702
Το 97% των ανθρώπων δηλώνει πιο ασφαλές σε δομές του SolidarityNow | Facebook

SolidarityNow: «Τι κάναμε για την ανθρωπιστική κρίση το 2016»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 20:24
Το 97% των ανθρώπων δηλώνει πιο ασφαλές σε δομές του SolidarityNow
|Facebook

SolidarityNow: «Τι κάναμε για την ανθρωπιστική κρίση το 2016»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 20:24

Το SolidarityNow είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2013 με την υποστήριξη του Open Society Foundations (OSF/OSIFE). Κύριος στόχος του είναι η παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε όλους όσοι πλήττονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση.

Τώρα, το SolidarityNow παρουσίασε την ετήσια έκθεση δράσης του για το 2016.

Ο Στέλιος Ζαββός, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τού SolidarityNow, σημειώνει ότι την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκε «ένα σημαντικό έργο με την ονομασία “Home For Hope, όπου ελληνικές οικογένειες φιλοξένησαν περί τους 800 αιτούντες άσυλο, θέλοντας έτσι να δώσουμε απτή διάσταση στην έννοια της αλληλεγγύης, αξιοποιώντας παράλληλα την περίφημη φιλοξενία που διακρίνει τους Ελληνες. Να σημειώσουμε ότι η ενημερωτική εκστρατεία για το Home For Hope απέσπασε 4 σημαντικά βραβεία στο πλαίσιο του θεσμού των Ermis Awards».

Και προσθέτει ο κ. Ζαββός: «Ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 2016 και στο πλαίσιο της συνέχισης των προσπαθειών μας για την προστασία των ευάλωτων προσφύγων και των μεταναστών, ειδικά κέντρα γνωστά ως “Blue Dots” έχουν εγκατασταθεί σε 11 περιοχές σε όλη την Ελλάδα και παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες σε περισσότερα από 1.200 παιδιά και μητέρες, συνδυάζοντας την παροχή συμβουλών και τον ασφαλή χώρο κάτω από μία “στέγη”. Eνα ακόμη καινοτόμο έργο που υλοποιείται από το SolidarityNow, το οποίο ξεκίνησε στο τέλος του 2016, είναι το “Safe Refugee” – ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στέγασης και βοήθειας για τους ΛΟΑΤΙ πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην Ελλάδα».

Ο κύριος Ζαββός τόνισε, επίσης, ανάμεσα στα υπόλοιπα: «Το SolidarityNow μεγάλωσε πολύ και ταυτόχρονα ωρίμασε μέσα στο 2016. Για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα προγράμματά του και τη γενικότερη ανάπτυξή του, αύξησε το προσωπικό του στα 300 άτομα μέσα σε ένα χρόνο!  Πολλή δουλειά μένει να γίνει για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αναγκών πολλών συνανθρώπων μας – έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες. Δυστυχώς, στις μέρες μας η ανάγκη ύπαρξης και δράσης οργανισμών όπως το SolidarityNow είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

Αντίστοιχα, ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής τού SolidarityNow, υπογραμμίζει: «Το SolidarityNow, ως μια από τις κορυφαίες μη Κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα, ήταν μεταξύ των φορέων εκείνων που κατάφεραν να εκτιμήσουν από την αρχή το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης στη χώρα, στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σημαντική ήταν μέσα στο 2016 η εξέλιξη του SolidarityNow ως επιχειρησιακός εταίρος διεθνών οργανώσεων, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και  η UNICEF, ιδιαίτερα όσον αφορά στα Προγράμματα Στέγασης και Φιλοξενίας, στα προγράμματα για τη δημιουργία δομών στέγασης καθώς και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στους προσφυγικούς καταυλισμούς ανά την Ελλάδα, αντίστοιχα».

Ενα βαθύ χαμόγελο… Ισως το πιο πολύτιμο που προσφέρει το Solidarity Now στους ανθρώπους

Και προσθέτει ο κ. Φαρμάκης: «Το 2016, το SolidarityNow κατάφερε να ανανεώσει τη χρηματοδότηση από το Open Society Foundations (OSF/ OSIFE) για μια ακόμη τριετία. Το SolidarityNow εξασφάλισε μέσα στο 2016 διαμονή σε 3.717 ωφελούμενους, μέσα από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μοντέλων στέγασης. Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας κοινότητας -επιλέγοντας αρχικά τη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη- με τη μετατροπή μιας πρώην φοιτητικής εστίας σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα όπου φιλοξενούνται 133 αιτούντες άσυλο», επισήμανε -μεταξύ των υπολοίπων δηλώσεών του- ο Γενικός Διευθυντής.

Είναι γεγονός ότι το 2016 περισσότεροι από 63.000 άνθρωποι δέχθηκαν τις υπηρεσίες των τριών Κέντρων του SolidarityNow στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που παρέχουν στους ανθρώπους ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις και έχουν στόχο να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Ταυτόχρονα, μέσα από ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών διαμονής, το SolidarityNow παρέχει στέγαση σε περίπου 4.000 άτομα και απτή βοήθεια, με οικονομική υποστήριξη μέσω κουπονιών ή προπληρωμένων καρτών, σε περισσότερους από 2.400 ανθρώπους αιτούντες άσυλο και Ελληνες. Το SolidarityNow θεσπίζει ασφαλείς χώρους για τα παιδιά και τις οικογένειές τους που τους παρέχουν μια αίσθηση ομαλότητας. Περισσότερα από 1.200 παιδιά σε 11 διαφορετικούς καταυλισμούς είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και πάλι την παιδικότητα που έχασαν κατά μήκος της διαδρομής της μετανάστευσης.

Ποιο είναι το επιστέγασμα όλων των παραπάνω; Το 97% των ωφελούμενων δήλωσε πως αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς σε δομές που λειτουργεί το SolidarityNow. Μάλιστα, το 96% θα ήθελε να συμπεριληφθεί και πάλι σε πρόγραμμα αυτής της οργάνωσης. Αυτό, από μόνο του, τα λέει όλα.

Πολλά έγιναν, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Δείτε εδώ τα σημαντικότερα γεγονότα-σταθμούς του 2016 για το SolidarityNow και, βασικά, για τους ανθρώπους τους οποίους φρόντισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...