441
Ο νεαρός ρινόκερος, που δεν έχει αποκτήσει ακόμα όνομα, είναι μόλις ο δεύτερος που γεννιέται στο καταφύγιο της Σουμάτρας | Indonesian Ministry of Environment and Forestry

Σουμάτρα: Νεογέννητος ρινόκερος-είδος προς εξαφάνιση

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 07:00
Ο νεαρός ρινόκερος, που δεν έχει αποκτήσει ακόμα όνομα, είναι μόλις ο δεύτερος που γεννιέται στο καταφύγιο της Σουμάτρας
|Indonesian Ministry of Environment and Forestry

Σουμάτρα: Νεογέννητος ρινόκερος-είδος προς εξαφάνιση

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 07:00

Η γέννηση ενός κρίσιμα απειλούμενου ρινόκερου της Σουμάτρας γιορτάστηκε δεόντως στην Ινδονησία τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για μια άφιξη που ενισχύει τον πληθυσμό του είδους του, ο οποίος αριθμεί ήδη λιγότερα από 50 ζώα, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Γεννημένος σε ένα καταφύγιο στο δυτικό νησί της Σουμάτρας, ο αρσενικός μόσχος ήταν μόλις η δεύτερη γέννα τη φετινή χρονιά. Ο ρινόκερος, βάρους 25 κιλών, είναι απόγονος της Ντελάιλα και του Χαραπάν, ο οποίος ήταν ο τελευταίος ρινόκερος της Σουμάτρα στον κόσμο που επαναπατρίστηκε μετά τη γέννησή του στο Σινσινάτι το 2006.

Η μητέρα του νεογέννητου Ντελάιλα γεννήθηκε στο καταφύγιο το 2016. Ο πατέρας του, Χαπαράν, είναι θείος της Ντελάιλα, υπογραμμίζοντας την περιορισμένη γενετική ποικιλομορφία του πληθυσμού (Indonesian Ministry of Environment and Forestry)

Τώρα, ολόκληρος ο πληθυσμός του είδους βρίσκεται στην Ινδονησία, κυρίως σε αιχμαλωσία. Το καταφύγιο Sumatran Rhino Sanctuary (SRS) στο εθνικό πάρκο Γουέι Κάμπας, έκτασης 1300 τ.χλμ., ανέφερε ότι η χρήση προσπαθειών ημι-φυσικής αναπαραγωγής έχει οδηγήσει σε πέντε γεννήσεις ρινόκερων της Σουμάτρας που επέζησαν.

Ο δρ Τζο Σο, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς οργάνωσης «Σώστε τους Ρινόκερους», δήλωσε: «Η γέννηση ενός νέου μόσχου ρινόκερου είναι πάντα χαρούμενη, ωστόσο αυτά είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνα νέα για τη διατήρηση των ρινόκερων της Σουμάτρας. Ο πρώτος απόγονος της Ντελάιλα δίνει περισσότερες ελπίδες και ευκαιρίες για το μέλλον των ρινόκερων της Σουμάτρας, με τρία αποδεδειγμένα αναπαραγόμενα ζευγάρια να ζουν τώρα στο SRS».

Το αρσενικό ρινοκεράκι γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου στο καταφύγιο ρινόκερων της Σουμάτρας, στο εθνικό πάρκο Γουέι Κάμπας της Ινδονησίας (Indonesian Ministry of Environment and Forestry)

Η επτάχρονη Ντελάιλα ήταν το δεύτερο μοσχάρι που γεννήθηκε στο καταφύγιο και είναι το πρώτο από τα γεννημένα σε αιχμαλωσία που γέννησε η ίδια. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα αναπαραγωγής, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη πληθυσμού σε ημιάγριες εγκαταστάσεις, με στόχο τη σταδιακή επανεισαγωγή των ρινόκερων της Σουμάτρας στη φύση.

Ο ασιατικός ρινόκερος συναντάται σε τρία διαφορετικά είδη, τον ινδικό, της Ιάβας και της Σουμάτρας. Ο ρινόκερος της Σουμάτρας ή βοδάκ είναι ο μικρότερος σε μέγεθος του είδους, με μήκος 2,80 μέτρα, ενώ διαθέτει δύο κέρατα μικρότερα από αυτά του γνωστότερου αφρικανικού «συγγενή» του.

Τα ζώα στο καταφύγιο ρινόκερων της Σουμάτρας φροντίζονται σε δασώδεις περιβόλους στο φυσικό τους περιβάλλον (Indonesian Ministry of Environment and Forestry)

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας προστατεύεται νομικά στην Ινδονησία και περιγράφεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ενωσης για τη Συντήρηση της Φύσης (IUCN) ως άκρως απειλούμενος – με τον πληθυσμό του να μειώνεται, παρά την επιτυχία προγραμμάτων όπως αυτό στο εθνικό πάρκο Γουέι Κάμπας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...