304
Ο Αλέξης Τσίπρας | Nick Paleologos / SOOC

Μικρότερο αφορολόγητο, μεγαλύτερος μεσαίος ΦΠΑ για να κλείσει (;) η αξιολόγηση

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2017, 12:46
Ο Αλέξης Τσίπρας | Nick Paleologos / SOOC

Μικρότερο αφορολόγητο, μεγαλύτερος μεσαίος ΦΠΑ για να κλείσει (;) η αξιολόγηση

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2017, 12:46

Την πιθανότητα να υποχωρήσει στο θέμα του αφορολόγητου και της αύξησης του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ προκειμένου να κλείσει επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση – την οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσδιορίσει χρονικά για τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά αυτή η ημερομηνία παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα – εξετάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου η κυβέρνηση.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», η διατήρηση των υφισταμένων συντάξεων είναι η ύστατη κόκκινη γραμμή για τον Πρωθυπουργό.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβεί σε υποχωρήσεις στο αφορολόγητο, αλλά και στην αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία ή δυο μονάδες, δηλαδή από 13% στο 14% ή 15%.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση ή τους θεσμούς, ανέφεραν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει δεχθεί πιέσεις για μείωση του αφορολογήτου κάτω από τις 3.500 ευρώ, μέσω της περικοπής της επιστροφής φόρου. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, το Μαξίμου θέτει ως όρο για να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση με τους δανειστές τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Για αυτό, πάντως, είναι απαραίτητη η αναφορά των εταίρων σε μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της αξιολόγησης θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ακόμη για να ολοκληρωθεί. Θεωρείται απίθανο να έχει κλείσει ως τις 26 Ιανουαρίου (αυτός ήταν ένας προηγούμενος σχεδιασμός), οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, με το τελικό ορόσημο να μετατίθεται στις 9 Μαρτίου και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση τοποθετεί πλέον την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, πριν την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ για την ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παραταύτα, από το Μαξίμου, αναφέρει ακόμη η «Καθημερινή», δηλώνουν ότι «δεν βιαζόμαστε εμείς, καθώς δεν έχουμε μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες για του επόμενους μήνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...