628
Οι κινέζοι στρατιώτες άνοιξαν την παρέλαση στην εναρκτήρια τελετή των γυμνασίων | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ρωσία και Κίνα «συμπολεμούν» σε γυμνάσια στο Βλαδιβοστόκ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 20:59
Οι κινέζοι στρατιώτες άνοιξαν την παρέλαση στην εναρκτήρια τελετή των γυμνασίων
|Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ρωσία και Κίνα «συμπολεμούν» σε γυμνάσια στο Βλαδιβοστόκ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 20:59

Μπορεί ο ρωσικός στρατός να μάχεται στην Ουκρανία, ωστόσο συμμετέχει και σε στρατιωτικές ασκήσεις και μάλιστα διεθνείς στη ρωσική Απω Ανατολή. Είναι γυμνάσια, έγραψε ο βρετανικός Guardian, που σκοπό έχουν να δείξουν ότι η Ρωσία είναι επαρκής όσον αφορά τη στρατιωτική ισχύ. Με αυτή τη φράση το θέμα θα μπορούσε να εξαντληθεί και να σταματήσει εδώ.

Ομως οι ασκήσεις που γίνονται κοντά στο Βλαδιβοστόκ είναι όντως διεθνείς και φανερώνουν ότι η Ρωσία έχει πραγματικούς συμμάχους – κυριολεκτικώς μιλώντας. Βέβαια, το πρόσθετο ενδιαφέρον, για τις ΗΠΑ πρωτίστως και δευτερευόντως για τους υπόλοιπους Δυτικούς, αφορά τη συμμετοχή της Κίνας. Οι Βρετανοί παρατήρησαν ότι τα γυμνάσια αυτά «είναι ένδειξη της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, καθώς και οι δύο αυτές χώρες αντιμετωπίζουν εντάσεις με τις ΗΠΑ».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η άσκηση «Vostok 2022» (που σημαίνει «Ανατολή 2022») θα διεξαχθεί μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου σε επτά πεδία βολής στη ρωσική Απω Ανατολή, όπως και στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Στα γυμνάσια θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες από 5.000 στρατιωτικές μονάδες, 140 πολεμικά αεροσκάφη και 60 πολεμικά πλοία. Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, ανέλαβε προσωπικά την επιτήρηση των ασκήσεων.

Γενική εικόνα από την τελετή έναρξης σε ένα πεδίο βολής | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Μεταξύ των κρατών που έστειλαν στρατεύματα στο Βλαδιβοστόκ περιλαμβάνονται η πολύ σημαντική από απόψεως περιφερειακής ισχύος Ινδία, το Λάος, η Μογγολία (που «στριμώχνεται» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας), η Νικαράγουα, η Αλγερία, κεντροασιατικά πρώην σοβιετικά κράτη και, φυσικά, η ευγνωμονούσα (τους Ρώσους) Συρία του Ασαντ.

Σε απόσταση ολίγων ναυτικών μιλίων από τις ιαπωνικές ακτές, το Ρωσικό Ναυτικό και το Κινεζικό Ναυτικό «θα ασκήσουν κοινή δράση για την προστασία των θαλασσίων επικοινωνιών, των περιοχών ενάλιας οικονομικής δραστηριότητας και με σκοπό την υποστήριξη χερσαίων στρατευμάτων στις παράκτιες περιοχές» όπως ανακοίνωσαν οι Ρώσοι.

Η κινεζική αποστολή

Το Πεκίνο έστειλε περισσότερους από 2.000 στρατιώτες, περισσότερα από 300 στρατιωτικά οχήματα, 21 μαχητικά αεροσκάφη και τρία πολεμικά πλοία. Η κομματική Global Times έγραψε ότι είναι η πρώτη φορά που η Κίνα στέλνει σε κοινή με τη Ρωσία άσκηση μονάδες και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Οι Ινδοί παρελαύνουν στο πεδίο βολής του Βλαδιβοστόκ | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Το κινεζικό έντυπο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη διεύρυνση «σε εύρος και σε βάθος» της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας και την ανάπτυξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης την οποία σηματοδότησε η συνάντηση των Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, λίγο προτού εκδηλωθεί στην Ουκρανία η ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οι Βρετανοί έγραψαν ότι «η Κίνα αρνήθηκε ρητώς να επικρίνει τις ενέργειες της Ρωσίας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι προκάλεσαν τη Μόσχα, ενώ καταδίκασε και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα». Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει υποστηρίξει σθεναρά την Κίνα στην τελευταία αμερικανοσινική διένεξη που προκάλεσε το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Αλγερινός λόχος παρελαύνει σε ένα από τα πεδία βολής της περιοχής του Βλαδιβοστόκ | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Οι αναλυτές στους οποίους απευθύνθηκε ο Guardian τον διαβεβαίωσαν ότι είναι πολύ σημαντικό για το Πεκίνο να δείξει στους Αμερικανούς ότι έχει τρόπους να τους πιέσει και να απειλήσει τα παγκόσμια συμφέροντά τους. Οι κοινές ασκήσεις με τους Ρώσους, ιδίως στη θάλασσα, αποσκοπούν στο να καταστήσουν σαφές ότι εφ’ όσον οι Αμερικανοί επέλεξαν την πίεση, η Κίνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι και για πρώτη φορά στην Ιστορία ορισμένα ρωσικά στρατεύματα είχαν αναπτυχθεί επί κινεζικού εδάφους συμμετέχοντας σε κοινά γυμνάσια με τα κινεζικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...