399
Αστυνομικοί που συμμετέχουν στην επιχείρηση εισέρχονται σε κατοικία υπόπτων στη Φρανκφούρτη, την Τετάρτη | REUTERS/Tilman Blasshofer

Σοκ στη Γερμανία: Συνελήφθησαν 25 ακροδεξιοί που «σχεδίαζαν πραξικόπημα»

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 10:51
Αστυνομικοί που συμμετέχουν στην επιχείρηση εισέρχονται σε κατοικία υπόπτων στη Φρανκφούρτη, την Τετάρτη
|REUTERS/Tilman Blasshofer

Σοκ στη Γερμανία: Συνελήφθησαν 25 ακροδεξιοί που «σχεδίαζαν πραξικόπημα»

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 10:51

Μια εκτεταμένη επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας στους κόλπους οργανώσεων της Ακρας Δεξιάς και υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας οδήγησε το πρωί της Τετάρτης στη διάλυση ενός πυρήνα που σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης με ένοπλες επιθέσεις και εισβολή στην Μπούντεσταγκ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Οι επιδρομές της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε 11 ομοσπονδιακά γερμανικά κρατίδια και συνελήφθησαν 25 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκαν στην οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger).

Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι ότι «προέβησαν σε συγκεκριμένες προετοιμασίες για να διεισδύσουν βίαια στο Ράιχσταγκ με μια μικρή ένοπλη ομάδα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς.

Ενας Γερμανός, που αναφέρεται ως πρίγκιπας ονόματι Χάινριχ ΙΓ’, 71 ετών και ο πρώην διοικητής της μονάδας αλεξιπτωτιστών Ρούντιγκερ φον Π., 69 ετών, είναι οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί της ομάδας, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Η εξτρεμιστική ομάδα Πολίτες του Ράιχ βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας για βίαιες επιθέσεις και ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας. Τα μέλη της αρνούνται να αναγνωρίσουν το σύγχρονο γερμανικό κράτος.

Εκτιμάται ότι 50 άνδρες και γυναίκες φέρεται να ήταν μέρος της ομάδας που σχεδίαζε να ανατρέψει το πολίτευμα και να το αντικαταστήσει με ένα νέο κράτος βασισμένο στο πρότυπο της Γερμανίας του 1871 –μια αυτοκρατορία που ονομάζεται Δεύτερο Ράιχ.

Στιγμιότυπο από την αστυνομική επιχείρηση, το πρωί της Τετάρτης – REUTERS/Christian Mang

«Δεν έχουμε ακόμα όνομα για τη συγκεκριμένη οργάνωση», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελικής υπηρεσίας.

Εφοδοι της αστυνομίας σημειώθηκαν την Τετάρτη, σε μεγάλο μέρος της χώρας, από 3.000 αστυνομικούς, ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν σε Αυστρία και Ιταλία. Οι συλληφθέντες επρόκειτο να ανακριθούν αργότερα την ίδια ημέρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση και ότι σχεδιαζόταν μια «ένοπλη επίθεση κατά των συνταγματικών σωμάτων».

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας δήλωσε ότι η οργάνωση σχεδίαζε ένα βίαιο πραξικόπημα από τον Νοέμβριο του 2021.

Στην ομάδα περιλαμβάνονται πρώην μέλη του στρατού και επίλεκτοι ειδικών μονάδων.

Οι συνωμότες είχαν ήδη καταρτίσει σχέδια για τη διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Τα μέλη της ομάδας θεωρούσαν ότι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους μόνο με «στρατιωτικά μέσα και βία εναντίον εκπροσώπων του κράτους», συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών.

Στην οργάνωση συμμετείχε και η Μπίργκιτ Μάλζακ – Βίνκεμαν, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) και νυν δικαστής στο Βερολίνο, η οποία είναι επίσης αθλήτρια της σκοποβολής και έχει στην κατοχή της «πολλά πυροβόλα όπλα». Σύμφωνα με το σχέδιο θα ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, με τον πρίγκιπα Χάινριχ στο τιμόνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...