746
Ο Μπακασέτας έφυγε από την Ελλάδα το 2019 και επιστρέφει ως ο μεγάλος σταρ του πρωταθλήματος | IntimeSports

Το νόστιμον ήμαρ του Τάσου Μπακασέτα

Sportscaster Sportscaster 19 Ιανουαρίου 2024, 16:06
Ο Μπακασέτας έφυγε από την Ελλάδα το 2019 και επιστρέφει ως ο μεγάλος σταρ του πρωταθλήματος
|IntimeSports

Το νόστιμον ήμαρ του Τάσου Μπακασέτα

Sportscaster Sportscaster 19 Ιανουαρίου 2024, 16:06

Ο Τάσος Μπακασέτας έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα (22/1) για να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό. Επιστρέφει στην Ελλάδα ξαφνικά, όπως ξαφνικά είχε φύγει το καλοκαίρι του 2019 για την Τουρκία. Τότε δεν είχε προλάβει, ούτε να αποχαιρετήσει τους συμπαίκτες του και τους οπαδούς της ΑΕΚ. Το έκανε με μια συγκινητική ανάρτησή του στο Instagram, ομολογώντας ότι αλλιώς το περίμενε το φινάλε του στην ομάδα της καρδιάς του. «Εις το επανιδείν», έγραψε, αφού ευχαρίστησε τους πάντες. Ακόμη κι εκείνους που τον ανάγκασαν να ετοιμάσει βιαστικά τις βαλίτσες του για το ταξίδι στο άγνωστο.

Το «μαύρο πρόβατο» του 2019 επαναπατρίζεται καβάλα σε άσπρο άλογο, για να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος έλληνας ποδοσφαιριστής στη Σούπερ Λιγκ. Με ετήσιες αποδοχές άνω των 1,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιες από εκείνες του Κώστα Φορτούνη. Ερχεται για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, έναν από τους μεγάλους αντιπάλους της ΑΕΚ, να κατακτήσει -επιτέλους- έναν τίτλο πρωταθλήματος. Τον πρώτο του μετά το 2010. Κανείς, όμως, από όσους γνωρίζουν την ιστορία του, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για «προδοσία».

Ο Μπακασέτας θα φορούσε ακόμη την κιτρινόμαυρη φανέλα, αν η διοίκηση της ΑΕΚ δεν είχε πανικοβληθεί έπειτα από μια απογοητευτική σεζόν (2018-2019), στην οποία τερμάτισε τρίτη και καταϊδρωμένη, 23 βαθμούς πίσω από τον (πρωταθλητή) ΠΑΟΚ. Η αγωνία της να εγκαινιάσει το νέο της γήπεδο με μια ανταγωνιστική και ελκυστική ομάδα, την έκανε να εμπιστευθεί τυφλά έναν προπονητή που αποδείχτηκε περαστικός: τον Μιγκέλ Καρντόσο. Για τον Πορτογάλο, ο Μπακασέτας δεν ήταν, απλώς, ανεπιθύμητος. Ηταν και ένα εμπόδιο στην προσπάθειά του να φέρει στην ΑΕΚ δικά του παιδιά, όπως ο Φρανσίσκο Ζεράλδες και ο Νταβίντ Σιμάο. Παίκτες, που πέρασαν εντελώς απαρατήρητοι.

Μια κουβέντα που προσπάθησε να κάνει με τη διοίκηση, σχετικά με τον ρόλο που θα είχε στην ομάδα της επόμενης σεζόν, έπεισε τον έλληνα μεσοεπιθετικό ότι οι μέρες του στην ΑΕΚ είχαν τελειώσει. Αλλωστε, για κάποιο περίεργο λόγο που ποτέ δεν εξηγήθηκε, η ηγεσία της ΠΑΕ φαινόταν να του «χρεώνει» μερίδιο της αποτυχίας. Ενα χρόνο πριν, ήταν από τους πρωταγωνιστές της θριαμβευτικής πορείας της ΑΕΚ προς την κατάκτηση του τίτλου που επί 24 ολόκληρα χρόνια λαχταρούσε. Ο μελλοντικός της ηγέτης. Και ΑΕΚτζής, πολύ πριν φορέσει τη φανέλα της το 2016. Αλλά, ξαφνικά, παροπλίστηκε.

