακτηρισμοί του Αλέξη Κούγια για «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» και «αναξιόπιστες προσωπικότητες» προκάλεσαν την αντίδραση του συνηγόρου του μηνυτή, Ιωάννη Βλάχου, ο οποίος προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Κάνοντας λόγο για «απελπισία και ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων» του κ. Κούγια, ο κ. Βλάχος τον κατηγόρησε ότι   επιχειρεί να τρομοκρατήσει να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες.

«Η απελπισία και η ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο έλληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα, δυστυχώς, συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά. Δεν προσφέρεται ο ανθρώπινος πόνος και το σιωπηλό τραύμα αυτών των ανθρώπων για κομματική εκμετάλλευση.

»Το δημοκρατικό και λειτουργικό πολιτικό μας σύστημα οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιδέχεται κανενός είδους σκοπιμότητες και άμεσους ή εμέσους εκβιασμούς από κατηγορούμενος για βαρύτατα εγκλήματα, και να μην παρασυρθεί σε ανούσιες αντιπαραθέσεις με αφορμή μια κοινωνική και ποινική υπόθεση στην πλάτη κακοποιημένων παιδιών», δηλωσε ο κ. Βλάχος και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο κατηγορούμενος ήταν «περιστοιχισμένος από συγκεκριμένο κύκλο παιδιών» και τα «χρησιμοποιούσε και σκηνοθετούσε ακόμη και στις μεταξύ τους σχέσεις».

«Δεν σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Εδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους», υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας μάλιστα πως ορισμένα από αυτά τα παιδιά ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

«Υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης. Ακολουθούσε το στάδιο της ψυχαγωγικής χειραγώγησης. Πρόκειται για παιδιά που δεν είχαν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, δεν είχαν διαμορφωθεί ως προς τη σεξουαλικότητά τους, δεν είχαν ισορροπήσει μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν αυτό της σωματικής κακοποίησης. Είναι ένα μοτίβο δράσης που προκύπτει από τα περισσότερα παιδιά, με τα οποία έχω μιλήσει», πρόσθεσε ο δικηγόρος που υποστήριξε ότι ο Λιγνάδης είχε «ισχυρό ένστικτο» στην επιλογή των θυμάτων του.

Οπως τόνισε μάλιστα, υπάρχουν κι άλλα παιδιά που τα έχει προσεγγίσει και έχουν ήδη καταθέσει, προαναγγέλλοντας ότι υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που είναι διατεθειμένα να μιλήσουν.

«Όσο προχωράει η ιστορία, όλο και περισσότερα άτομα αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν κι αυτοί τη δική τους μαρτυρία στα συμβάντα για όσα έχουν ακούσει από θύματα ιστορίες για κακοποιήσεις που έχουν υποστεί», είπε ο κ. Βλάχος, που ζήτησε διαφύλαξη της ανωνυμίας τους μέχρι να φτάσει η μαρτυρία τους στο ακροατήριο.

Οι έρευνες της Εισαγγελίας, πάντως, «τρέχουν» ήδη προς κάθε κατεύθυνση, ενώ προτεραιότητα απόλυτου χαρακτήρα έχει δοθεί σε καταγγελία πρώην σπουδαστή δραματικής σχολής κατά ηθοποιού, που μετέχει και σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, για βιασμό.

Η προτεραιότητα έχει δοθεί καθώς εντός δύο μηνών το αδίκημα παραγράφεται και ως εκ τούτου οι δικαστικές αρχές οφείλουν να έχουν ξεκαθαρίσει αν επιβεβαιώνεται η καταγγελία ή όχι, προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή των όποιων ευθυνών τυχόν προκύψουν.

Επιμένει ο Κούγιας

Ο Αλέξης Κούγιας ωστόσο επιμένει και βάλλει κατά της Δικαιοσύνης για τις κατηγορίες κατά του εντολέα του, κάνοντας λόγο για νομικές παραβάσεις, παραλείψεις και προκατάληψη.

Οπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, «αυτά που έχουν συμβεί στην υπόθεση Λιγνάδη δεν συμβαίνουν ακόμα και στις πλέον αντισυνταγματικές χώρες της Άπω Ανατολής και της Αφρικής (…) Το να συλλάβεις με ένταλμα συλλήψεως έλληνα πολίτη χωρίς να συμφωνήσει ανακριτής και εισαγγελέας, έχει κάποιες προϋποθέσεις. Το να δικαστεί ένας άνθρωπος και να καταδικαστεί είναι αποτέλεσμα τριών διαδικασιών. Αυτό που συμβαίνει στον κ. Λιγνάδη είναι πρωτοφανές».

