1004
Θα μπορούσε να γελάει και ο ίδιος, αλλά έχει πάρει το θέμα σοβαρά... | EPA/SEAN DEMPSEY

Σοβαρά τώρα; Ο Μπολτ, ποδοσφαιριστής;

Sportscaster Sportscaster 11 Ιανουαρίου 2018, 07:09
Θα μπορούσε να γελάει και ο ίδιος, αλλά έχει πάρει το θέμα σοβαρά...
|EPA/SEAN DEMPSEY

Σοβαρά τώρα; Ο Μπολτ, ποδοσφαιριστής;

Sportscaster Sportscaster 11 Ιανουαρίου 2018, 07:09

Φαίνεται πως δεν έκανε «πλάκα». Το εννοούσε. Στα 32 του, ο Γιουσέιν Μπολτ που το περασμένο καλοκαίρι εγκατέλειψε τους στίβους έχοντας κατακτήσει οκτώ χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και τρία παγκόσμια ρεκόρ (στα 100, 200 και 4Χ100 μέτρα) θα επιδιώξει μία νέα καριέρα στο ποδόσφαιρο. Ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου θα δοκιμαστεί με την μπάλα στα πόδια τον προσεχή Μάρτιο, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Μπορούσια Ντόρτμουντ στη Βεστφαλία.

Το αποκάλυψε ο ίδιος στην ηλεκτρονική έκδοση της Express (express.co.uk) τη Δευτέρα (8/1):

«Αυτές οι δοκιμές θα κρίνουν το μέλλον μου στα σπορ. Εάν μου πουν ότι είμαι καλός κι ότι χρειάζομαι λίγη εξάσκηση, θα το κάνω. Εχω αγχωθεί, επειδή αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό, είναι ποδόσφαιρο. Θα μου πάρει χρόνο να προσαρμοστώ, όμως ύστερα από μερικά παιχνίδια θα εγκλιματιστώ. Το ίδιο είχε συμβεί και όταν άρχισα να κάνω στίβο. Είχα τρακ για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι που συνήθισα το πλήθος στις εξέδρες κι όλον αυτόν τον κόσμο γύρω μου. Εάν η Ντόρτμουντ πει ότι αξίζω, είμαι έτοιμος να προπονηθώ πολύ σκληρά».

Ο στόχος του Μπολτ δεν είναι να γίνει συμπαίκτης του Κρίστιαν Πούλισιτς, ή του «δικού μας», Σωκράτη Παπασταθόπουλου, αλλά να αγωνιστεί με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ανυπομονεί τόσο, ώστε τηλεφώνησε, ήδη, στον Αλεξ Φέργκιουσον και του ζήτησε να πει έναν καλό λόγο στον Ζοσέ Μουρίνιο. Εκείνος του απάντησε πως, εάν αποκτήσει καλή φυσική κατάσταση και είναι απολύτως έτοιμος να παίξει μπάλα, θα κάνει ό,τι μπορεί.

Ο Ουσέιν Μπολτ τον Μάρτιο του 2013 σε επίδειξη τεχνικής στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Shutterstock)
Ο Ουσέιν Μπολτ τον Μάρτιο του 2013 σε επίδειξη τεχνικής στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Shutterstock)

Μα, σοβαρά τώρα; Ο Μπολτ, ποδοσφαιριστής; «Πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω. Παρακολουθώ ποδόσφαιρο πάρα πολύ, το κατανοώ, παίζω συχνά. Με τις προπονήσεις θα γίνω πολύ καλός», απαντά ο υπεραθλητής με την παροιμιώδη αυτοπεποίθηση. Εχει και φίλο τον Πολ Πογκμπά, τον σούπερ-σταρ της Γιουνάιτεντ. Συνομιλούν σε τακτική βάση οι δυο τους, κι έτσι ο Τζαμαϊκανός έχει την ευκαιρία να λύνει διάφορες απορίες του για το άθλημα που του έχει κάνει «κλικ». Εχουν συζητήσει και για τη θέση που του ταιριάζει καλύτερα. «Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να αγωνίζομαι στις πτέρυγες της επίθεσης, λόγω ταχύτητας, όμως όλοι μου λένε ότι θα μου πήγαινε και η κορυφή (της επίθεσης), λόγω ύψους».

Ο Μπολτ δείχνει να το έχει πάρει πολύ ζεστά. Προσφάτως ανέβασε στο Διαδίκτυο φωτογραφία που τον δείχνει να γυμνάζεται (μόνος του) με την εμφάνιση της Ντόρτμουντ, την οποία συνόδευσε με το εξής σχόλιο: «Θα περάσω τα τεστ και θα δω σε τι επίπεδο βρίσκομαι. Είναι προσωπικός μου στόχος – δεν με ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτό. Δεν πρόκειται να πω ψέματα στον εαυτό μου. Εάν νιώσω ότι δεν μπορώ να το κάνω, θα πω “ξέχνα το”. Δεν πρόκειται να γελοιοποιηθώ».

