218
| Reuters

Ρωσία: Βαριές ποινές σε αστυνομικούς που έστειλαν δηλητηριασμένες επιστολές σε διπλωμάτες

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 16:52

Ρωσία: Βαριές ποινές σε αστυνομικούς που έστειλαν δηλητηριασμένες επιστολές σε διπλωμάτες

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 16:52

Δύο πρώην μέλη των ρωσικών αρχών ασφαλείας καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 17 και 14 ετών αντίστοιχα για την αποστολή εκατοντάδων δηλητηριασμένων επιστολών σε ξένες πρεσβείες και σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Τα στελέχη της υπηρεσίας ασφαλείας FSB, η οποία διαδέχθηκε την KGB, καταδικάστηκαν σε στρατοδικείο διότι επιχείρησαν να αποσταθεροποιήσουν τις σχέσεις της Ρωσίας με ξένα κράτη.

Η έρευνα έδειξε ότι το 2017 και το 2018 οι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας ήταν λογιστής στην αστυνομία και ο άλλος αξιωματικός στο τμήμα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, πλαστογράφησαν προσκλήσεις από φιλοκυβερνητικό βουλευτή για μια εκδήλωση υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Στη συνέχεια τοποθέτησαν στους φακέλους χλωριούχο υδράργυρο, μία τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα και στους πνεύμονες, ενώ σε πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει και τον θάνατο. Η δηλητηριώδης ουσία υποτίθεται ότι ήταν «χώμα από την Κριμαία».

Η πλειονότητα των επιστολών εντοπίστηκε στο ταχυδρομείο, ωστόσο περίπου 20 ταχυδρομήθηκαν σε διπλωμάτες στη Μόσχα, οι οποίοι υπηρετούσαν στις πρεσβείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Πολωνίας και της Σαουδικής Αραβίας. Κανένας παραλήπτης δεν δηλητηριάστηκε.

Και οι δύο κατηγορούμενοι, που είναι 40 με 50 ετών, αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ενας μάλιστα υποστήριξε ότι ταχυδρόμησε τις επιστολές γιατί τον πλήρωσε να το κάνει ένα τρίτο πρόσωπο. Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν το 2019 στο Κράσνονταρ, στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, όταν είχαν αφυπηρετήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...