Η φυγή ήταν η μόνη του επιλογή. Η Αλάνιασπορ δεν διεκδικεί τρόπαια στην Τουρκία, δεν αγωνίζεται στην Ευρώπη, όμως ο Μπακασέτας αποδέχτηκε την πρώτη πρόταση που έφτασε στον ατζέντη του χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Το ίδιο έκανε και η ΑΕΚ. Συμφώνησε να παραχωρήσει έναν εν ενεργεία διεθνή παίκτη 26 ετών έναντι 800.000 ευρώ χωρίς, καν, να εξασφαλίσει κάποιο ποσοστό σε περίπτωση μεταπώλησής του. Μετά τις πρώτες του, εξαιρετικές παραστάσεις στην τουρκική λίγκα, ακόμη και τα media της γειτονικής χώρας εξέφραζαν την απορία τους, πώς η ΑΕΚ τον άφησε να φύγει με ένα τόσο ευτελές αντάλλαγμα.

Μόλις τρεις μήνες έμεινε στην ΑΕΚ ο Καρντόσο, αν και είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο. Οταν τον έδιωξαν… κακήν κακώς, ο Μπακασέτας είχε, ήδη, αρχίσει να κινεί το ενδιαφέρον των κορυφαίων συλλόγων της Τουρκίας, αλλά και αρκετών club από σπουδαιότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Δυο χρόνια μετά πήρε μεταγραφή στην Τράμπζονσπορ, και στην πρώτη του σεζόν στην Τραπεζούντα την οδήγησε στον τίτλο που προσδοκούσε κοντά τέσσερις δεκαετίες. Ενα ολόκληρο γήπεδο χόρεψε για χάρη του το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας.

Στην Τουρκία για πρώτη φορά μετά το 2016, που άφησε τον Πανιώνιο για την ΑΕΚ, αγωνίστηκε στη θέση που του ταιριάζει καλύτερα. Με το θάρρος που τον διακρίνει και τα καλά Ελληνικά που μιλάει, το είχε εξηγήσει κάποτε στην «Αθλητική Κυριακή». «Δεν είμαι τόσο γρήγορος, ώστε να παίζω στην πλάγια γραμμή. Η θέση μου είναι πίσω από τον σέντερ-φορ». Ο Μπακασέτας είναι, πάνω απ’ όλα, ένας εξαιρετικός σουτέρ. Από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Αλλά οι προπονητές του στην ΑΕΚ, στην προσπάθειά τους να τον «χωρέσουν» στην ενδεκάδα, αχρήστευσαν το μεγαλύτερο ταλέντο του: να… πυροβολεί την αντίπαλη εστία από μέση απόσταση. Ο Πογέτ στην Εθνική δεν έκανε το ίδιο λάθος. Δεν θα το κάνει ούτε ο Φατίχ Τερίμ, ο οποίος τον γνωρίζει πολύ καλά από τη (σχεδόν) πενταετή θητεία του στην τουρκική λίγκα.

Ο Μπακασέτας είναι ένας από τους πολλούς έλληνες ποδοσφαιριστές που χρειάστηκε να ξενιτευτούν για να αποδείξουν την αξία τους και να ανεβάσουν την καριέρα τους σε ψηλότερο επίπεδο. Τώρα επιστρέφει ως μια εμφατική μεταγραφή, που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού στη διεκδίκηση του εφετινού τίτλου. Με την απόκτησή του οι «πράσινοι» θα έχουν στο ρόστερ τους το επιθετικό «δίδυμο» της Εθνικής (Ιωαννίδης – Μπακασέτας). Και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ελληνικό στοιχείο της ομάδας τους, στο οποίο βασίστηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...