357
Κολόμπο, 24 Απριλίου: βουδιστές μοναχοί προσεύχονται σε έναν ναό τους για τις αδικοχαμένες ψυχές των θυμάτων των ισλαμιστών | REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Σρι Λάνκα: Το σκοτεινό «βάθος» πίσω από τις βόμβες των τζιχαντιστών

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 22:21
Κολόμπο, 24 Απριλίου: βουδιστές μοναχοί προσεύχονται σε έναν ναό τους για τις αδικοχαμένες ψυχές των θυμάτων των ισλαμιστών
|REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Σρι Λάνκα: Το σκοτεινό «βάθος» πίσω από τις βόμβες των τζιχαντιστών

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 22:21

Οι πολύνεκρες επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών, ήταν τρομοκρατικές πράξεις ανάνδρων και είχαν φρικώδη αποτελέσματα. Το νησί έχει βυθιστεί στο πένθος, μόλις δέκα χρόνια μετά την καταστολή του αυτονομιστικού κινήματος των Ταμίλ – μία υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε 40.000 Ταμίλ στο τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal προσπαθεί τώρα να ρίξει φως σε ένα «μυστήριο» που κρύβεται πίσω από το μακελειό: γιατί οι τζιχαντιστές στοχοποίησαν χριστιανούς σε μία βουδιστική χώρα.

Οι μουσουλμάνοι πολίτες της Σρι Λάνκα είναι μειονότητα, το 10% περίπου του πληθυσμού, και ασφαλώς φιλειρηνικοί. Αν έχουν κάτι να καταλογίσουν σε πιστούς άλλης θρησκείας αυτό δεν αφορά τους χριστιανούς, αλλά τους φανατικούς βουδιστές οι οποίοι το 2018 είχαν επιτεθεί και είχαν καταστρέψει σπίτια και καταστήματα μουσουλμάνων.

Η εχθρότητα προς τους χριστιανούς μάλλον χαρακτηρίζει τους ισλαμιστές της Μέσης Ανατολής, λέει η εφημερίδα. Τις οργανώσεις των τρομοκρατών τύπου ISIS ή Αλ Κάιντα. Ετσι συμπεραίνει κανείς ότι οι βομβιστές της Σρι Λάνκα πρέπει να δέχθηκαν τη βοήθεια πεπειραμένων τρομοκρατών από το εξωτερικό. Υπάρχει πάντως διείσδυση εισαγόμενου ισλαμισμού στο νησί, αφού με ξένα κεφάλαια χτίστηκαν νέα τζαμιά στα ανατολικά και εγκαινιάστηκαν νέα ήθη – λόγου χάρη, κάποιες ντόπιες μουσουλμάνες ντύνονται πια με τις γνωστές σκληροπυρηνικές «μαντήλες» πρώτη φορά στη ζωή τους. Παρατηρούνται και εντάσεις μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα όσον αφορά τη «ριζοσπαστικοποίηση».

Αν οι τζιχαντιστές  επιδίωκαν να βλάψουν το κράτος της Σρι Λάνκα, θα είχαν επιτεθεί σε βουδιστικούς ναούς, σημειώνει η εφημερίδα. Ομως δεν το έπραξαν.

Δεύτερο σημείο στο οποίο πρέπει να πέσουν οι προβολείς της έρευνας είναι η απροκάλυπτη εχθρότητα μεταξύ του προέδρου της Σρι Λάνκα και του πρωθυπουργού της, η οποία όταν οξύνθηκε με υπαιτιότητα του πρώτου προκάλεσε την επέμβαση του δικαστικού σώματος προς όφελος του δευτέρου. Γιατί πρέπει να προσεχθεί αυτή η παράμετρος;

Επειδή ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο του προέδρου, δεν μοιράστηκε με το γραφείο του πρωθυπουργού τις πληροφορίες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Ινδίας και των ΗΠΑ που είχαν εγκαίρως καταφθάσει στο νησί και προειδοποιούσαν για «τρομοκρατική επίθεση σε χώρους λατρείας».

Αν αποδειχθεί τέτοια εμπλοκή, σχολιάζει το δημοσίευμα, δεν μπορούμε να φαντασθούμε πώς ο λαός θα συγχωρέσει την ηγεσία του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...