523
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου | Nick Paleologos / SOOC

Σκηνικό εξελίξεων με φόντο την αξιολόγηση

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2016, 21:24
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου
|Nick Paleologos / SOOC

Σκηνικό εξελίξεων με φόντο την αξιολόγηση

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2016, 21:24

Σενάρια πολιτικής αστάθειας, η οποία βάζει σε κίνδυνο την εξέλιξη του προγράμματος εν μέσω της συνεχιζόμενης αξιολόγησης, δημοσκοπήσεις όπως και σκέψεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο Ασφαλιστικό, περιέχει ο κυριακάτικος τύπος.

Αυτά στον απόηχο της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη, του αρχιεπίσκοπου Αθηνών και του Πρωθυπουργού, η οποία μετέδωσε -έστω και για λίγες ώρες- ένα μήνυμα στην Ευρώπη και το υπόλοιπο κόσμο για το συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων που επιμένει μέσα και έξω από τα hot spot.

Κεντρικό θέμα στη Καθημερινή και τη Real News το περιεχόμενο της συνομιλίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι το χαρτί της πολιτικής αστάθειας ενόψει του κλεισίματος της αξιολόγησης. Τα σενάρια για οικουμενική και για πρόωρες εκλογές επανέρχονται, εκτιμά η εφημερίδα, αν και από την κυβέρνηση διαψεύδονται.

Η Real από την πλευρά της αποκαλύπτει ότι ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Ολάντ ότι είτε θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί πέρυσι το καλοκαίρι είτε ο ίδιος θα παραιτηθεί. Ανάλογο μήνυμα έστειλε και στον Μάρτιν Σουλτς με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη, προσθέτει η εφημερίδα.

Για το δημοσίευμα, από κυβερνητικές πηγές αναφερόταν ότι «κάποιοι είχαν ευσεβείς πόθους να μην κλείσει η αξιολόγηση, τώρα επιθυμούν και παραίτηση Τσίπρα, τα γεγονότα θα τους διαψεύσουν». Επιπλέον υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου που αναφέρει: «Ο τόπος έχει πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και στόχο να απαλλάξει την κοινωνία και την οικονομία από την επιτήρηση. Οσοι ακόμα ονειρεύονται παρενθέσεις με ατυχήματα, τρικλοποδιές και, εσχάτως, και παραιτήσεις, ας το πάρουν απόφαση ότι θα μείνουν με την όρεξη».

Αλλαγή σκηνικού δείχνει νέο γκάλοπ

Το Βήμα έχει πρώτο θέμα δημοσκόπηση της Κάππα Research, που δείχνει αφενός προβάδισμα της ΝΔ και αφετέρου τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για τη διαπραγμάτευση.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ βρίσκεται στο 21,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 18,4% (με αναγωγή επί των αναποφάσιστων είναι στο 31,4% και 27% αντίστοιχα). Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έπεται με 6% (με αναγωγή 8,7%), η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 5,4% (8%), το ΚΚΕ με 4,9% (7,2%), η Ενωση Κεντρώων 2,6% (3,8%), οι ΑΝΕΛ στο 2,5% (3,7%) και το Ποτάμι στο 1,8% (2,7%).

Από την δημοσκόπηση προκύπτει ακόμη ότι οι περισσότεροι πολίτες (70%) κρίνουν αρνητικά την διαπραγμάτευση, ενώ σχεδόν 4 στους 10 θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές εάν οι τελευταίοι δεν σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, η Real φιλοξενεί συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καλεί σε συνεργασία τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το Εθνος αναφέρεται σε σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αλλαγές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθείται στη Βουλή. Συγκεκριμένα, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάγεται από την ψήφιση του νόμου στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μαζί με όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα (μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κ.ά.). Ο ρυθμός ανάπτυξης θα καθορίζει τις αυξομειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων, επισημαίνει ακόμη η εφημερίδα.

Τέλος, το Πρώτο Θέμα ασχολείται με το μεταναστευτικό και το Προσφυγικό και στο πρωτοσέλιδό του κάνει αναφορά στη δραστηριότητα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το μέλος της ΠΓ Πάνο Λάμπρου, μιλώντας για «τρίγωνο Λάμπρου-υπόπτων ΜΚΟ και διακινητών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...