450
Αστυνομικοί πεζοί και έφιπποι ελέγχουν τους πολίτες σε παραλία του Σίδνεϊ. Από το Σαββατοκύριακο, θα συνοδεύονται από στρατιώτες | REUTERS/Loren Elliott

Σίδνεϊ: Ο στρατός στους δρόμους για την επιβολή του lockdown

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2021, 12:21
Αστυνομικοί πεζοί και έφιπποι ελέγχουν τους πολίτες σε παραλία του Σίδνεϊ. Από το Σαββατοκύριακο, θα συνοδεύονται από στρατιώτες
|REUTERS/Loren Elliott

Σίδνεϊ: Ο στρατός στους δρόμους για την επιβολή του lockdown

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2021, 12:21

Δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα τα περιοριστικά μέτρα στο Σίδνεϊ παρά το lockdown που έχει επιβληθεί στην μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Οι αρχές ανέφεραν μία ελαφρά μόνο μείωση των κρουσμάτων, ειδικά στα προάστια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, γι’αυτό οι αρχές αποφάσισαν να καταφύγουν στα «μεγάλα μέσα»: Από δω και πέρα, η επιβολή των μέτρων θα γίνεται με τη συνδρομή του στρατού.

Οι κάτοικοι της αυστραλιανής μητρόπολης μπήκαν σε lockdown, ένα από τα πιο σκληρά από την έναρξη της πανδημίας, έπειτα από πέντε εβδομάδες σταδιακά αυξανόμενων περιορισμών που απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο το ξέσπασμα των κρουσμάτων.

Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά μειώθηκαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν προειδοποίησε ότι αυτά είναι ενδεχόμενο να αυξηθούν πάλι εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των ανθρώπων που είναι θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και εξακολουθούν να κινούνται μέσα στην κοινότητα.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 170 κρούσματα μόλυνσης τοπικής μετάδοσης με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στην πολιτειακή πρωτεύουσα Σίδνεϊ. Ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων είναι μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό ρεκόρ των 239 ημερήσιων κρουσμάτων που αναφέρθηκε χθες.

Η Μπερετζικλιάν κάλεσε επίσης τους πολίτες να απέχουν από τη διαδήλωση διαμαρτυρίας, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στο Σίδνεϊ, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται με τη συμμετοχή τους «να καταδικάσουν σε θάνατο» τους αγαπημένους τους.

Χιλιάδες ανθρώπων έλαβαν μέρος σε μία διαμαρτυρία κατά του λοκντάουν που έγινε στην πόλη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προκαλώντας τις επικρίσεις της αστυνομίας και πολιτικών, οι οποίοι την χαρακτήρισαν ως μία εκδήλωση «υπερμετάδοσης».

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να μείνουν σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από τα σπίτια τους, ενώ θα πρέπει να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν έξω.

Στην αστυνομία έχουν δοθεί νέες αρμοδιότητες για την επιβολή των περιορισμών με τη δυνατότητα να κλείνει τις επιχειρήσεις που παρανομούν, ενώ ο στρατός θα αρχίσει να βοηθά την αστυνομία για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των πολιτών στους περιορισμούς από τη Δευτέρα.

Τα μέλη του στρατού δεν θα φέρουν οπλισμό, ενώ θα ενεργούν υπό τις διαταγές της πολιτειακής αστυνομίας και θα εκπαιδευτούν για την αποστολή αυτή μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Αυστραλία έχει διαχειριστεί την πανδημία πολύ καλύτερα από άλλες αναπτυγμένες χώρες με περίπου 34.000 κρούσματα μόλυνσης και 923 θανάτους, αλλά βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Μόλις το 18% των Αυστραλών ηλικίας άνω των 16 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου πληθυσμού της Αυστραλίας κατά της COVID-19 πριν ξεκινήσει η χώρα να ανοίγει εκ νέου τα σύνορά της σε επιλεγμένες χώρες.

Το επίπεδο του εμβολιασμού θα οδηγήσει σε μια επέκταση της ταξιδιωτικής φούσκας με άλλες υποψήφιες χώρες και θα ισχύουν ειδικά προνόμια για όσους είναι εμβολιασμένοι καθώς θα συνιστούν μικρότερο υγειονομικό κίνδυνο για την κοινότητα, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News