392
Η ομιλία του Σι Τζινπίνγκ έγινε για ένα γεγονός που εορτάζεται και στην Ταϊβάν | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Σι Τζινπίνγκ: Αναπόφευκτη επανένωση με την Ταϊβάν, αλλά με ειρηνικά μέσα

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 11:48
Η ομιλία του Σι Τζινπίνγκ έγινε για ένα γεγονός που εορτάζεται και στην Ταϊβάν
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Σι Τζινπίνγκ: Αναπόφευκτη επανένωση με την Ταϊβάν, αλλά με ειρηνικά μέσα

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 11:48

Πρώτα η Κίνα άσκησε πίεση με στρατιωτικά μέσα, στέλνοντας δεκάδες κάθε φορά αεροσκάφη σε ασκήσεις στα ανοιχτά της Ταϊβάν, σε μια ξεκάθαρη πρόβα πολέμου. Τώρα, δια του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στέλνει το μήνυμα ότι μια ημέρα η Ταϊβάν θα γίνει (ή μάλλον θα ξαναγίνει) Κίνα, με την επισημείωση ότι αυτό θα γίνει με ειρηνικά μέσα.

Το Σάββατο σε ομιλία του με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 110η επέτειο της Επανάστασης του 1911, με την οποία ανατράπηκε η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας ο Σι διαβεβαίωσε ότι «η επανένωση της χώρας μας μπορεί να γίνει και θα γίνει», προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης.

Η Κίνα παγίως θεωρεί την Ταϊβάν μια από τις επαρχίες της και απειλεί με προσφυγή στη βία στην περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της νήσου.

Η Επανάσταση του 1911 εορτάζεται στην Κίνα και, αύριο Κυριακή, και στην Ταϊβάν, όπου μάλιστα ο Σουν Γιατ-σεν, ο πρώτος και προσωρινός πρόεδρος της Κίνας, θεωρείται πατέρας του έθνους.

«Η υλοποίηση της επανένωσης της πατρίδας με ειρηνικά μέσα είναι προς το γενικό συμφέρον του κινεζικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών της Ταϊβάν», σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ μιλώντας στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, έχοντας πίσω του πορτρέτο του Σουν Γιατ-σεν.

«Το θέμα της Ταϊβάν είναι μια υπόθεση καθαρά εσωτερική της Κίνας», συνέχισε και επισήμανε ότι «κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

«Αυτοί που προδίδουν την πατρίδα και διαιρούν την χώρα δεν έχουν ποτέ καλό τέλος», κατέληξε ο Σι Τζινπίνγκ, αναφερόμενος στους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν.

Ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε κάτω από ένα τεράστιο πορτρέτο του Σουν Γιατ-σεν, του πρώτου προέδρου της Κίνας | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Το μέλλον της Ταϊβάν βρίσκεται στα χέρια του λαού της και η τρέχουσα κοινή γνώμη είναι πολύ σαφής όσον αφορά την απόρριψη του μοντέλου της Κίνας «μια χώρα, δύο συστήματα», ανακοίνωσε λίγο αργότερα το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν, αντιδρώντας στις δηλώσεις του κινέζου προέδρου.

Η επέτειος για την Επανάσταση του 1911 τιμάται σε ένα πλαίσιο εντάσεων τις τελευταίες εβδομάδες στο στενό της Ταϊβάν. Σχεδόν καθημερινό είναι το φαινόμενο της εισόδου κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών, μαχητικά, βομβαρδιστικά και άλλα, στην ADIZ (ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας) της νήσου. Η ADIZ εκτείνεται πολύ πέρα από τον εναέριο χώρο και αποτελεί μια περιοχή μέσα στην οποία η Ταϊβάν αναγνωρίζει εντοπίζει και αναγνωρίζει πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...