681
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν λέει τίποτα τυχαία. Εστειλε ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις | Reuters

Χαμένοι στην… ανάγνωση της δήλωσης Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2017, 10:50
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν λέει τίποτα τυχαία. Εστειλε ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις
|Reuters

Χαμένοι στην… ανάγνωση της δήλωσης Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2017, 10:50

Το Μαξίμου «διάβασε» στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα περί εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και πανηγύρισε: καλοδεχούμενη η πρόταση, πάντα λέγαμε ότι η Ευρώπη μπορεί και χωρίς το Ταμείο, ήταν το σε θριαμβευτικό ύφος κυβερνητικό non paper, λες και ο Σόιμπλε τα είπε όλα αυτά στη Süddeutsche Zeitung για καλό. Οπως αποδεικνύεται όμως οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών έκρυβαν μια ξεκάθαρη απειλή: «εφαρμόστε τώρα τους όρους λιτότητας γιατί μετά θα έχετε να κάνετε μόνο μαζί μου».

Αυτό το μήνυμα προς την Αθήνα αποκωδικοποίησε η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ηταν, γράφει, ένα μήνυμα του Σόιμπλε προς την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τους όρους λιτότητας, γιατί χωρίς το ΔΝΤ η Ευρώπη θα καταφύγει σε πολύ σκληρότερα μέτρα. Ποιος ο λόγος για θριαμβολογία από το Μαξίμου, είναι να απορεί κανείς…

Δεδομένου ότι η παρουσία του Ταμείου, και μάλιστα με χρηματοδοτική συμβολή, αποτελεί πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η Handelsblatt επιχειρεί με ανάλυση στην ηλεκτρονική της έκδοση να αποκωδικοποιήσει τους λόγους που ώθησαν τον γερμανό υπουργό να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις.

«Θέλει ο Σόιμπλε ξαφνικά να μην συμμετέχει τελικά στο εξής το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση επιμένει εδώ και μήνες τόσο πολύ σε αυτό ακριβώς (στη συμμετοχή); Στο Βερολίνο και ειδικά στην Αθήνα, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σάστισαν. Αλλάζει ξαφνικά ο Σόιμπλε τη στρατηγική του; Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση; Το γερμανικό υπ. Οικονομικών σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Σόιμπλε αφορούσαν ένα καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο. ‘Εμμένουμε στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει’, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

«Δεν ήταν απερίσκεπτη δήλωση»

Ο αρθρογράφος της Handelsblatt αμφιβάλλει ότι ο Σόιμπλε «προβαίνει απερίσκεπτα σε μια τέτοια δήλωση», ή ότι την έκανε για τους γερμανούς ψηφοφόρους. Επικαλείται δε υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε ότι «βεβαίως ο Σόιμπλε, κάνοντας μια τέτοια δήλωση, έχει πάντα κάποια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία «θα ήταν εφιάλτης» για τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, και σημειώνει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι ποντάρουν να υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ήδη αυτό θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Σόιμπλε, καθώς το ΔΝΤ θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, κάτι που απορρίπτει όμως κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση».

Μήνυμα με δύο αποδέκτες

Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν «το σοβαρότερο όλων των πιθανών ατυχημάτων για το Βερολίνο», σχολιάζει το δημοσίευμα, καθώς τότε θα έπρεπε η γερμανική Βουλή να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφίας να είναι «υπερβολικά αβέβαιη» εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων. Επιπλέον μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν από τις εκλογές θα ήταν η «ιδανική πάσα» για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD. «Αυτή την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο Σόιμπλε», σημειώνουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο γερμανός υπ. Οικονομικών είναι προ πολλού θιασώτης της ιδέας να καθιερωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης που να λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, «βεβαιότατα τώρα δεν είναι η στιγμή για κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «αυτό το γνωρίζει και ο Σόιμπλε. Γι’ αυτό οι δηλώσεις του έχουν μάλλον χαρακτήρα τακτικής. Ο γερμανός υπ. Οικονομικών έστειλε έτσι ένα μήνυμα στην Ελλάδα: δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα. Και έστειλε και μήνυμα στους δικούς του ανθρώπους: Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια εφιαλτική ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ λίγο πριν από τις εκλογές, πρέπει τους προσεχείς μήνες να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ – και σε αυτή τη διαδικασία να κάνουμε και υποχωρήσεις».

Η «ανάγνωση» του Μαξίμου

Την πεποίθηση ότι με την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα, και χωρίς νέα μέτρα, εκφράζει πάντως το Μαξίμου, επιρρίπτοντας όλη την ευθύνη στο Ταμείο για το «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης.

«Για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ . Άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα» αναφέρουν στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News