745
Και η Γη δεν αισθάνεται καλά τελευταία... | .

Οι αποδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2017, 07:00
Και η Γη δεν αισθάνεται καλά τελευταία...
|.

Οι αποδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2017, 07:00

Οταν κατά την διάρκεια των προεκλογικών ντιμπέιτ ρωτήθηκε η γνώμη του Ντόναλντ Τραμπ για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη εκείνος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την έκταση και την ένταση του φαινομένου και δεν είναι ο μόνος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μόνο το 50% των ενήλικων Αμερικανών πιστεύουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται στη δραστηριότητα του ανθρώπου. Τα όσα καταγράφηκαν στις διάφορες περιοχές της Γης το 2016 αρκούν από μόνα τους για να πείσουν τους σκεπτικιστές ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ και μας απειλούν. Η ιστοσελίδα qz.com παρουσιάζει τις πιο δραματικές αρνητικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.

coral
Ο Μεγάλος Κοραλλιογένης Υφαλος καταστρέφεται 

Ο μεγάλος εχθρός των κοραλλιών είναι ο λεγόμενος αποχρωματισμός. Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών συμβαίνει, όταν το νερό γίνεται πολύ ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό υποχρεώνει τα κοράλλια να απομακρύνουν τους έμβιους μικροοργανισμούς που ζουν πάνω τους (άλγες) και στη συνέχεια να ασβεστοποιούνται και να λευκαίνουν, χάνοντας τα υπέροχα χρώματά τους. Ο αποχρωματισμός είναι μια φυσική διαδικασία, που όμως επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή και μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη εξαιτίας της. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι, καθώς η θερμοκρασία έχει τάση συνεχούς ανόδου, ίσως τα κοράλλια να μην ανακάμψουν στο μέλλον. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος της Αυστραλίας αποτελείται από περίπου 2.900 ανεξάρτητους υφάλους που έχουν μήκος περίπου 2.600 χλμ και καλύπτουν έκταση περίπου 344 χιλιάδων τετ. χλμ.

Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας μέσα στο 2016, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει μέσα σε εννέα μήνες αποχρωματίσει -στην ουσία καταστρέψει- τα δύο τρίτα (67%) των κοραλλιών στο βόρειο τμήμα του Μεγάλου Υφάλου της Αυστραλίας μήκους 700 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

amazon
Η αποψίλωση του Αμαζονίου 

Οπως και τα περισσότερα μεγάλα δάση του πλανήτη έτσι και ο Αμαζόνιος (που θεωρείται ο πνεύμονας της Γης) υποφέρει τις τελευταίες δεκαετίες από εκτεταμένη αποψίλωση. Η δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, δημιουργία οικισμών και ξυλεία είναι οι βασικές αιτίες της αποψίλωσης των δασών. Μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2015 στο 2016. Ο ρυθμός αποψίλωσης είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων οκτώ ετών. Στελέχη οικολογικών οργανώσεων αναφέρουν ότι βασική αιτία του προβλήματος είναι ότι κυβέρνηση της Βραζιλίας πρακτικά επιτρέπει την αποψίλωση του Αμαζονίου και έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να παίρνει σοβαρά μέτρα προστασίας το 2030.

ice
Εξαφανίζονται οι θαλάσσιοι πάγοι 

Η έκταση των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 2016 έλιωσαν θαλάσσιοι πάγοι έκτασης ίσης με αυτή της Ινδίας. Στις 4 Δεκεμβρίου η έκταση των πολικών θαλάσσιων πάγων ήταν περίπου 3.8 εκ. τετρ. χλμ. κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Αρκτικής ήταν τον Νοέμβριο περίπου δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό για την εποχή.

Glacier
Ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ανταρκτικής λιώνει 

Ο μεγαλύτερος παγετώνας του πλανήτη, ο Totten Glacier, όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες λιώνει και όπως πιστοποίησαν πρόσφατα οι ειδικοί λιώνει από κάτω εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού του ωκεανού στον οποίο βρίσκεται. H παγοκρηπίδα του παγετώνα (το κομμάτι πάγου που σχηματίζεται σε συνέχεια της στεριάς με την θάλασσα) χάνει ετησίως 63-80 δισ. τόνους μάζας και δέκα μέτρα πάχους. Αν και το λιώσιμο της παγοκρηπίδας δεν συμβάλει στην αύξηση των υδάτων (γιατί ήδη είναι πάγος που επιπλέει στο νερό) αν συνεχιστεί το λιώσιμο του θα συμπαρασύρει σε λιώσιμο και τον παγετώνα. Αν συμβεί αυτό η αύξηση των επιπέδων των υδάτων στις θάλασσες του πλανήτη εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 4 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης κυριολεκτικά θα… βουλιάξουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

coffee
Απειλείται η παραγωγή του καφέ 

Μια πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Κλίματος της Αυστραλίας αναφέρει ότι οι κλιματικές αλλαγές καταστρέφουν τις καλλιέργειες του καφέ ή καλύτερα καταστρέφουν την γη στην οποία μπορούν να καλλιεργηθούν τα φυτά του καφέ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν οι κλιματικές αλλαγές ακολουθήσουν τον σημερινό ρυθμό μέχρι το 2020 θα έχουν εξαφανιστεί οι φυτείες καφέ στο Μεξικό, μέχρι το 2050 το ίδιο θα έχει συμβεί στην Νικαράγουα και στο τέλος του αιώνα η δημοφιλής ποικιλία Arabica θα έχει εξαφανιστεί.

Hot
Ζέστη, πολύ ζέστη 

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να χτυπήσουν κόκκινο και να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προβλέπει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη Γη ήταν 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα πριν από την βιομηχανική επανάσταση.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...