895
Κριστιάνο Ρονάλντο και Πελέ; Ποιος είναι ο πρώτος σκόρερ; | Reuters

Ο Κριστιάνο σκοράρει κι ο Πελέ… παίζει άμυνα

Sportscaster Sportscaster 7 Ιανουαρίου 2021, 12:35
Κριστιάνο Ρονάλντο και Πελέ; Ποιος είναι ο πρώτος σκόρερ;
|Reuters

Ο Κριστιάνο σκοράρει κι ο Πελέ… παίζει άμυνα

Sportscaster Sportscaster 7 Ιανουαρίου 2021, 12:35

Στην πρώτη του εμφάνιση μέσα στο 2021 ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγραψε, πάλι, ιστορία. Στον αγώνα της Γιουβέντους με την Ουντινέζε σκόραρε δις. Την πρώτη φορά για να ισοφαρίσει και τη δεύτερη για να καταρρίψει το ρεκόρ των 757 γκολ που ο θρύλος των γηπέδων, Πελέ, είχε πετύχει στη μυθική του καριέρα. Πλέον, ο «CR7» χρειάζεται άλλα 48 τέρματα για να κατακτήσει την κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους «γκολτζήδες» όλων των εποχών, εκθρονίζοντας τον Γιόζεφ Μπίτσαν: τον Τσεχοσλοβάκο που «έλαμψε» από το 1931 έως το 1955, κυρίως με τη φανέλα της Σλάβια Πράγας, σημειώνοντας 805 γκολ (αν και θρυλείται ότι είχε βάλει πολύ περισσότερα).

Η αντίδραση του Πελέ ήταν άμεση, αλλά όχι αυτή που ο περισσότερος κόσμος θα περίμενε, δηλαδή ένα συγχαρητήριο μήνυμα του 80χρονου Βραζιλιάνου προς τον πορτογάλο άσο μέσω των social media. Την επόμενη μέρα είχε προστεθεί στο Bio του, στο Instagram, η φράση «Κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών (1.283 γκολ)». Τόσα ισχυρίζονται, ο ίδιος και οι φίλοι του, πως έχει πετύχει. Μόνο που, σε αυτά περιλαμβάνουν τέρματα που ο Πελέ σκόραρε σε φιλικές αναμετρήσεις και περιοδείες, σε αγώνες με την εθνική Ενόπλων της Βραζιλίας, σε τουρνουά επίδειξης, ακόμη και εναντίον… της ομάδας της Ακτοφυλακής. Ο Ρομάριο είχε σχολιάσει, κάποτε, ότι «ο Πελέ μετράει και τα γκολ που έβαλε στην ταινία “Η απόδραση των 11″».

Η διεθνής κατακραυγή από δεκάδες media, μεταξύ των οποίων και το ESPN, υποχρέωσε τον «Βασιλιά» να διαψεύσει οτι «πείραξε» το προφίλ του στο Instagram, και να συγχαρεί τον Ρονάλντο για τις επιδόσεις του (γενικώς). Απέφυγε, όμως, να παραδεχτεί σαφώς οτι ο πορτογάλος σούπερ-σταρ της Γιουβέντους κατέρριψε το ρεκόρ του, και να ξεκαθαρίσει πως τα δικά του 1.283 γκολ είναι ένας μύθος.

Εκτός από μεγάλος ποδοσφαιριστής ο Βραζιλιάνος ήταν -και εξακολουθεί να είναι- μέγας εγωϊστής. Οταν ο Κριστιάνο είχε πετύχει το 78ο τέρμα του με τη φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας, και είχε ξεπεράσει τα 77 του Πελέ με τη Βραζιλία, η αξιοπιστία των αριθμών δεν ήταν δυνατόν να αμφισβητηθεί. Αλλά και πάλι, τα συγχαρητήρια δεν ήταν από καρδίας. Τότε είχε δηλώσει, σε συνέντευξή του στο Goal.com: «Ηταν ωραίο το γκολ του, το είδα. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως πρόκειται για εντελώς διαφορετικές εποχές (η δική του και του Ρονάλντο). Ας καταφέρει να σκοράρει πάνω από 1.283 γκολ, και τότε τα ξαναλέμε».