«Πριν ασκηθεί ποινική δίωξη, καλείς αυτούς που έχουν κάνει μήνυση, τα επιβεβαιώνουν και συμπληρώνουν ό,τι χρειάζεται. Είναι υποχρέωση του εισαγγελέα να καλέσει αυτόν τον οποίο καταγγέλλουν, να του δώσει τις καταθέσεις, να τις μελετήσει και να κάνει έγγραφες εξηγήσεις. Αλλιώς η διαδικασία είναι εντελώς άκυρη», υποστηριξε ο γνωστός ποινικολόγος, επαναλαμβάνοντας ότι  πρόθεσή του να τους μηνύσει όλους, εφόσον του το επιτρέψει ο κ. Λιγνάδης.

Ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για νομικές παραβάσεις και ακυρότητες, κάτι το οποίο ήταν αυτό που εντόπισε πρώτα στη δικογραφία. Το δεύτερο, είπε, είναι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση τόσες παραλείψεις και τόση προκατάληψη.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι παίζεται κάτι πολύ μεγάλο», επέμεινε, και κατέληξε λέγοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είναι σε απελπισία και ότι «παίζεται μια πολιτική μάχη».

«Υπάρχει μια στοχοποίηση. Η Δικαιοσύνη δεν λειτούργησε σωστά. Το περιεχόμενο των καταγγελιών είναι κωμικό», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ

Λίγο πριν από τις 10 το πρωί, στο γραφείο του εισαγγελέα προσήλθε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ, Πασχάλης Τσαρούχας, προκειμένου να καταθέσει όλους τους φακέλους που έχει συλλέξει το Σωματείο για περιπτώσεις έκνομων συμπεριφορών από ανθρώπους του θεάτρου σε βάρος συναδέλφων τους ή άλλων προσώπων.

«Μας έχει καλέσει ο εισαγγελέας να καταθέσουμε όλους τους φακέλους που έχουμε για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας», αρκέστηκε να πει προσερχόμενος στα δικαστήρια.

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι στον φάκελο που θα προσκομίσει στη Δικαιοσύνη ο Πασχάλης Τσαρούχας, περιλαμβάνεται και καταγγελία πρώην ηθοποιού εις βάρος δημοφιλέστατου πρωταγωνιστή, ο οποίος φέρεται –κατά την καταγγέλλουσα– να τη βίασε πριν από χρόνια. Ο καταγγελλόμενος πρωταγωνιστής και δημοφιλής ηθοποιός ελέγχεται ήδη από τις δικαστικές αρχές και για άλλες καταγγελίες περί σοβαρών σεξουαλικών παρενοχλήσεων, αλλά και για μία περίπτωση που συνάδελφός του (γυναίκα) τον έχει καταγγείλει για απόπειρα βιασμού.

Η καταγγελία αυτή μαζί με άλλες που έχουν συγκεντρωθεί θα προσδώσουν νέα τροπή στις εισαγγελικές έρευνες που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε πλήρη εξέλιξη, με τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο να προχωρεί τις διαδικασίες για όσες καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν σοβαρές περιπτώσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Στο μεταξύ, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης απέστειλε χθες εξώδικο σε ορισμένες ιστοσελίδες και ΜΜΕ, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στις υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη και ειδικά στην υπόθεση του Δ. Λιγνάδη. Ο ηθοποιός απέστειλε επίσης στις 22 Φεβρουαρίου ανοιχτή επιστολή στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με την οποία εξέφρασε δημοσίως την αγανάκτησή του επειδή σε πρότερη ανακοίνωσή του το σωματείο τον στοχοποίησε, υπονοώντας ότι συμμετείχε σε προσπάθεια συγκάλυψης «απεχθών εγκλημάτων και προσώπων, χωρίς φυσικά να ισχύει ή να έχετε την παραμικρή απόδειξη». Το ΣΕΗ συνεδρίαζε μέχρι χθες το βράδυ για τα φλέγοντα θέματα των ημερών, ενώ για «φάουλ» σχετικά με τον χειρισμό Μαρκουλάκη έκανε λόγο ο πρόεδρός του, Σπύρος Μπιμπίλας.

Από την πλευρά του ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης, αφού παρέλαβε τον φάκελο με τις καταγγελίες που τον αφορούν, δήλωσε διά του συνηγόρου του ότι το περιεχόμενο των καταγγελιών «βρίθει ανακριβειών και ψεμάτων».

Τέλος, μετά το διοικητικό συμβούλιο του ΦΚΘ, και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με ανακοίνωσή της ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη των δημόσιων χειρισμών της στην υπόθεση Λιγνάδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...