Διαφημιστικό τρικ;

Μπας και είναι κάποιο διαφημιστικό κόλπο; Οταν, τον Νοέμβριο του 2016, είχε εξομολογηθεί τις προθέσεις του (να κάνει επαγγελματική καριέρα στο ποδόσφαιρο) στον Guardian, δεκάδες ομάδες απ’ όλοn τον kόσμο του πρότειναν να το δοκιμάσει μαζί τους. Εκείνος, όμως, επέλεξε την Ντόρτμουντ. Ασφαλώς, όχι τυχαία. Η πολυεθνική εταιρεία αθλητικών ειδών που τον «ντύνει» από τα 15 του, η Puma, είναι και μέτοχος του γερμανικού συλλόγου. Οι υποψίες έχουν μια κάποια βάση. Τέλος πάντων, ο Τόμας Τούχελ -προπονητής της Ντόρτμουντ μέχρι τον περασμένο Μάιο- του είχε δώσει ανοιχτή πρόσκληση ενός έτους. Λόγω τραυματισμού, ο Τζαμαϊκανός δεν κατάφερε να ανταποκριθεί μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία. Και το νέο ραντεβού για τα δοκιμαστικά δόθηκε για τον Μάρτιο, που υπάρχει διακοπή στην Bundesliga λόγω εθνικών ομάδων.

Ο Μπολτ σχεδίαζε τη «μετεγγραφή» του στο ποδόσφαιρο πολύ πριν βάλει τέλος στην καριέρα του στον στίβο. Από το 2015. Τότε είχε ισχυριστεί, στο κανάλι του συλλόγου του Μάντσεστερ (MUTV), ότι θα άξιζε τουλάχιστον μία δοκιμή στη Γιουνάιτεντ. «Είμαι fit, είμαι γρήγορος, μπορώ να κοντρολάρω την μπάλα και έχω καλή αίσθηση του παιχνιδιού. Πιστεύω πως, αν μου έδιναν την ευκαιρία, στο τέλος θα αποφάσιζαν να μου προσφέρουν πενταετές συμβόλαιο». Ηταν, ακόμη, 29 ετών.

Σήμερα κοντεύει τα 32 (τα κλείνει στις 21 Αυγούστου), όμως δεν είναι η ηλικία του το μεγαλύτερο εμπόδιο. Για κάποιον που έχει ζήσει στη μοναξιά του στίβου, το ποδόσφαιρο είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος. Η φοβερή του ταχύτητα δεν αρκεί για να εξισορροπήσει το έλλειμμά του σε ταλέντο, εμπειρία ή αντοχή. Αλλωστε, οι top ποδοσφαιριστές του καιρού μας δεν είναι τόσο αργοί, όσο φαίνεται να πιστεύει ο Μπολτ.

Ο Ουαλός Γκάρεθ Μπέιλ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο ταχύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο με την μπάλα στα πόδια (EPA/Javier Belver)
Ο Ουαλός Γκάρεθ Μπέιλ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο ταχύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο (EPA/Javier Belver)

Στον τελικό του Copa del Rey (Κύπελλο Ισπανίας) του 2014, στο «Μεστάγια», ο Γκάρεθ Μπέιλ πραγματοποίησε μία καταπληκτική κούρσα που κατέληξε στο νικητήριο γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπαρτσελόνα, διανύοντας 57,2 μέτρα μέσα σε 6,42 δευτερόλεπτα (8,92 μέτρα ανά δευτερόλεπτο). Στο peak του έφτασε τα 42,8 χιλιόμετρα ανά ώρα. Η μέση ταχύτητα του τζαμαϊκανού σπρίντερ στην ιστορική κούρσα του 2009 στο Βερολίνο (όπου κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με χρόνο 9′,58″) ήταν 44,72 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ο ουαλός διεθνής είναι, βεβαίως, ο ταχύτερος παίκτης στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της FIFA τον Μάρτιο του 2015. Σε αυτό τον έχει βοηθήσει το γεγονός ότι, προτού στραφεί στο ποδόσφαιρο, έκανε στίβο. Στο γυμνάσιο του Γουίτσερτς, διάσημο σχολείο του Κάρντιφ, ήταν δεύτερος στους σχολικούς αγώνες της Ουαλίας στα 50 μέτρα και εξαιρετικός στα 1.500. Σε ηλικία 14 ετών έτρεχε τα 100 μέτρα σε 11,4 δευτερόλεπτα. Αλλά και οι υπόλοιποι του top-10 (ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πέμπτος και ο Λιονέλ Μέσι έβδομος) δεν πάνε πολύ πίσω σε ταχύτητα. Οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου είναι και εξαιρετικοί αθλητές. Αλλά, όχι και αντιστρόφως.

Ο Μπολτ ονειρεύεται ποδοσφαιρικά μεγαλεία: να κατακτήσει το Champions League, που αντιστοιχεί στα τρόπαια τα οποία έχει σαρώσει στον στίβο. Αραγε, γιατί δεν αναπαύεται στις δάφνες του; Εχει δόξα, πλούτη, αναγνωρισιμότητα. Τι του λείπει; Το εξομολογήθηκε στην Express: «Οχι η προπόνηση στα σπριντ. Ο ανταγωνισμός. Το να μπαίνω στο στάδιο μπροστά στο πλήθος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...