Ο Πελέ δεν υπήρξε, ποτέ, υπόδειγμα μετριοφροσύνης. Μπορεί εύκολα να άλλαζε γνώμη για το ποιος είναι ο κορυφαίος σύγχρονος παίκτης -ο Ρονάλντο ή ο Μέσι-, όμως πάντα φρόντιζε να επισημάνει ότι, και οι δύο, ήταν κατώτεροί του. Σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2020 είχε πλέξει το εγκώμιο του Κριστιάνο: «Σήμερα, πιστεύω πως ο Κριστιάνο είναι ο καλύτερος, ο πιο σταθερός. Βεβαίως, δεν μπορείς να υποτιμήσεις τον Μέσι». Για να προσθέσει: «Δεν μπορείς να ξεχάσεις και τον Ζίκο, τον Ροναλντίνιο, τον Ρονάλντο (τον Βραζιλιάνο), ή, στην Ευρώπη, παίκτες όπως ο Μπεκενμπάουερ ή ο Κρόιφ. Αλλά νομίζω ότι ο Πελέ είναι καλύτερος απ’ όλους. Γιατί; Επειδή όλοι τους συγκρίνονται με εμένα».

Πριν από (περίπου) πέντε χρόνια, μιλώντας στην Daily Mail, είχε προτιμήσει τον Μέσι: «Είναι ο κορυφαίος των δέκα τελευταίων ετών. Είναι τρομερό να κρατιέσαι στο ίδιο υψηλό επίπεδο επί μια δεκαετία. Δεν παίζει ποτέ άσχημα, και είναι πολύ ήσυχος. Ο Ρονάλντο είναι «στράικερ» περισσότερο. Ενώ ο Μέσι σκοράρει, αλλά βοηθάει και με τις ασίστ του». Για να φέρει την κουβέντα, πάλι, στον εαυτό του: «Δεν έχω δει ποτέ τον εαυτό μου να παίζει, όμως νομίζω ότι ήμουν ο καλύτερος. Σε σύγκριση με τον Μέσι υπερτερούσα στο ψηλό παιχνίδι, και σούταρα και με τα δύο πόδια».

Εχει αυτο-αποθεωθεί και πολύ πιο άκομψα: «Με ρωτούν πότε θα γεννηθεί ο νέος Πελέ. Ποτέ! Ο πατέρας και η μητέρα μου… έκλεισαν το εργοστάσιο. Οταν ο Μέσι πετύχει 1.283 γκολ και κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα, όπως εγώ, τότε θα τα ξαναπούμε». Το 2000, σε κάποια άλλη κρίση υπεροψίας, είχε πει: «Στη μουσική υπάρχουν, ο Μπετόβεν και οι υπόλοιποι. Στο ποδόσφαιρο, ο Πελέ και οι υπόλοιποι». Επίσης, έχει παραπονεθεί οτι στη Βραζιλία δεν τον σέβονται όσο θα έπρεπε: «Στην Αμερική, ο Ελβις Πρίσλεϊ και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έχουν υπέροχα μνημεία. Στη χώρα μου δεν υπάρχει ένα μουσείο Πελέ».

Είναι αλήθεια, οτι ο «βασιλιάς της μπάλας» δεν λατρεύτηκε στην πατρίδα του όσο ο Μαραντόνα στη δική του, την Αργεντινή. Στην ερώτηση «ποιος είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε η Βραζιλία;», πολλοί Βραζιλιάνοι θα απαντούσαν «ο Γκαρίντσα», «ο Ζαϊρζίνιο», «ο Σόκρατες»… Τους έχει κακοφανεί ο τρόπος με τον οποίο ο Πελέ επεδίωξε τον πλουτισμό, διαφημίζοντας τα πάντα: από πιστωτικές κάρτες και ρολόγια, μέχρι συμπληρώματα διατροφής για τη στυτική δυσλειτουργία. Επίσης, το οτι δεν εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016), επειδή η παρουσία του θα έθιγε τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων χορηγών του. Μα, πάνω απ’ όλα, τους έχει «παγώσει» η μικροψυχία του. Ακόμη και έναντι των συμπατριωτών του.

Το 2004, όταν σε μια λαμπρή τελετή στο Λονδίνο είχε αποκαλύψει το δικό του Top-100 των καλύτερων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών, από τις επιλογές του απουσίαζαν ο Ζέρσον (ο «εγκέφαλος» της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 1970), ο Ζαϊρζίνιο (πρώτος σκόρερ της σε εκείνη τη διοργάνωση, ο Βαβά (πέτυχε τρία γκολ σε δυο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου), ο Ντιντί (κατακτητής της «Χρυσής Μπάλας» το 1958), και πολλοί άλλοι. Ακόμη και ο Γκαρίντσα, ο πιο «φαντεζί» παίκτης που ανέδειξαν, ποτέ, τα βραζιλιάνικα γήπεδα. Ο Πελέ δεν πήγε ούτε στην κηδεία του!

Ο τρόπος -στα όρια της γραφικότητας- με τον οποίο επιχείρησε να αμφισβητήσει το ρεκόρ του Ρονάλντο, ήταν ακόμη ένας λεκές στην υστεροφημία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...