547
Αστυνομία και κόσμος έξω από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο | Reuters

Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα: πάνω από 200 οι νεκροί από εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2019, 10:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2019 15:01
Αστυνομία και κόσμος έξω από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο
|Reuters

Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα: πάνω από 200 οι νεκροί από εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2019, 10:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2019 15:01

Στους 207 υπολογιζόταν το απόβραδο της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες, όπου εορταζόταν το Πάσχα και σε τρία ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών υπολογιζόταν σε 450, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας και πηγές των νοσοκομείων, σύμφωνα με το Reuters.

Μεταξύ των νεκρών είναι και 35 ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Αμερικανοί, Ολλανδοί και ένας Πορτογάλος.

Ο Πορτογάλος, που ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών που βρισκόταν εκεί με τη σύζυγό του σκοτώθηκε από την έκρηξη σε ξενοδοχείο του Κολόμπο, δήλωσε η πρόξενος της Πορτογαλίας Πρίνι Πάιν.

Το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) συνέβη και ακόμη ένα αιματηρό περιστατικό όταν ένας καμικάζι σκότωσε τρεις αστυνομικούς πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος, ανεβάζοντας και άλλο τον αριθμό των νεκρών.

Τα σημεία όπου έγιναν οι εκρήξεις (BBC)

Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε σε ένα κτίριο στην Ορουγκονταουάτα, βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας Κολόμπο, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία προχώρησε ήδη στη σύλληψη 7 ατόμων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις αιματηρές επιθέσεις oι οποίες είναι οι φονικότερες από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, εδώ και 10 χρόνια.

Εδώ ένα βίντεο από την στιγμή της έκρηξης:

Ο πρωθυπουργός  Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας στην πρωθυπουργική κατοικία.

«Καταδικάζω σθεναρά τη σημερινή επίθεση. Καλώ τους πολίτες της χώρας, αυτές τις τραγικές στιγμές, να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί», ανέφερε σε tweet ο πρωθυπουργός.

Τα πρώτα πτώματα μεταφέρονται με σεντόνια στα νοσοκομεία

«Παρακαλώ αποφύγετε τη διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και υποθέσεων. Η κυβέρνηση παίρνει άμεσα μέτρα για να ελεγχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι κατέγραψε συνολικά έξι εκρήξεις, σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία και μια εκκλησία της πρωτεύουσας και σε ακόμη δύο εκκλησίες κοντά στο Κολόμπο.

Εικόνες που μεταδίδει η τηλεόραση της χώρας από το εσωτερικό των ναών που επλήγησαν

Παράλληλα σε πολλές εκατοντάδες υπολογίζονται οι τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί μαζικά σε νοσοκομεία, τονίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας. Από την έκρηξη στον Αγιο Σεβαστιανό τουλάχιστον 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Reuters.

Τουλάχιστον ένα από τα θύματα προερχόταν από το Cinnamon Grand Hotel στο Κολόμπο, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους υπευθύνους του, προσδιορίζοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα εστιατόριά του.

Εκτός από την εκκλησία στο Νεγκόμπο, στόχο αποτέλεσε και μία τρίτη εκκλησία στη Μπατικαλόα, στα ανατολικά. Εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου ανακοίνωσε πως οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν εκεί ξεπερνούσαν τους 300.

Ανέμεναν τρομοκρατικό χτύπημα οι αρχές της Σρι Λάνκα

Πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείου αναφέρουν πως οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα ήταν σε επιφυλακή εδώ και δέκα ημέρες, καθώς υπήρξε προειδοποίηση για βομβιστές καμικάζι σε «μεγάλες εκκλησίες» της Σρι Λάνκα.

Οι ίδιες πληροφορίες συνέδεαν τις επιθέσεις αυτές με την ακραία μουσουλμανική οργάνωση NTJ που στο παρελθόν έχει συνδεθεί με περιστατικά βανδαλισμών σε αγάλματα βουδιστικών ναών.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να στρέφει τις έρευνες προς κάποιον συγκεκριμένο υπαίτιο πίσω από την αιματηρή επίθεση ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...