489
|

Society Uncensored από τη Στέγη: Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 19:10

Society Uncensored από τη Στέγη: Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 19:10

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οργάνωσε μια συζήτηση για τα προβλήματα αλλά και τις δυναμικές των Ρομά, δίνοντας τον λόγο και τον χώρο στα άτομα της ίδιας της κοινότητας.

Να πουν την ιστορία τους, για την καθημερινότητά τους και τις άγνωστες, ένδοξες στιγμές τους, για τις τέχνες και τον πολιτισμό, για τις λύπες και την περηφάνια, για τις ματαιώσεις και τις διεκδικήσεις.

Η συζήτηση με τίτλο «Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση» θα κάνει ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube, στις 31 Μαΐου 2023.

Η κοινότητα των Ρομά, πολυσχιδής και πολυδιάστατη, με μακραίωνη παρουσία στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερη συμβολή στον πολιτισμό, είναι εξοστρακισμένη.

Εξοστρακισμένη από τους ιστούς των πόλεων, από την εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που αντιμετωπίζει πολλές και πολλαπλές μορφές διακρίσεων.

Το ίδιο το ελληνικό κράτος, μέσω δράσεων ή παραλείψεων, παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των Ρομά. Γι’ αυτό έχει δεχθεί αρκετές επικρίσεις και συστάσεις από διεθνείς οργανισμούς, ενώ μετράει αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο αντιτσιγγανισμός, που είναι μια έκφανση ρατσισμού κατά των Ρομά βασισμένη στο αφήγημα (ή στο δόγμα) της φυλετικής υπεροχής και συνεπικουρούμενη από προκαταλήψεις, είναι θεσμικός μα και κοινωνικός. Ενα αλληλοτροφοδοτούμενο κύκλωμα που παράγει στερεότυπα, βία και πόνο.

Οι πρόσφατες δολοφονίες του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη και του 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικούς, η πολιτική και κοινωνική επιείκεια στα όρια της επικρότησης με την οποία πλαισιώθηκαν, φανέρωσαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την καταστατική απαξίωση της ζωής των Ρομά.

Αντιστοίχως, ο θάνατος της οκτάχρονης Ολγας σε εργοστάσιο στο Κερατσίνι, σε συνθήκες απόλυτης αδιαφορίας, κατέδειξε ότι η σύγχρονη στρατηγική απανθρωποποίησης των Ρομά λειτουργεί διαβρωτικά σε επίπεδο κοινωνικής συνείδησης.

Ο Λόγος είναι πεδίο όπου ασκείται η εξουσία. Οι Ρομά σπανίως έχουν πρόσβαση στον δημόσιο λόγο. Αφομοιώνονται σε ηγεμονικούς λόγους που διαμεσολαβούνται από υποτιμήσεις, εξωτισμούς και μυθοπλασίες. Ο Λόγος όμως είναι και πεδίο παραγωγής ρωγμών και αντιστάσεων.

Η συζήτηση «Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση» στη Στέγη αποτελεί μια θύρα γνωριμίας. Για μια προοπτική συμπερίληψης στη βάση της αναγνώρισης των γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών, της ισότητας, της συνομιλίας και της δικαιοσύνης.

Οι ψηφιακές συζητήσεις “Society Uncensored” πραγματοποιούνται πλέον με φυσική παρουσία στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, δίνοντας το βήμα σε πολίτες, ώστε να γίνουν ενεργό μέρος της συζήτησης.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζονται επίσης ευρήματα που συλλέχθηκαν από το Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και από το πρόγραμμα “JustRom” της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόσβαση των γυναικών Ρομά στη Δικαιοσύνη.

Στο τέλος του επεισοδίου παρουσιάζονται οι ερωτήσεις του κοινού, όπως κινηματογραφήθηκαν στη ζωντανή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη.

* Η φράση προέρχεται από τη συζήτηση του Βρετανού σκηνοθέτη Ken Loach με τον Γάλλο συγγραφέα Édouard Louis, όπως αποτυπώθηκε στο βιβλίο «Διάλογος για την τέχνη και την πολιτική» (εκδόσεις Αντίποδες, 2021).


Το βίντεο θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 15:00 στο κανάλι της Στέγης Ωνάση στο YouTube. Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτική λίστα των συντελεστών δείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Ωνάση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News