495
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στα μπλόκα η Ελλάδα αναστενάζει

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2016, 09:51

Στα μπλόκα η Ελλάδα αναστενάζει

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2016, 09:51

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και… ξέμπαρκοι διαδηλωτές. Αυτοί ήταν οι βασικοί συντελεστές των όσων έγιναν χθες στη Θεσσαλονίκη και oδήγησαν στη ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica, κάτι που προκάλεσε αιφνιδιασμό στην κυβέρνηση, αφού το Μέγαρο Μαξίμου περίμενε πως θα υπήρχαν κινητοποιήσεις, όχι όμως πως τα πράγματα θα έφταναν σε αυτό το σημείο.

Τα εγκαίνια της 26ης Agrotica δεν έγιναν ποτέ, αφού ο Βαγγέλης Αποστόλου και να ήθελε, δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στον χώρο που ήταν προγραμματισμένη να γίνει η τελετή. Το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ήταν αποκλεισμένο κι από τις τρεις πλευρές και την ίδια μοίρα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν και οι περισσότεροι από 1.000 προσκεκλημένοι. Περισσότερα από 150 τρακτέρ είχαν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το κτίριο, ενώ και 100 καΐκια είχαν δέσει από νωρίς στον Θερμαϊκό και είχαν δημιουργήσει μια συμβολική «ασπίδα» κι από θαλάσσης. Συμβολική κίνηση μεν, αποτελεσματική δε.

Κι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, τα δακρυγόνα, οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και οι μάχες σώμα με σώμα δεν άργησαν να προστεθούν στο μενού. Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών άρχισαν να πετούν πλαστικά μπουκάλια με νερό προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το συνεδριακό κέντρο, με αποτέλεσμα η ένταση να κλιμακωθεί και τα νεύρα να τεντώσουν ακόμη περισσότερο. Στις 16.00 της Πέμπτης, οι διαδηλωτές εισήλθαν στους χώρους της Εκθεσης και προσπάθησαν να μπουν στο «Βελλίδειο». Ωστόσο, όταν οι άντρες των ΜΑΤ δεν τους το επέτρεψαν, επικράτησε ένταση κι έπεσαν οι πρώτες κροτίδες προς τους αστυνομικούς, με το κλίμα να αποφορτίζεται, όμως, άμεσα. Δεν έγινε, ωστόσο, το ίδιο και έξω από την Εκθεση, όταν στη Λεωφόρο Στρατού ένα άλλο μπλόκο διαδηλωτών επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ κι αυτό στην προσπάθειά του να μπει στους χώρους της Agrotica. Hταν η στιγμή που έπεσαν χημικά και επικράτησε ολιγόλεπτη, διάρκειας όχι μεγαλύτερης των 15 λεπτών, ένταση.

Τι λένε οι αγρότες για τη συνέχεια

Οι βασικοί πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν… το show και τίποτα δεν προμηνύει αποκλιμάκωση. «Δεν μας διασπά τίποτα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν», τόνισε ο Χρήστος Γκόντιας, επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Οι αποκλεισμοί των δρόμων συνεχίζονται κανονικά και σήμερα Παρασκευή και το ίδιο αναμένεται να γίνει και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το… πρόγραμμα παραμένει ως έχει, δηλαδή, 12.00-14.00 και 18.00-21.00 οι εθνικοί οδοί είναι αποκλεισμένες, την ώρα που η μία γενική συνέλευση διαδέχεται την άλλη για να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει επίσημα στα όσα έγιναν χθες και το μόνο που υπάρχει είναι η ανακοίνωση του Βαγγέλη Αποστόλου. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται, με βάση το ρεπορτάζ, να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος και στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκονται δυνάμεις της Δεξιάς. Ωστόσο, από το Μαξίμου δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο, αφού δεν θέλουν με αυτόν τον τρόπο να ρίξουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά». Ο προβληματισμός, όμως, είναι διάχυτος, αφού κανείς δεν φαίνεται να είχε προβλέψει πως τα πράγματα θα έφταναν σε αυτό το σημείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...