672
| George Vitsaras / SOOC

Σκουρλέτης: Πρόβλημα ότι δεν κερδίζουμε από τη φθορά της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2020, 11:35
|George Vitsaras / SOOC

Σκουρλέτης: Πρόβλημα ότι δεν κερδίζουμε από τη φθορά της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2020, 11:35

Έχουν περάσει 45 ημέρες από τότε που αποχώρησε από τη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει… δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και όλη αυτή η περίοδος είναι, όπως παρατηρεί ο Πάνος Σκουρλέτης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», μια περίοδος κατά την οποία από τη μία η κυβέρνηση βιώνει μια φθορά αλλά από την άλλη η Κουμουνδούρου βυθίζεται σε εσωστρέφεια —και αυτή «η εικόνα της Βαβέλ», δεν βοηθά, όπως λέει.

Μιλώντας στον Άρη Ραβανό, ο κ. Σκουρλέτης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την δημοσκοπική υποαπόδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ναι μεν οι πολίτες δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φθορά δεν την παίρνει το κόμμα του και μάλιστα εκφράζει κάποιες αιχμές για το ότι δεν έχει γίνει ακόμα αυτοκριτική στον ΣΥΡΙΖΑ —«δεν καταφέραμε να οργανώσουμε, με έναν συστηματικό και συλλογικό τρόπο, τη συζήτηση γύρω από τις εμπειρίες της δικής μας κυβερνητικής περιόδου», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος βέβαια, δηλώνει ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση.

«Σε σχέση με πριν από λίγους μήνες έχουμε μια κατακόρυφη δημοσκοπική πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση της οικονομίας, των θεμάτων της εργασίας, αλλά και της πανδημίας. Νομίζω πως αυτά τα στοιχεία αποτελούν τον προάγγελο μιας γενικότερης υποχώρησης της κυβερνητικής αποδοχής που πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί και στην πρόθεση ψήφου. Μην ξεχνάτε πως η πανδημία στο αρχικό της στάδιο, όπως και σε άλλες χώρες, λειτούργησε ως αιτία συσπείρωσης της κοινωνίας γύρω από τους κυβερνώντες. Ωστόσο, διαβλέπω μια δομική αδυναμία της ΝΔ να ανταποκριθεί στη συνθετότητα των σημερινών προβλημάτων, είναι κολλημένη σε χθεσινές και ξεπερασμένες λογικές. Νομίζω πως μπαίνουμε σε μια νέα φάση», λέει ο κ. Σκουρλέτης, για να συνεχίσει:

«Παρά όλα τα προηγούμενα στοιχεία, μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν φαίνεται να κερδίζει από την όποια φθορά της κυβέρνησης. Ασφαλώς και μας προβληματίζει αυτό. Σ’ έναν μεγάλο βαθμό σχετίζεται με το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα δεν καταφέραμε να οργανώσουμε, με έναν συστηματικό και συλλογικό τρόπο, τη συζήτηση γύρω από τις εμπειρίες της δικής μας κυβερνητικής περιόδου. Να πείσουμε πως έχουμε μάθει από τα λάθη μας, αλλά και να αναδείξουμε τα επιτεύγματα, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, της προηγούμενης περιόδου. Το γεγονός αυτό δεν βοήθησε στην πιο γρήγορη αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας σε ένα ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο. Μην ξεχνάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κυρίως λόγω του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος που επικράτησε την προηγούμενη περίοδο και όχι γιατί η ΝΔ κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου με τις προτάσεις της».

Σε ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει να γίνει αρχηγοκεντρικό κόμμα, με τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα είδος Περόν, ο κ. Σκουρλέτης απαντά:

«Αναφέρεστε σε έναν τύπο κόμματος μιας άλλης εποχής και σε άλλες συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτοπροσδιορίζεται ως ένα κόμμα συλλογικό και δημοκρατικό, που επιδιώκει να διαφέρει από το μοντέλο λειτουργίας των παλιών κομμάτων του δικομματισμού».

Στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει με τις τάσεις και στην παρατήρηση ότι πολλοί λένε «όχι» σε μια λογική κόμματος-ομοσπονδίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ λέει:

«Η λειτουργία των τάσεων αποτέλεσε μια δημοκρατική κατάκτηση για τα κόμματα της Αριστεράς. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και δεν πρέπει να παραπέμπει σε μια ομοσπονδιακή συγκρότηση, ούτε βέβαια μπορούμε να παραγνωρίσουμε φαινόμενα μετατροπής τους, κάποιες στιγμές, σε κλειστούς μηχανισμούς. Ωστόσο, θεωρώ ότι στο πλαίσιο ενός σύγχρονου δημοκρατικού κόμματος υπάρχει χώρος λειτουργίας τους, από τη στιγμή που ένα μέρος των μελών μας το κρίνει αναγκαίο. Για μένα, μεγαλύτερη σημασία έχει το συνολικότερο κομματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν τα μέλη μας. Εάν, δηλαδή, εξασφαλίζεται μια ουσιαστική δυνατότητα συμμετοχής των μελών του κόμματος στον συνολικό κομματικό ιστό, στη διαμόρφωση των θέσεών του ή, πολύ περισσότερο, εάν λειτουργούν ως το «κόμμα  στον χώρο» μέσα στον οποίο δρουν κάθε φορά».

Οσο για τις παρεμβάσεις των στελεχών που ενδεχομένως να κουράζουν τους ψηφοφόρους καθώς αναδεικνύουν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, ο κ. Σκουρλέτης απαντά:

«Είναι άλλο το δικαίωμα, κάποιες στιγμές, να διατυπώνεις ακόμα και δημόσια ορισμένες απόψεις, οι οποίες όμως κινούνται μέσα στο γενικότερο στρατηγικό και αξιακό πλαίσιο του χώρου μας, και άλλο η εσωστρέφεια, η πολυγλωσσία και η εικόνα της Βαβέλ. Νομίζω πως οι περισσότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει πως το δεύτερο δεν βοηθάει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...