317
Ενα οπλικό σύστημα HIMARS εκτοξεύει πυραύλους, κάπου στην Ουκρανία | Pavlo Narozhnyy/via REUTERS

Σημαντική γέφυρα στη Χερσώνα έπληξαν οι Ουκρανοί με HIMARS

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 14:49
Ενα οπλικό σύστημα HIMARS εκτοξεύει πυραύλους, κάπου στην Ουκρανία
|Pavlo Narozhnyy/via REUTERS

Σημαντική γέφυρα στη Χερσώνα έπληξαν οι Ουκρανοί με HIMARS

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 14:49

Οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην κρίσιμης σημασίας γέφυρα Αντονίφσκι στην περιοχή της Χερσώνας που τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία, δήλωσαν την Τετάρτη οι περιφερειακές αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα.

Η γέφυρα -ένα από τα μόλις δύο σημεία διέλευσης για τις ρωσικές δυνάμεις σε εδάφη που έχουν καταλάβει στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη νότια Ουκρανία- ήταν ένας κρίσιμης σημασίας στόχος για τις ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες, με το Κίεβο να χρησιμοποιεί υψηλής ακρίβειας ρουκέτες που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να την καταστρέψει.

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας της Χερσώνας, Βολοντίμιρ Σάλντο, έκλεισε σήμερα το πρωί τη γέφυρα στη διέλευση φορτηγών αποκαλώντας την ενέργεια αυτή «προσωρινό περιορισμό» προκειμένου να γίνουν εργασίες επισκευής.

Ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιούν τη γέφυρα, μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου, είπε ο Σάλντο.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων RIA πως η Ουκρανία χτύπησε τη γέφυρα γύρω στις 4:00 π.μ. με 12 βλήματα από τα συστήματα ρουκετών HIMARS που έφθασαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ.

«Αν τα πλήγματα συνεχιστούν, η γέφυρα μπορεί να καταρρεύσει», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διορισμένης από τους Ρώσους διοίκησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε τη γέφυρα «ευάλωτο σημείο κρίσιμης σημασίας για τις ρωσικές δυνάμεις».

«Είναι ένα από τα μόλις δύο οδικά σημεία διέλευσης πάνω από τον Δνείπερο με τα οποία η Ρωσία μπορεί να διοχετεύσει ή να αποσύρει τις δυνάμεις της σε εδάφη που έχει καταλάβει δυτικά του ποταμού», ανέφερε η ημερήσια ενημέρωση των υπηρεσιών πληροφοριών.

Τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στη δυτική πλευρά του ποταμού, περιλαμβάνουν τη Χερσώνα, μια πόλη 280.000 κατοίκων πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία κατέλαβε την πόλη και το μεγαλύτερο μέρος της γύρω περιοχής συναντώντας μικρή αντίσταση τις πρώτες ημέρες της εισβολής, αλλά ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούν τις τελευταίες εβδομάδες για μια σχεδιαζόμενη αντεπίθεση, με την υποστήριξη όπλων που χορήγησε η Δύση, για την ανακατάληψη του εδάφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...